No depresijas un bezmiega pasargās B vitamīns

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: \\

B grupas vitamīni ir īpaši vajadzīgi, jo palīdz pārstrādāt cukuru, nodrošina aknu un galvas smadzeņu normālu darbību

Lai mēs būtu dzīvespriecīgi, optimistiski, ar stabilu nervu sistēmu, fiziski un garīgi darba spējīgi, ar labu atmiņu un saldi gulētu, mūsu organismam nepieciešams B vitamīns jeb, precīzāk, B vitamīnu grupa, kurā ir 15 B vitamīni, sākot no B1 un beidzot ar B15.

«Kā vienu no svarīgākajiem man gribas minēt vit­amīnu B1, jo tas lieliski palīdz polineirītu gadījumos — ja ir apaukstēšanās, toksiskie polineirīti, kad bojāts daudz nervu. Tad cilvēki sūdzas, ka visur, kur pieskaras, viņiem sit ar strāvu, pat ja tās tur nekādā ziņā nevar būt. Skaidrojums ir viens — no B1 vitamīna trūkuma nervu gali ir kļuvuši jutīgi,» skaidro Rīgas Stradiņa universitātes Farmakoloģijas katedras asociētais profesors Antons Skutelis.

Profesors brīdina, ka atsevišķu vitamīnu, īpaši B1 un B12 lietošana jāsaskaņo ar ārstu, jo pret tiem var būt alerģiska reakcija. «Polivit­amīni, kuru sastāvā ir gan B grupas, gan citi vitamīni un minerālvielas, profilaktiskos nolūkos ieteicami divas trīs reizes gadā pa mēnesim,» profesors iesaka.

A un E vitamīni kombinācijā ar B vitamīnu sekmē ādas vielmaiņu un nostiprina lūstošus nagus.

Rupjmaize — labs B vitamīna avots

Ja ēdam rupjmaizi, kā tas pienākas kārtīgiem latviešiem, nevis graužam čipsus, ar 300 gramiem rupjmaizes uzņemam 32% B1 un 25% B6 vitamīna dienas devas. Vitamīnus B5, B6 un B12 organisms arī sintezē pats. Šo procesu zarnās veic mikrobi (saprofīti), taču antibiotikas un antibakteriālie līdzekļi tos var iznīcināt. Vitamīnu trūkumu rada arī kuņģa un zarnu trakta slimības.

Sporta nodarbībās un smagā fiziskā darbā, kā arī tad, ja ir liekais svars, iztērējas liels daudzums B2 vitamīna, kas nepieciešams muskulatūras normālai funkcionēšanai. Šis vitamīns regulē arī ūdens bilanci organismā.

Sirds, kuņģa un zarnu trakta darbībai, holesterīna kontrolei nozīmīgs ir B3 vitamīns. Tā kā liels daudzums šā vitamīna tiek izvadīts ar urīnu, to nepieciešams pastāvīgi uzņemt, kas arī veiksmīgi izdodas, jo tas ir plaši izplatīts pārtikas produktos.

B4 vitamīns mazina aterosklerozi, to lieto, ja ir gremošanas trakta slimības, bet B5 mazina iekaisuma procesus organismā un paātrina sadzīšanu, palīdz notievēt, pasargā no priekšlaicīgas novecošanās un grumbu veidošanās. Liels B5 vitamīna daudzums ir mātes pienā, jo tas nepieciešams smadzeņu un audu veidošanās procesā.

Imūnsistēmai, nerviem, redzes asumam, augšanai, muskuļiem un ādai nepieciešams arī B6 vitamīns. Grūtniecības laikā no smagām nervu sistēmas attīstības anomālijām spēj pasargāt folskābe jeb B9 vitamīns. Tas kavē arī pirmsvēža stāvokļa rašanos dzemdes kaklā.

Sievietēm noteikti vajadzētu zināt, ka, lietojot hormonālo kontracepciju un hormonus aizvietojošo terapiju, ieteicams papildu lietot B6 vitamīnu, jo tā trūkums rada noslieci uz depresiju. «Jau trīs stundas pēc šo tablešu lietošanas B6 vitamīna koncentrācija samazinās par 20%,» uzsver profesors.

Cilvēkiem, kas bieži slimo ar ādas saslimšanām, kas ir nervozi un viegli uzbudināmi, ja bieži ir kuņģa darbības traucējumi, organismā nepietiek B3 vitamīna. Lai glikozes pārpalikumi nepārvērstos taukos un tie pēc tam nenogulsnētos uz vēdera un gurniem, papildus ir nepieciešams hroms, ko satur alus raugs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu