«Imanta Kalniņa dziesmu spēles» iziet tautās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nupat klajā nācis grupas «Autobuss debesīs» jaunais ieraksts «Imanta Kalniņa dziesmu spēles» ar daudzām populārām, gan arī gadu gaitā mazliet piemirstām Imanta Kalniņa dziesmām no teātra izrādēm, kino un multiplikācijas filmām.

Albumā pavisam iekļautas 15 dziesmas. To vidū ir gan mūzika no multiplikācijas filmas «Zaķīšu pirtiņa», jestrā dziesmiņa «Astoņi kustoņi» no multfilmas «Kabata», populārā «Lilioma dziesma» no teātra izrādes «Lilioms», «Zilais putniņš» no izrādes «Princis un ubaga zēns», gan arī darbi, kas daudziem varētu būt pārsteigums, piemēram, «Velna dziesma» no kinofilmas «Sprīdītis», «Viena meita govis slauca» no filmas «Četri balti krekli», «Kurpnieks un kurpniece» no izrādes «Brīnumainā kurpniece», kā arī daudzas citas dziesmas grupas «Autobuss debesīs» aranžējumos.

«Šis ir viens no mūsu pēdējā laika lielākajiem darbiem – šķiet, tik daudz dziesmu vēl nav bijis nevienā «Autobuss debesīs» albumā. Un vēl jāņem vērā, ka šoreiz mēģinājām mūzikā ielikt tās sajūtas, kuras mums filmas un lugas, kurām šīs dziesmas savulaik komponētas. Tas bija interesanti, jo ierakstu laikā studijā valdīja īsti teatrāla atmosfēra. Tagad ceram to iedzīvināt gaidāmajos albuma koncertos. Pārsteigumu netrūks,» uzskata grupas solists Marts Kristiāns Kalniņš.

Albuma nosaukums «Dziesmu spēles» nav izvēlēts nejauši, jo gan ierakstā, gan vēlāk gaidāmajos koncertos mūziku pavadīs teātra un kino noskaņas. Gan albums, gan topošā koncertprogramma izveidota kā vienots stāsts, kurā ievīti dažādu filmu un izrāžu motīvi un pat fragmenti.

Jaunā ieraksta pārsteigumu klāstā ir gan viesmūziķu sastāvs, gan izmantoto mūzikas instrumentu daudzveidība. Līdztekus ierastajiem mūzikas instrumentiem skan flautas, trompete, dažādas perkusijas, turklāt dziesmas «Zilais putniņš» labskanībai mūziķiem pat nācās dažu pusstundas laikā apgūt akordeona spēli. Divas dziesmas jaunajā ierakstā ir dueti – kopā ar Martu Kristiānu Kalniņu dzied jaunā un jau labi pazīstamā soliste Rudīte Būmane.

Albums grupai ir nozīmīgs ne tikai ar tā interesanto repertuāru. Izrādās, ka daudzas no šajā ierakstā iekļautajām dziesmām bijušas grupas koncertu repertuārā pašos kolektīva pirmssākumos, tādejādi «Dziesmu spēles» var uzskatīt par atgriešanos pie grupas saknēm 90. gadu beigās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu