Interesanti skaitļi un fakti

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaulē notiek interesantas lietas un tiek veikti pavisam neticami pētījumi un aprēķini, par kuriem ikdienā neiedomājamies. Lūk, daži no tiem.

Laikā, kad Zeme ir vistuvāk Marsam, konstanti pieaug NLO novērošanas gadījumu skaits.

Babilonijā pirms 4000 gadiem pastāvēja tradīcija, saskaņā ar kuru līgavas tēvam mēnesi pēc kāzām znots bija jādzirda ar medus alu. Tāpēc arī pirmo mēnesi pēc kāzām sauc par «medus mēnesi».

No pasaulē lielākā mobilā tālruņa iespējams piezvanīt Vācijas pilsētā Baireitā. Augstums — divi metri, platums — 0,8 metri. Neparastais sakaru līdzeklis izgatavots no koka, poliestera un metāla. Tālrunis funkcionē.

Jūdiem līdz 30 gadu vecumam aizliegts lasīt ķēniņa Zālamana mīlas himnas.

Līdz pat šim brīdim darbojas pasaulē vienīgā baznīca bāka. Tā uzbūvēta 1867. gadā Sekirnas kalnā Solovku salās.

Aptuveni pirms 100 tūkstošiem gadu kopējais cilvēku īpatņu skaits uz planētas nepārsniedza 10 tūkstošus. Pārsvarā viņi dzīvoja Āfrikā. Ārpus kontinenta pārcēlās tikai daži simti cilvēku.

Slaveno mēmā kino aktrisi Veru Boļšuju 1919. gadā noindēja Francijas sūtnis, ar kuru viņai bija romāns. Sūtnis nolēma, ka Vera boļševiku vajadzībām no viņa cenšas izdibināt noslēpumus.

Moldāvijas PSR bija visblīvāk apdzīvotā PSRS republika. Apdzīvotības blīvums tajā bija 128,2 cilvēki kvadrātkilometrā.

Ogista Rodēna slavenās skulptūras «Domātājs» modelis bija profesionāls bokseris Žans Bo.

Krievi oficiāli skaitās par vienu no nacionālajām minoritātēm Ķīnā. Pārsvarā tie ir emigrantu, kuriem izdevās pārbēgt Pilsoņu kara laikā, pēcteči.

Nākamais imperators Nikolajs II ceļojuma laikā pa Japānu 1891. gadā Nagasaki apmeklēja tetovējumu meistaru, kurš uz abām rokām viņam uztetovēja krāsainus drakona zīmējumus — melns ķermenis, zaļas kājas un zelta galva.

Georgijs Danelija un Rezo Gabriadze 60. gadu beigās dzīvoja viesnīcā Tbilisi un kopīgi rakstīja scenāriju filmai «Nebēdājies!» Tur viņi iepazinās ar tajā pašā viesnīcā dzīvojošo celtnieku Renē Hobua, kuram viņi vairākas dienas pēc kārtas lika klausīties dažādas scenārija versijas. Renē klausījās un slavēja viņus, bet beigās palūdza, lai viņi palaiž viņu vaļā. Viņš bija tikai atbraucis komandējumā, lai dabūtu celtniecības materiālus. Pateicībā Danelija Renē uzvārdu ievietoja titros. Kopš tā laika «aktieris» R. Hobua vienmēr ir izlasāms Danelijas filmu titros.

Vispopulārākā personība, kas iemūžināta Sanktpēterburgā, ir revolucionārs Volodarskis. Viņa vārdā nosaukti tilts, dzelzceļa stacija, ciemats, prospekts, šķērsiela, deviņas ielas priekšpilsētās (bija vēl aleja, trīs prospekti un divas ielas). Otrajā vietā šajā reitingā ir Ļeņins, trešajā Kirovs.

Kuļikovas kaujā krievu karavīri cīnījās zem melna karoga.

Pēc tagadējā KTDR vadītāja Kima Čenira pavēles 1978. gadā Honkongā tika nolaupīta Dienvidkorejas aktrise Čžu Juņa. Viņas vīrs režisors Šins Sangoks devās uz KTDR, lai glābtu savu mīļoto. Kims Čenirs lika viņam uzlabot Ziemeļkorejas filmu kvalitāti. Režisors uzņēma filmu «Pulgasari» par monstru, kas atgādināja Godzillu, kas palīdzēja zemnie-kiem un cīnījās pret muižniekiem. Pēc tā Šinam Sangam ar sievu tomēr izdevās aizbēgt no KTDR.

Ap Baikālu uzbūvētās dzelzceļa līnijas garums ir 89 kilometri, kuros ir 38 tuneļi, 18 galerijas, 268 atbalsta sienas un 248 tilti un viadukti.

Par īpašu datumu modes vēsturē kļuva 1770. gads. Nākamā karaļa Ludviķa XVI kāzu laikā tika sarīkota uguņošana, no kuras dzirkstelēm dāmu frizūras uzliesmoja kā pulveris. Par modes upuriem tiešā nozīmē kļuva vairāk kā 500 cilvēku.

Līdz 1865. gadam Krievijā bija stingri aizliegta smēķēšana sabiedriskās vietās.

Gruzija un Moldova nav vienīgās valstis, kas praktizē aizliegumu alkohola importam. Šādu triecienu Krievijai devusi arī Mongolija, kas ir pārstājusi no lielvalsts importēt spirtoto produkciju. Par šādas rīcības iemeslu kļuva ziņojumi masu saziņas līdzekļos, ka daudzi Krievijas iedzīvotāji ir saindējušies ar surogātiem.

Lai nomērītu kilogramu Krievijas naudas, būtu vajadzīgas 1026 bank-notes, kuru vērtība ir 409,5 tūkstoši rubļu. Vissmagākās naudaszīmes ir — 1000 rubļu banknotes. Visvieglākās nebūt nav desmitnieki, bet gan 50 rubļu naudaszīmes. Pašlaik Krievijas teritorijā apgrozībā ir 4,4 miljardi banknošu. Tās sver vairāk par trim tonnām.

Pirmie motorkuģi — ūdens transporta līdzekļi, kas darbojās ar dīzeļdegvielu — tika uzbūvēti 1903. gadā Krievijā, un par to parūpējās firma «Tovariščestvo Bratjev Nobeļ».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu