Tīnis staigā pliku nabu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

«Bezcerīgi! Tas ir kā cīņa ar vējdzirnavām,» – tā psihologi par vecāku vaimanām, ka tīnis rudens drēgnumā un ziemas spelgonī pa ielām staigā pliku vēderu un uz dibena knapi pielipušās džinsenēs.

Skaidrs ir arī tas, ka vaimanātājas pašas savulaik pa kluso vilkušas nost cepures, bumbierenes, biezās zeķbikses un citus apģērba gabalus. Tagad, kad to pašu dara miesīgs bērns, nekādi argumenti, ka «mēs jau darījām tāpat», nav vairs spēkā. Tomēr – ko iesākt un kā reaģēt, lai jaunās modes dāmas nejustos ierobežotas savā izvēlē, bet tajā pašā laikā neciestu viņu veselība? Nebūsim naivi, kategorisks aizliegums nepalīdzēs.

Apelēt pie veselības vai izskata?

Kurš gan 13 gados domā par kaut kādām tur olnīcām vēdera lejasdaļā, kas, iespējams, kādreiz varbūt sāpēs? Varbūt runāt par kaut ko «svarīgāku», piemēram, izskatu?

Māmiņa Krista: «Mēģināsim izskaidrot kādu reālu prognozi – ja pārējām ķermeņa vietām ir silti, bet puncim vēsi, tad uz vēdera pašaizsardzības nolūkos sāks augt tauku slānītis. Tad lai rēķinās ar faktu, ka vasarā uz vēdera būs nestilīga riepiņa.»

Stingri nosacījumi

«Līdz 18 gadu vecumam bērns ir un paliek vecāku atbildībā. Tāpēc gudrākie prot atrast kompromisu. Nosakiet robežu starp to, ciktāl tīnis lems pats, ko ģērbs, un kad vecākiem paliks galavārds. Tas ir īpaši svarīgi šajā sarežģītajā vecumā,» saka psiholoģe Guna Jakovela.

Māmiņa Līva: «Kad bērnam pērku drēbes, man ir konkrēti nosacījumi, kādam jābūt sezonas apģērbam. Vējjaka var būt īsa, bet tomēr tik gara, ka aukstā laikā vismaz pēcpusi nosegs. Tad nu meitas staigā pa veikaliem, meklējot sev atbilstošo (protams, ar maniem nosacījumiem). Cepures neuzspiežu, jo siltajiem apģērbiem parasti ir kapuces.«

Māmiņa Jolanta: «Es 13 gados skrēju pliku galvu un dabūju meningītu. Tāpēc tagad esmu stingrā mamma. Ja ir auksts?– cepuri galvā, šalli ap kaklu, jaku mugurā! Bez žēlastības, un punkts!»

Dari, bet atbildi par sekām

Pārbaudījums gan tīnim, gan mammai – pārlikt atbildību par sekām uz paša bērna pleciem. Vienīgais nosacījums – Dieva dēļ, izturiet principu līdz galam...

Kristīna: «Izstāstīšu, kā mamma man iedzina saprātu. Es arī mīnus 25 grādos skraidīju kaprona zeķbiksēs, rāvu aiz stūra nost cepuri un cimdus, vilku uz augšu svārkus. Mājās nākot, pie mājas stūra atkal vilku visu atpakaļ. Slimoju, protams, regulāri, un tikpat regulāri mamma mani ārstēja?– līdz reizei, kad pārģērbšanās brīdī pieķēra kāpņu telpā. Mamma pat nerājās, tik pateica: ja esi gana liela, lai mani neklausītu, tad ārstēsies pati. Defilēju pusplika līdz brīdim, kad saslimu. Māte parādīja skapi ar zāļu tējām, aptieciņu un novēlēja ātrāk izveseļoties. Jā, iedeva arī termometru, nosakot, ja temperatūra sakāpj līdz 39o, esot jāsauc «ātrie». Ticat vai ne, bet pēc tam es strauji kļuvu daudz prātīgāka ģērbšanās ziņā un pie reizes arī apguvu noderīgas iemaņas medicīnā.»

Cita mode, cits stils

Kā tas pusaudzis lai nestaigā ar pliku vēderu, ja milzīgā modes industrija nepārtraukti skalo smadzenes, ka vēderam jābūt plikam! Un veikalos – vai tad tur var nopirkt bikses ar normālu jostasvietu? Uzelpojiet, mammas, – šoziem, par laimi, mode mainās!!! Plikās miesas kļūst mazāk.

Modernais stils šosezon iesaka izvēlēties bikses ar jostu normālajā vietā un garos kleitveidīgos džemperus.

Modes māksliniece Šeila: «Jau vismaz gadu modē ir bikses ar paaugstinātu jostas vietu, bet pie mums šis stils kaut kā pārāk lēni ienāk. Tad nu vēlreiz saku – pēdējais laiks paskatīties, kas tiešām ir stilīgi. Protams, pliks puncītis izskatās erotiskāk, bet to pašu efektu var panākt, nēsājot bikses ar pazeminātu jostasvietu un platu jostu pa virsu. Turklāt – atklāti sakot – ne jau visiem tie punči ir tik skaisti, lai rādītu visai pasaulei.«

***

Jauniešu viedoklis

Dagnija, 12 gadi:

– Man gadās visādi, tomēr zinu, ka pārspīlēt nevajadzētu, un pavisam tāda... plika ārā neeju. Ziemā gan nav nemaz tik auksts, lai tā nestaigātu. Un, ja to vēl prasa stils, tad var daudz ko paciest.

Anna, 14 gadi:

– Pusaudži negrib vilkt mammas uztieptās drēbes tāpēc, ka viņiem nav auksti. Mammas pārspīlē ar tām siltajām drēbēm un «ka tik kaut kas nenotiek». Turklāt tās drēbes izskatās nestilīgi. Negribu, lai citi par mani pēc tam smejas.

***

Mediķu viedokļi

Andris Lasmanis, ģimenes ārsts:

– Lielākās nepatikšanas no plikās ģērbšanās ir apsaldēti muguras un mugurkaula nervi, kas var sāpēt arī vēlākos gados. Jaunām meitenēm jāuzmanās no mazā iegurņa orgānu un olnīcu iekaisumiem. No savas prakses gan varu secināt, ka lielākas problēmas rodas tad, ja bērns ir pārlieku satuntulēts un galīgi bez rūdījuma.

Margarita Puķīte, ginekoloģe:

– Sekas es redzu ikdienā jau gadiem ilgi. Nepiemēroti apģērbts ķermenis atdziest daudz ātrāk; samazinās asinsapgāde atkailinātajās daļās; rodas asins mikrocirkulācijas traucējumi iekšējos orgānos. Mazais iegurnis netiek pietiekami apasiņots un vieglāk pakļaujas iekaisumiem. Katru gadu pie manis nāk ārstēties meitenes ar olvadu iekaisumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu