Pieci novārdzinātie bulterjeri atkopjas (15)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dzīvnieku aizsargus satraucis nesenais gadījums Dobelē, kur kāda daudzdzīvokļu nama dzīvoklī atrasti pieci novārdzināti bulterjeru pusaudži.

Informācija par antisanitārajiem apstākļiem šajā dzīvoklī saņemta gan no kaimiņiem, gan no nama apsaimniekotāja – SIA "Namnieks", pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dobeles pārvaldes vadītāja Ineta Kupča. Bet vairāki suņu īpašnieki satraukušies, pamanot portālā ss.lv sludinājumu, ka maina bulterjeru pret klēpjdatoru, pastāstīja Sanita Dika-Bokmeldere.

Kad PVD pārstāvji un pašvaldības policija ieradās dobelnieces dzīvoklī, atklājusies pabriesmīga aina – smirdoņa, telpas, kas pārvērstas par suņu kūti, un astoņi bulterjeri – trīs kuces un pieci jau 11 mēnešus veci, ļoti izkāmējuši to bērni. "Kauli un āda!" atzina Dobeles pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Mārtiņš Knops. Dzīvnieku īpašniece Iveta Vuškāne nopietni brīdināta, ka tik daudz suņu turēt nedrīkst, ja par tiem nespēj pienācīgi parūpēties.

Tad I. Vuškāne pati sazinājās ar Tukuma dzīvnieku patversmi, kurp 5. aprīlī aizveda četrus no izkāmējušajiem suņiem. Piekto – tīģerkrāsas meiteni – nedaudz vēlāk izdevās aizvest S. Dikai-Bokmelderei ar palīdzēm.

Šie kucēni piedzimuši normāli un arī vēlāk izskatījās kopti un veselīgi, apgalvo kinoloģe Ina Aņisimova. Vēl novembrī un decembrī šie jaunie suņi ar panākumiem piedalījās dzīvnieku izstādē. Kas pēkšņi notika? Jaunie suņi izskatījās tik slikti, jo bija saindējušies, sagraužot šampūna pudeli, un vairāk nekā divas nedēļas mocījušies ar caureju, man stāstīja I. Vuškāne. Viņa apgalvoja, ka meklējusi veterinārārstu palīdzību, taču šo speciālistu uzvārdus nosaukt nevēlējās. Pēc viņas un šīs situācijas aculiecinieku stāstītā secināms, ka pēdējo mēnešu laikā sarežģījusies I. Vuškānes personīgā dzīve, daudzo suņu dēļ viņa nav varējusi strādāt un trūcis naudas, lai pabarotu suņus. Dobelniece neslēpa, ka nav izdevies kucēnus pārdot, kā bija plānots. Sludinājumus par kucēnu pārdošanu I. Vuškāne ievietojusi internetā, taču atsaucība bijusi minimāla. Arī suņus, tāpat kā daudzas citas lietas, cilvēki pašlaik atturoties pirkt. Tad arī viņa uzrakstījusi dīvainos sludinājumus par kucēnu apmaiņu pret klēpjdatoru un sadzīves tehniku. Gods kam gods, I. Vuškāne tomēr skatījās, kam kucēnus atdod, kādam jaunietim, kurš bulterjeru vēlējies suņu cīņām, viņa atteikusi, stāstīja I. Aņisimova.

I. Vuškāne neizprot, kāpēc suņu draugi brēku par viņas bulterjeriem internetā sacēluši tad, kad viss jau atrisināts. "Mana kļūda bija tā, ka palīdzību nemeklēju agrāk. Bet, ticiet man, es suņus ļoti mīlu un audzinu tā, lai viņi ir mīļi un draudzīgi," sacīja dobelniece, stāstot, kā ik dienas dzīvojusi tiem klāt, kā no pirmajām kucēnu dzīves dienām sekojusi, lai viņu mamma tiem nenodara pāri, lai visi ir paēduši. Pastaigāties suņus viņa vedusi agri, agri no rīta, kad kaimiņi vēl guļ, lai viņiem netraucētu.

To gan apšaubīja S. Dika-Bokmeldere, stāstot, ka bulterjeru tīģermeitene, kas tagad dzīvo viņas ģimenē, kā pirmo reizi mūžā vērojusi mežu, vārtījusies zālē un pārsteigta klausījusies putnu dziesmās. Pārējie suņi, kas arī ātri atraduši jaunus saimniekus, sākumā uzvedušies apātiski, it kā baidījušies no pašu ēnas, taču pašlaik sparīgi atkopjas un ēd, ēd, ēd.

Šajā gadījumā pozitīvais ir tas, ka I. Vuškāne pati centās risināt problēmu, meklēja palīdzību un pašlaik, kā konstatēts PVD pārbaudē ceturtdien, dzīvoklis iespēju robežās savests kārtībā, kuces ir pabarotas un suņiem sagādāti pārtikas krājumi. Turklāt I. Vuškāne solījusies suņus vairs nepārot. To I. Vuškāne apgalvoja arī man.

Ja dobelniece tomēr sadomātu atkal sākt biznesu ar kucēniem, legāli to izdarīt būtu visai sarežģīti, skaidroja Latvijas kinoloģiskā kluba "Favorīts plus" prezidente Jevgeņija Goļcova. I. Vuškāne izslēgta no kluba, jo pēdējos mēnešus nav vēlējusies rādīt suņus, bijusi nelaipna pret kucēnu pircējiem. Tagad, kad redzēti fotoattēli ar nobadinātajiem suņiem, "Favorīts plus" izplatīšot vēstules arī citiem klubiem, lai brīdinātu nesadarboties ar I. Vuškāni.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu