TB/LNNK tiesībsarga amatam virzīs Rasmu Kārkliņu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienības «Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» (TB/LNNK) Saeimas frakcija nolēmusi tiesībsarga amatam izvirzīt politikas zinātņu profesori Rasmu Kārkliņu.

Kārkliņa ir Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Profesoru padomes locekle, Zinātņu akadēmijas ārzemju locekle, Ilinoijas universitātes Čikāgā politikas zinātnes profesore, daudzu zinātnisku publikāciju un četru grāmatu autore. Kārkliņa kopš 90.gadu sākuma aktīvi pēta politiskos procesus Latvijā.

TB/LNNK frakcija otrdien tikusies gan ar Kārkliņu, gan ar Tautas partijas izvirzīto tiesībsarga amata kandidātu Ringoldu Balodi. Kā atzinuši TB/LNNK deputāti, Kārkliņa ir piemērotāka kandidatūra tiesībsarga amatam, jo ir politiski neitrāla, ļoti labi izglītota un viņas zinātniskā darbība bijusi vērsta uz Latvijas valsts pārvaldes darba uzlabošanu. Kārkliņa zina četras svešvalodas - ļoti labi angļu un vācu, daļēji - krievu un franču. Kārkliņa ir dzimusi un augusi Vācijā, 1969.gadā pārcēlusies uz ASV. Viņa ir precējusies. Latvijas pilsone - visu mūžu. Viņa ir ASV pilsone kopš 1975.gadā, taču ir gatava atteikties no ASV pilsonības, ja tas nepieciešams darbam Latvijas valstij.

Tiesībsarga biroja likums paredz, ka tiesībsarga kandidatūru izvirzīt var pieci Saeimas deputāti, bet amatā viņš tiks apstiprināts ar parlamenta balsojumu. 8.Saeima noraidīja Satversmes grozījumus, kas paredzēja tiesības izvirzīt tiesībsarga amata kandidatūru Valsts prezidentam.

Par tiesībsargu varēs apstiprināt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju, kurš sasniedzis 30 gadu vecumu, kuram ir augstākā izglītība, zināšanas un darba pieredze tiesību aizsardzībā un kurš atbilstoši likuma prasībām ir tiesīgs saņemt speciālu atļauju pieejai valsts noslēpumam.

Likums arī paredz, ka, uzņemoties tiesībsarga pienākumus, viņš Saeimas sēdē dos svinīgo solījumu. Tajā tiesībsargs solīs «būt godīgs un taisnīgs, aizstāvot personu tiesības un brīvības saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmi, likumiem un starptautiskiem līgumiem».

Tiesībsarga biroja likuma mērķis ir veicināt cilvēktiesību aizsardzību un sekmēt, lai publiskā vara tiktu īstenota tiesiski un lietderīgi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu