Radīti pozitīvismam - «Age of Stones»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Grupa «Age Of Stones» «par savu misiju uzskata uzlabot sabiedrības noskaņojumu gan koncertos, gan arī ikkatrā klajā laistajā ierakstā, saglabājot nemitīgu aktivitāti un atraktivitāti,» teikts grupas oficiālajā mājaslapā. Ja tā, tad tas viņiem tiešām izdodas – gan nupat klajā nākušajā debijas ripā, gan koncertos, gan sadzīvē.

Kad beidz Valmierā...

Noklausoties valmieriešu «Age Of Stones» nesen klajā laisto albumu «Sapņojiet», pārsteidza tur iekļautajos gabalos skatāmās līdzības ar vairākām pazīstamām ārzemju un latvju grupām. Piemēram, «Beidzam Valmierā» pēc tās galvenā motīva ir gandrīz vai slavenā «Blur» hita «Song 2» kopija. Vai bail sametas, ka «Blur» neiesūdz mūsējos tiesā... «Es tev varētu nosaukt vēl trīs grupas, kas mūs varētu iesūdzēt tiesā!» smejas «Age Of Stones» vokālists un ģitārists Niks Jaunzems, kas it nemaz nejūtas aizvainots par izteiktajiem salīdzinājumiem. «Ir, protams, līdzība ar «Blur», bet ļoti daudzām pasaules grupām var piesiet šādu līdzību. Turklāt – tas taču nav tas pats sliktākais salīdzinājums, vai ne?!»

Par šā brīža grupas aktuālākā singla provokatīvo tekstu Nikam arī ir savs stāstāmais. Pēc studiju beigšanas abi ar ģitāristu Valtu Jakuboviču kļuvuši par rīdziniekiem, tomēr nedēļas nogalēs joprojām dodoties uz Valmieru. «Tā ir dziesma par to, kā atpūšamies: beidzam darbā kalpot kapitālismam un braucam uz Valmieru piļīt!» Šai dziesmai tapis arī videoklips, un arī tam ir interesanta vēsture. Šo klipu nolemts filmēt Rīgas Kinostudijas telpās, taču, tur ieradušies, stouni bijuši neizpratnē: sarkans paklājs, uz sienām Dona un Līvu plakāti un... viss! Režisors Jānis Kalve no kaut kurienes dabūjis divus melnus palagus. «Ko mēs te varam izdarīt – divi melni palagi un Dons pie sienas?!» toreiz piedzīvoto nu jau ar smiekliem atminas Niks. «Sabīdījām krēslus kaudzēs, vēl bija arī izslēgts televizors – to visu klipā gan neredz –, ieslēdzām play un nospēlējām. Uz montāžu gāju ar aukstiem sviedriem, un zini – nav jau nekas īpašs, bet rezultāts ir labs!»

No «Zīlītes» līdz «Metallica»

Šīs Valmieras grupas saknes meklējamas 1998. gadā (tolaik topošajiem mūziķiem bija tikai 15–16 gadu), kad pastāvēja pankroka komanda «Mr. Postman» («džekiem, kas vēl nemāk spēlēt, bliež pankroku!»), bet pēc tam – «Devīze». Niks gan ir vienīgais no pašreizējā stounu sastāva, kas tajās spēlējis. «Valmieras apkaimē «Devīze» bija diezgan pazīstama ballīšu grupa. Repertuārs bija no «Zīlītes» līdz pat «Metallica», bet «Prāta vētras» disku «Starp divām saulēm» vispār spēlējām no A līdz Z. Es tagad pat nevaru tā tos kaverus nospēlēt kā tolaik, nopietni! Dažos lauku klubos pat domāja, ka atbraukuši īstie! Kaverus maucot, iemācījāmies spēlēt.»

Akurāt Nika pilngadības svētkos 2001. gadā tika izveidoti «Age Of Stones». «Gribējās spēlēt kaut ko nopietnāku, taču no «Devīzes» visi gaidīja tikai kaverus. Kā sākām spēlēt savus songus, tā publika no zāles pazuda...» Jau pati pirmā jaunās grupas dziesma «To Be Or Man» nokļuva Radio SWH raidījuma «Priekšnams» topā, taču vēl lielāki panākumi bija dziesmai «Flu» (atminieties, tas ir gabals, kura iesākumā kāds klepoja, tāpēc dīdžejs Artis Volfs to iedēvēja par veltījumu gripai?), kas iekļuva pat Radio SWH Top 40. Jau tolaik sastāvā bija gan bundzinieks Artis Ābele, gan Valts, bet pēdējais sastāvam pievienojās basists Mareks Etmanis.

Kā stāri uz Lietuvu

Arī tālāk rokgrupai viss gāja kā pa sviestu. Ar trešo singlu «Just For Fun» (latviskajā versijā tā pazīstama kā «Joka pēc») valmierieši izcīnīja uzvaru TV «Priekšnams» konkursā, kas savukārt pavēra iespēju piedalīties starptautiskajā TV «Priekšnams» apritē. Savukārt šim konkursam piedāvāto dziesmu «Carpet Stealer» pamanīja visai pazīstamā igauņu komanda «Mild», līdz ar to valmierieši tika pie iespējas uzspēlēt arī festivālā Tallinā. Pāris reižu «Age Of Stones» uzstājušies arī Lietuvā. «Vienam festivālam mūs bija ieteicis Dailes Zigis, bet otram... Pat nezinu. Bet kāds bija iestāstījis, ka Latvijā esam bezmaz vai «Prāta vētra». Rīkotāji lūdza ņemt līdzi pat bungu komplektu, knapi to iespiedām autiņā. Domājām, ka tur nebūs bungu, bet izrādījās, ka šie bija baidījušies, ka mums tās nebūs gana labas!» smejas Niks. «Mūs sagaidīja ar ģērbtuvēm un soundčekiem, bet beigās bija labi – nospēlējām, kā nākas.»

Pirms trim gadiem «Age Of Stones» vinnēja Mazsalacas festivālā «Blieziens», tomēr pavērsiens grupas karjerā nenotika vis toreiz, bet gan kādā it kā nenozīmīgā pasākumā pie «Siemens» halles Piņķos. Šajā koncertā viņus piefiksējis mikrofonietis Guntars Račs, un beigu galā «Age Of Stones» tikuši pie iespējas izdot disku mikrofoniešu apakšleiblā «Raibā taureņa ieraksti». Angliskās dziesmas nācies pārrakstīt latviski, taču par to mūziķi pārāk nebēdā. «Ja dziedi tikai Latvijai, tad nav ko ar to angļu valodu – jādzied latviski!» rezumē Niks.

Ne visu var latviskot

Albumā «Sapņojiet» iekļautās dziesmas aptver turpat vai visu grupas darbības periodu – no 2000. līdz pat 2006. gadam. Lai gan ne visi no «Age Of Stones» pazīstamajiem gabaliem raduši vietu šajā ripā. Tur nav, piemēram, «Carpet Stealer». «Labs gabals, baigi ieper, taču nekādi nevarēju uzrakstīt to latviski...» ar nelielu nožēlu teic vokālists. Savukārt himnu gripai jeb «Flu» nav pat mēģināts latviskot. «Radiostacijās šī dziesma tik bieži un tik apnicīgi izskanēja, ka negribējās to vēl čakarēt latviski.»

Savu stilu grupa dēvē par rock & funk sakausējumu, taču par to vēl varētu pastrīdēties. Tas viss kopā ir mazas devas no daudz kā, bet bāzēts uz gruntīgiem roka pamatiem. Pēc albuma izdošanas «Age Of Stones» savu veikumu atrādījuši jau vairākos koncertos, un tos ir vērts redzēt, jo tieši dzīvajā šī grupa aizrauj visvairāk. Ne visi koncerti jau aiz muguras, piemēram, 22. decembrī valmierieši (kopā ar grupu «Crowd») uzstāsies klubā «Depo». «Pirms Ziemassvētkiem iešķils» roku!» pie vārda beidzot tiek arī Valts. Pašlaik valdošā kristmassongu ārprāta laikā kārtīgs roks būs īsti vietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu