Glāzi piena dienā — droši!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ārstu un uzturzinātnieku viedokļi par piena neaizstājamību ikdienas uzturā joprojām izceļas ar nevienprātību. Vieni saka, ka piens un tā produkti ir neaizstājami, citi, gluži pretēji, uzsver, ka piens nav pieaugušam cilvēkam piemērots produkts, un aicina no tā atteikties.

Savulaik uzskatīja, ka, dzerot daudz piena un lietojot citus piena produktus, var kaitēt veselībai, jo tie paaugstina holesterīna līmeni un «aizlipina» artērijas. Sirds veselības speciālisti joprojām iesaka no pārmērīgas piena lietošanas atturēties vai izvēlēties pēc iespējas liesāku pienu ar zemāku tauku saturu. Turpretim daži jaunākie pētījumi liek domāt, k regulāra piena dzeršana uzlabo sirds vainagartēriju stāvokli.

25 gadus ilgajā pētījumā tika novēroti 5700 Skotijas vīriešu, un tiem, kas katru dienu izdzēra vismaz glāzi piena, bija par 8% mazāks risks mirt no sirds slimības nekā tiem, kas pienu dzēra mazāk. Turklāt pastāvīgiem piena lietotājiem bija par 10% mazāka mirstība no vēža un triekas.

Glāzi piena dienā

Bristoles universitātes zinātnieki noskaidrojuši, ka, pat izvēloties pilnpienu, nepalielinās sirds koronārās slimības risks. Pētījumu autors ir Endijs Ness, kas apgalvo, ka piena mērena dzeršana sliktu ietekmi uz veselību neatstāj. Tiesa, arī viņš uzsver, ka liess piens un vājpiens veselībai ir labāki nekā pilnpiens. Tomēr visu ar mēru — pilnībā pietiek izdzert vienu glāzi piena dienā.

Zinātnieki uzskata, ka piena labvēlīgā ietekme skaidrojama ar augsto kalcija līmeni, kas spēj novērst piesātināto piena tauku kaitīgo ietekmi.

Zinātnieki atklāja arī, ka tie bērni, kas dzer pienu, ir veselīgāki par tiem, kas pienu nedzer. Tika noskaidrots, ka piena dzērāji smēķē mazāk nekā nedzērāji.

Vai piens ir zāles

Southemptonas un Redingas universitātes zinātnieki pēta piena ietekmi uz organisma spēju apkarot infekciju un mazināt audzēju augšanu. Zinātnieki pārbauda teoriju, ka piens palīdz organismam cīnīties pret vīrusinfekciju un dažādām slimībām, arī vēzi (turpretim daļa pētnieku tic, ka piens varētu veicināt krūts vēža rašanos). Tiek gūts aizvien vairāk pierādījumu, ka linolskābe, kas atrodas govs pienā, var labvēlīgi iespaidot imūnsistēmu. Ja tiks pierādīta linolskābes labvēlīgā ietekme, varētu tikt ražoti specifiski piena produkti, uzsverot to nozīmi veselības saglabāšanā un vēža profilaksē. Zinātnieki jau trīs gadus veic izmēģinājumus un cenšas modificēt govs pienu, lai tas saturētu pareizo linolskābes formu un daudzumu. Noskaidrots, ka vislabākais veids, kā palielināt linolskābes daudzumu pienā, ir barot govis ar svaigu zāli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu