Kā saglabāt savu jaunību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no arhīva

Kamēr esam jauni un spēka pilni, turklāt uzturā lietojam daudz dabisko antioksidantu — ogas, augļus, dārzeņus, citus svaigus, minimāli pārstrādātus pārtikas produktus, zaļo tēju, dzīvnieku subproduktus, piemēram, aknas, — un nenoslogojam organismu ar kaitīgiem ieradumiem un pārmērībām, papildu antioksidanti parasti nav nepieciešami. Diemžēl ar gadiem organisma dabiskā aizsardzība kļūst arvien vājāka, tāpēc pusmūžā cilvēkam visbiežāk ir nepieciešami kādi papildu līdzekļi.

Lai palēninātu organisma novecošanās tempus, neitralizētu oksidēšanās procesus, var lietot aptiekās nopērkamus vitamīnu un minerālvielu kompleksus, kas gatavoti pēc speciāli izstrādātām formulām, atbilstoši lietotāja vecumam, dzimumam, vispārējam fizioloģiskajam stāvoklim, kā arī fiziskajam un garīgajam noslogojumam (piemēram, «Grindeks» ražoto vitamīnu kompleksu «Grindevits pieaugušajiem», Holandē ražoto kompleksu sievietēm «Ultra Vit Multi Women» u. c.). Lielākoties tiem piemīt spēcīga, sabalansēta antioksidantīvā aizsardzība.

Spēcīgas antioksidantās īpašības piemīt:

  • ūdenī šķīstošajiem C, P (bioflavonoīdi — rutīns, kvercetīns, citrīns, hesperidīns, askorutīns) vitamīniem;
  • taukos šķīstošajiem A, Beta karotīns, E, K vitamīniem;
  • sēru saturošām aminoskābēm (glutationam, cisteīnam, metionīnam), citohromam C, helātiem, spirtam (mikrodevās), kā arī mikroelementiem — selēnam un cinkam.
  • Nozīmīgi ir arī varš, mangāns un dzelzs.

Antioksidanti iedarbojas visefektīvāk, ja tie cits citu papildina. Piemēram, E vitamīns ir galvenais lipīdu pārskābināšanās procesa pārtraucējs. Savukārt glutations lipīdu pārskābināšanas produktus pārveido mazāk kaitīgos un pasargā E vitamīnu.

Dabā sastopamie antioksidanti

Vieni no spēcīgākajiem Latvijas dabā sastopamajiem antioksidantiem ir raudene un mārdadzis (sēklas izmanto aknu un žultspūšļa slimību ārstēšanai), kā arī mellenes. Aptiekās var iegādāties sausā mārdadžu augļu ekstrakta pulverīša kapsulas, piemēram, Vācijā ražoto «Legalon 140 mg capsules». Antioksidantas īpašības piemīt priežu mizai (piemēram, Somijā ražots priežu mizas izvilkums «Pinaster Strong» vai ekstrakts «Pycnogenol»), zeltsaknei, ārstnieciskā ingvera saknei, Ginko biloba augam. Pie mums aptiekās var nopirkt ļoti daudz dažādu Ginko Biloba saturošu preparātu, piemēram, Čehijā un Latvijā no šā auga lapām ražotos izvilkumus «Ginkgo» un «Grinvitals Cereloba», kā arī ASV, Kanādā un citās valstīs ražotos preparātus «Ginko» kopējā formulā ar vēl vienu ļoti spēcīgu antioksidantu — koenzīmu Q10.

Glāzi vīna vai vīnogu ekstraktu

Viens no unikālākajiem dabiskajiem antioksidantiem ir vīnogas. To pierāda arī tā dēvētais «franču paradokss» — regulāra mērena (apmēram 0,5 l dienā) vīnogu galda sarkanvīna lietošana ļauj izvairīties no saslimšanas ar sirds išēmiskajām slimībām. Tika pierādīts, ka «brīnumzāles» ir vīnā ekstrahētie vīnogu polifenoli, kas galvenokārt atrodas vīnogu sēkliņās un miziņā, arī mīkstumā. Tie palielina asinsvadu sieniņu elastību un izturību, veicina C vitamīna uzkrāšanos aknās un virsnierēs un samazina pārskābo oksidāciju asins šūnās.

Latvijā tiek piedāvāts diezgan plašs klāsts vīnogu polifenolu saturošu kapsulu, piemēram, Francijā ražots preparāts «Fluidilege» (satur arī Ginko biloba), somu «Ferromax», Kanādā gatavotas «Grape Seed» kapsulas un vēl daudzi kompleksi.

Latvijā parādījies arī jauns vīnogu polifenolus saturošs produkts — vīnogu sulas koncentrāts «Enoant» (ražots Ukrainā, Krimā), kurā visi vīnogu polifenoli atrodas bioloģiski viegli uzņemamā — šķīstošā — veidā. Želatīna kapsulas, kurās iepildīts vīnogu polifenolu pulveris, nenodrošina pilnīgu to uzsūkšanos ķermenī, jo flavonoīdu šķīdība kuņģa sulā ir vāja. Arī ēdot vīnogas, gremošanas sistēmā uzsūcas tikai neliela daļa no vērtīgajām vielām, ko satur sēklas un miziņas.

Vīnogu sulas koncentrāts satur 18–20 g/dm3 polifenolu, kas nodrošina tā augsto antioksidatīvo aktivitāti, pārspējot cilvēka asins plazmas analogo aktivitāti vairāk nekā 3000 reižu, bet citu dabisko antioksidantu (piemēram, E vitamīna) aktivitāti 10–20 reižu. 250 mililitru «Enoanta» pēc kopējā vīnogu polifenolu daudzuma līdzvērtīgs 5–6 litriem sarkanā galda vīna «Cabernet».

Uzziņai

Antioksidanti ir savienojumi, kas pasargā šūnu membrānas no potenciāli kaitīgiem efektiem vai reakcijām, ko organismā var izraisīt pārmēru oksidēšanās.

Antioksidanti pastiprināti ir vajadzīgi cilvēkiem, kas pārcietuši stresu, dažādas slimības, hroniskiem slimniekiem, smēķētājiem vai ar citām atkarībām sirgstošajiem, fiziskas pārslodzes vai — gluži pretēji — mazkustības gadījumā, augošiem organismiem u. c.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu