Ziemas gaismiņas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Arvien vairāk cilvēku, gaidot Ziemassvētkus, vēlas glīti sapost ne vien nama iekšieni, bet arī ārpusi. Vēl nesen daudzi izvēlējās spilgtus, uzkrītošus un izteikti krāsainus gaismas elementus, turpretim tagad vairāk domā, kā greznojums izskatīsies kopumā, vai tas nebūs bezgaumīgs un pārāk kliedzošs, tāpēc priekšroku dod klasiskām vērtībām, piemēram, baltajām vienkāršajām spuldzīšu virtenēm.

Ziemassvētku gaismas elementu pārdevēji pamanījuši, ka mazāk par sava nama greznošanu domā rīdzinieki, vairāk — laucinieki, it īpaši mazpilsētu iedzīvotāji, kam izdodas patiešām apbrīnas vērti dekorējumi.

Pagalmā vai telpās?

Vispirms jāatceras, ka pagalmam un telpām neder vieni un tie paši gaismas ķermeņi. Āram paredzētos var izmantot arī iekštelpās, bet nekad otrādi — varat tikai sabojāt dekorus un sevi pakļaut dzīvības briesmām, turklāt iespējams arī īssavienojums, kas draud ar ugunsgrēku. Āra apgaismojumi ir dārgāki nekā iekštelpās izmantojamie, jo tiem ir īpaša mitruma izolācija, kā arī speciāla apstrāde pret temperatūras maiņām, un tie ir sala izturīgi. Vēl jāņem vārā, ka lielajām āra dekorācijām paredzētie gaismas objekti patērē vairāk enerģijas, tāpēc der apsvērt, vai labāk neiegādāties vairākas sīkākas dekorācijas.

Diodes neraud

Ir divu veidu gaismas avoti: spuldzītes un diodes. Virtenēs un cita veida dekoros var tikt izmantotas gan vienas, gan otras. «LED» diodes virtenēs ir ekonomiskākas (arī šāda norāde atrodama uz iepakojuma) — tas nozīmē, ka izstrādājums:

- ilgāk kalpo;

- patērē mazāk enerģijas;

- nesakarst;

- gaisma ir spožāka;

- ar laiku nemēdz izbālēt (gaisma) un noskrāpēties.

«LED» diodes 80% no patērētās elektroenerģijas pārvērš gaismā un tikai 20% — siltumā. Ja, piemēram, uzkrīt sniegs, tad tas saskarē ar diodi neizkūst un gaismiņas neraud, bet veido jaunu, interesantu gaismas efektu.

Speciāls gaismas avotu aizkars ir paredzēts logu, durvju vai mājas sienu dekorēšanai. Garums — no 1 metra līdz pat 7 metriem, bet cena atkarīga arī no aizkara aizpildījuma ar gaismas ķermeņiem. Vidēji blīvs durvju aizkars ar «LED» diodēm var maksāt pat Ls 55 un dārgāk. Gan spuldzīšu, gan «LED» diožu virtenēm ir visdažādākie veidi, garums, krāsa. Spuldzīšu virtenes maksā, sākot no Ls 2, bet diožu virtenes — no Ls 8, turklāt to izvēle specializētajos veikalos mēdz būt ļoti plaša.

Ērti izmantojamas ir gaismas caurules ar iestrādātām diodēm — katrs saimnieks var nopirkt tik metru, cik vēlas par katru maksājot Ls 1,49. No gaismas caurulēm var izveidot dažādas figūriņas, piemēram, Ziemassvētku vecīti ar dāvanu maisu, rūķi, dažādus dzīvnieciņus, proti, locīt tās pēc vajadzības vai arī izvietot tur, kur cita veida apgaismojums neder. Veikalos var iegādāties arī speciālus vadu savienojumus ar īpašu izolāciju.

Lāstekas, kas mirgo

Iegādājoties jebkura veida āra apgaismojumu, skaidri jāzina arī izvēlētā objekta parametri (piemēram, loga vai durvju augstums, platums).

Vispopulārākās ir dažādu veidu spuldzīšu virtenes. Veikalos nopērkamajām ir noteikts garums un spuldzīšu skaits, kas arī norādīts uz iepakojuma, piemēram, 3 metri, 20 spuldzītes. Virtenē var būt gan maināmas, gan nemaināmas spuldzītes. Ja spuldzītes ir maināmas un viena gaismas elementa dēļ var nedegt visa virtene, speciālisti uzreiz iesaka iegādāties arī dažas liekas, citādi Ziemassvētku prieki pat vienas spuldzītes dēļ var tikt sagandēti. Taču tagad ražotāji jau ir padomājuši arī par tādām virtenēm, kam viena vai pāris izdegušu spuldzīšu nekaitē.

Populāras ir lāstekas, kas sastāv no daudzām dažādu garumu virtenēm, kuras ir piestiprinātas pie galvenās gaismiņu virtenes un, skatoties no attāluma, atgādina lāstekas. Tās glīti izskatās, ja piestiprinātas pie logiem, jumta karnīzēm, virs lieveņa vai kāpņu margām.

Lai panāktu mirgojošu efektu, jāpievērš uzmanība arī režīmiem. Virtenēm parasti ir 8 režīmi, kādos var ieslēgt gaismiņas, turklāt mirgošanai var uzstādīt ātrumu, kad, piemēram, spuldzītes lēni iedegas vai lēni izdziest. Tam nepieciešams speciāls relejs, kas arī lielākoties nopērkams turpat, kur virtenes — saimniecības preču veikalos. Mirgošanas režīmus un ātrumu var uzstādīt ar speciālu podziņu uz releja. Ja ir slinkums ap eglīti vai kādu citu koku pagalmā vīt lampiņu virtenes, var izmantot speciāli šim nolūkam piedāvātos gatavos lampiņu tīklus.

Izvēlies, ko vēlies!

Mājas un pagalma greznojums jebkurā gadījumā ir katra saimnieka darīšana, taču pārāk aizrauties vismaz sākumā tomēr nevajadzētu.

Speciālisti neiesaka ar gaismām maksimāli izgreznot visu namu no lieveņa līdz jumtam un vēl katru ievērības cienīgu objektu pagalmā, jo tad efekts var pārvērsties par defektu. Sākumā varbūt pietiek ar pagalmā augošas eglītes izgreznošanu vai dažiem gaismas ķermeņiem pie loga un kāda krūma. Ja patīk, nākamgad var pamēģināt kaut ko jaunu vai arī papildināt jau esošo apgaismojumu.

Konsultēja Oskars Mugins, SIA «cenuklubs.lv» sezonas preču nodaļas vadītājs.

Pērkot Ziemassvētku gaismiņu dekorus, pievērsiet uzmanību:

izstrādājuma cenai;

ražotājvalstij un uzņēmuma zīmolam;

garantijas laikam;

enerģijas patēriņam;

ugunsdrošības nosacījumiem;

izturībai pret vibrācijām, mitruma un temperatūras maiņām;

drošības pasākumiem, kas jāievēro lietotājam.

Parasti šī informācija ir uz iepakojuma, bet to var noskaidrot arī pie pārdevēja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu