Oriģinālas idejas svētku rotājumiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemas saulgrieži ir gaismas svētki. Lai rosinātu fantāziju, piedāvājam firmu «Gusto» un «Ovis» dizaina mākslinieku realizētās idejas, ko varēja vērot izstādē «Collectione» šīs vasaras sākumā Vācijā, Frankfurtē pie Mainas.

Palūdz Dabas mātei!

Kamēr zeme nav aplikusi sniega villaini, varam savākt pietiekami daudz materiālu, no kuriem Ziemassvētkos veidot vismodernākos rotājumus. Noderēs čiekuri, kumšķītis sūnu, kāda piepe, pīlādža vai vilkābeles zars, kurā šūpojas pa nenovāktam ogu ķekaram, nokaltis zars. Zem vientuļiem kokiem var laimēties atrast arī ozolzīles un kastaņus.

Mājās pārnestas, dabas veltes pārskata, ja nepieciešams – noskalo un izliek žāvēt siltā vietā, kur ir laba gaisa cirkulācija. Tas īpaši svarīgi, kaltējot zīles, kastaņus un lielus čiekurus, lai tie, piesūkušies ar mitrumu, nesāktu pelēt.

Ziemassvētku kompozīcijām noderīgas lietas ir arī virtuvē – pelēkie zirņi, krāsainas pupiņas, labības graudi, griķi, kaltēti āboli, kanēļa standziņas, krustnagliņas. Pēc augļu izlietošanas nevajag izmest ķirbju, kokosriekstu un valriekstu cietos apvalkus, magoņu galviņas un citrusaugļu miziņas.

Degošas liesmiņas

Dzīvās uguntiņas – sveces – var nopirkt veikalā vai pagatavot mājās. To liešanai var izkausēt bišu vasku vai aptiekas parafīnu. Dažādu resnumu gatavas daktis var nopirkt mākslinieku piederumu veikalos, piemēram, «Radošo darbu galerijā», «Skizze». Tās var arī savīt no kokvilnas diegiem vai izmantot kokvilnas auklu. Jo resnāka svece, jo resnāka dakts tai nepieciešama.

Droši ietvari

Lai dzīvās uguntiņas būtu drošas, tās ievieto nedegoša materiāla ietvaros. Šim nolūkam labi noder stikla glāzes un vāzes. Bērnistabām domātus gaismeklīšus mazie var noformēt paši. Ar stikla apgleznošanai domātām krāsām tieši no tūbiņas uz plēves vāciņiem uzzīmē rūķīšus, sniegavīrus, zaķīšus, eglītes... Ļauj, lai tie nožūst, tad noņem no plēves un kā uzlīmītes piestiprina pie stikla virsmām.

Savukārt virtuvē labi izskatās svece, kas ievietota stikla traukā, kura pamatne piepildīta ar graudiem, krāsainām pupiņām vai zirņiem, kam pa vidu iemestas pāris krustnagliņas, pa kādai kanēļa un citrusu miziņai, kas sasilstot piepilda telpu ar vieglu dabisku aromātu.

Kā sveču trauku var izmantot arī metāla bērnu rotaļu spainīšus, kas apzīmēti ar Ziemassvētku motīviem, izmantojot metāla virsmām paredzētas krāsas. Šādus gaismekļus var iekarināt pagalmā vai dārzā koku zaros, salikt gar kāpņu malām.

Pagalma un dārza izgaismošanai lieliski noder koka kluči. Tajos ar kaltu izkaļ tik lielus iedobumus, lai var ievietot āram domātās sveces. Šādus klučus var interesanti sagrupēt gar celiņu. Līdzīgi sveces var ievietot vai ieliet kokosriekstu apvalkos, izdobtās ķirbju mizās. Āra sveču ievietošanai izmanto arī lielākus puķu podus vai kašpo.

Rotā, kā patīk

Visu veidu drošos gaismeklīšus noformē ar dabas materiāliem. Stikla glāzes un vāzes var novietot uz stikla vai māla šķīvja. Ap tiem veido sauso ziedu, kaltētu ogu, čiekuru, sūnu un ķērpju kompozīcijas. Sausos augus sastiprina ar smalkām floristikas stieplēm, līmes pistoli vai Moment līmes pilieniem.

Ar čiekuriem, kastaņiem, zīlēm, egļu zariem un vīnstīgām noformē arī bluķos vai māla podos ievietotos dabiskos āra gaismekļus. Ja vēlas kādu mirdzošu akcentu, dabas materiālu kompozīcijas vietumis papildina ar zelta vai sudraba gliteriem vai spožu eglīšu bumbuli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu