Langstiņus terorizē asinskārs suns, sakosti jau pieci cilvēki

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Garkalnes novada Langstiņu iedzīvotājiem bail doties pastaigā uz mežu, jo tajā saimnieko asinskārs suns, kurš jau ir uzbrucis vismaz pieciem cilvēkiem. Pēdējais atgadījums notika 7. augustā plkst. 6.30 no rīta, kad, uzbrūkot sunim, sievietei tika nodarīti vidēji smagi miesas bojājumi, TVNET stāsta cietusī Daina Isakiene.

Konstatēts, ka jauktas šķirnes suns pieder Langstiņu iedzīvotājai Alīnei Zīvertei, dzīvojošai Ēlenburgas ielā 3a. Neskatoties uz ierosinātajām krimināllietām un tiesu spriedumiem par nosacītu sodu un soda naudu, viņa turpina vest suni pastaigā uz mežu, tādējādi vairākkārtīgi un atkārtoti pārkāpjot Latvijas likumus. Suns turpina terorizēt un uzbrukt Langstiņu iedzīvotājiem, atklāj cietusī.

«Mani izbrīna, ka policija neliekas ne zinis. Neskatoties uz to, ka šī suņa dēļ ir cietuši jau vismaz pieci cilvēki. Mums visiem ir palaimējies, ka vēl esam dzīvi. Vai tiešām policija gaida, kad notiks īsta traģēdija? Mežs ir iecienīta pastaigu vieta, kuru izmanto daudz cilvēku, arī bērni,» stāsta cietusī, Lietuviešu vidusskolas direktora vietniece Daiva Isakiene.

Pēc viņas sacītā, 7. augustā 6:30 no rīta viņa pastaigājusies kopā ar savu labradoru, kad tālumā pamanījusi sievieti.

«Nolēmām iet pa citu ceļu, bet tūdaļ izdzirdējām sievieti kliedzam, kad viņa nespēja novaldīt savu suni. Diezin vai psihiski vesels dzīvnieks skries vismaz 50 metrus, lai uzbruktu cilvēkam. Suns uzvedās agresīvi, uzreiz uzbruka man, sāka kost un plosīt mani. Suņa saimniece pieskrēja klāt un tikai pēc otrā vai trešā mēģinājuma savāca savu suni, nemaz nepainteresējoties, vai man nav nepieciešama medicīniskā palīdzība. Kaut arī uz kājas man bija 15 centimetrus gara plēsta brūce, labās rokas kauli – sadragāti. Ļoti paveicās, ka suņa kodieni neskāra artēriju. Kad jautāju uzbrukušā suņa saimniecei adresi, viņa meloja, ka dzīvojot Mediķu ielā. Savainojumus guva arī mans labradors. Mani vīrs tūdaļ nogādāja slimnīcā, bet mūsu suni – pie veterināra. Tajā pašā dienā man tika veikta mikroķirurģiska operācija, ekspertīze vēlāk konstatēja vidēji smagus miesas bojājumus. Roka sāp arī tagad, pilnībā man neklausa. Uzbrukušā suņa saimniece pie manis tā arī nav parādījusies. Par šo atgadījumu tajā pašā dienā ziņoju Rīgas reģiona policijai (Saulkrastu nodaļai),» stāsta Isakiene.

Pēc cietušās vārdiem, Rīgas reģiona policijai asinskārā suņa saimnieci nav izdevies atrast. Viņu atrada Isakienes vīrs, apstaigājot visus Langstiņus.

«Cilvēki pateica priekšā, ka līdzīga sieviete dzīvo Ēlenburgas ielā 3a. Kaimiņi apstiprināja, ka sievietei ir nikns suns, kuru viņa pēc pēdējā atgadījuma gan esot paslēpusi. Taču Googles programmā Street View, kuras ietvaros ir veikta visu Latvijas ielu fotografēšana, suns ir iekļuvis kadrā. Sieva suni atpazina. Visu šo informāciju nodevām Rīgas reģiona policijā. Tur ierosināja krimināllietu, kas tika nodota no viena izmeklētāja otram. Liekas, ka ar šo lietu neviens īsti nodarboties nevēlas. Vēlāk, privātā sarunā, inspektore V. Zeibote gan atzina, ka asinskārā suņa saimniece jau četras reizes tikusi sodīta par sava mājdzīvnieka uzbrukumiem, bet, tā kā viņa strādā Rīgas reģiona prokuratūrā par apkopēju, arī šoreiz uz īpašiem rezultātiem nav ko cerēt. Uz jautājumu, kāpēc suns nav likvidēts jau pēc pirmajām uzbrukuma reizēm, izmeklētāja atbildēja, ka tas esot veterinārā dienesta jautājums,» atklāti stāsta Daivas Isakienes vīrs Kestutis.

Iespējams, vainīgais suns tiks iemidzināts

Savukārt Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins TVNET skaidro, ka lieta jau ir iesniegta prokuratūrā un tiek veikta izmeklēšana. Vainīgās personas dati policijai ir zināmi. Par suņa pieskaitāmību lems Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kam policija uzdevusi pēc iespējas ātrāk sniegt atbildi. Suņa liktenis ir atkarīgs no PVD atbildes: pastāv varbūtība, ka tas tiks iemidzināts, uzsver Anučins.

Viņš uzsver, ka jebkura suņa saimnieka pienākums, ja viņa mīlulis sakož citu cilvēku, pirmkārt, ir cietušajam palīdzēt: jāsniedz pirmā palīdzība, ja nepieciešams, jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, jāizmaksā kompensācija. Ja šīs lietas netiek darītas, cietušajam jāzvana policijai.

Valsts policijas statistikas dati liecina, ka pērn par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpumiem sākti 70 kriminālprocesi.

Krimināllikums paredz:

  • Par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts viegls vai vidēja smaguma miesas bojājums, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.
  • Par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Cietusī vēršas pie masu saziņas līdzekļiem, lai šī lieta netiktu noklusēta un asinskārais suns tiktu likvidēts. Pretējā gadījumā drīz vien Langstiņos var notikt īsta traģēdija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu