Stājas spēkā būtiskas pārmaiņas dažādos tarifos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Šogad paredzētas būtiskas pārmaiņas dažādos tarifos - pieaugs elektroenerģijas tarifi, sadārdzināsies transporta pakalpojumu izmaksas, kā arī pieaugs gāzes piegādes cenas Latvijai, bet dabasgāzes tarifi patērētājiem nedaudz pazemināsies.

Pirmdien stājas spēkā «Latvenergo» jaunais elektroenerģijas tarifu gala projekts, kas paredz elektrības cenu pieaugumu par vidēji 18%. Elektrības tarifs iedzīvotājiem paaugstināsies no līdzšinējiem 4,8 santīmiem līdz 5,1 santīmam par kilovatstundu. Vairāk nekā pusei privāto lietotāju ikmēneša maksājumi par elektrību nepieaugs ne vairāk kā par 26 santīmiem. Tarifu pieaugumu nosaka importa enerģijas apjoma pieaugums un importa cenu kāpums, kā arī termoelektrostacijās saražotās enerģijas tarifu pieaugums saistībā ar augstākiem gāzes tarifiem. Daļu pieauguma veido tīkla pakalpojumu tarifu pieaugums.

No pirmdienas par 50% pieaugs gāzes piegādes cena Latvijai. 2008.gadā gāzes piegādes cena pieaugs par vēl 30%, līdz ar to gāzes piegādes cenas Latvijai būs izlīdzinātas ar Eiropas cenām un turpmākās pārmaiņas būs atkarīgas tikai no mazuta vidējās cenas tirgū. «Gazprom» pārdotās gāzes cena būs 220 ASV dolāri (118 lati) par 1000 kubikmetru. «Latvijas gāze» iepriekš neprognozēja, par cik tas paaugstinās gāzes tarifus gala patērētājiem, jo jāizstrādā galīgais tarifu projekts. Kompānija arī nekomentēja, kad jaunie tarifi varētu stāties spēkā. Tas būs atkarīgs no Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmuma.

Lai gan kāpj piegādes cenas, neliels tarifu pazeminājums gaidāms visām dabasgāzes patērētāju grupām. «Latvijas gāzes» klientiem ar dabasgāzes patēriņu līdz 25 000 kubikmetru gadā tarifi pazemināsies par 3,5%. Klientiem ar dabasgāzes gada patēriņu lielāku par 25 000 kubikmetru gadā tarifi pazemināsies par 1,4%-1,8% atkarībā no patēriņa grupas. Tarifu pazemināšana saistīta ar naftas cenu kritumu pasaulē, kas izraisa arī mazuta cenu pazemināšanos. Ņemot vērā iepriekšējo sešu mēnešu vidējo cenu, attiecīgi mainītas dabasgāzes tarifu atbilstības grupas.

No pirmdienas tiks paaugstināts nodokļa likmes naftas produktiem. Akcīzes nodokļa likmi svinu nesaturošam benzīnam par 1000 litru noteiks 209 latu apjomā, kas būs par 17 latiem jeb 8,85% vairāk nekā iepriekš spēkā esošā likme. Paaugstinot akcīzes nodokļa likmi, benzīna cenas par vienu litru 95.markas benzīnam varētu pieaugt līdz 57,5 santīmiem jeb par 3,6%.

Dīzeļdegvielai akcīzes nodokļa likme par 1000 litru palielināsies līdz 178 latiem, kas būtu par 14 latiem jeb 8,54% vairāk nekā iepriekš. Pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem, nodokļu likmes pārmaiņas dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cenu varētu paaugstināt par 2,8% jeb līdz 60,2 santīmiem par vienu litru.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija prognozēja, ka līdz ar akcīzes nodokļa palielināšanos likme benzīnam pieaugs par 1,7 santīmiem litrā, bet dīzeļdegvielai - par 1,4 santīmiem litrā. Akcīzes nodoklim pieskaitot pievienoto vērtības nodokli, nodokļa palielinājuma ietekme uz benzīna litru ir divi santīmi, bet uz dīzeļdegvielas litru - 1,7 santīmi.

No pirmdienas «Pasažieru vilciens» paaugstinās biļešu cenas par vidēji 20%. Visos maršrutos braucienam līdz desmit kilometriem vilcienu biļetes cena paaugstināsies no 20 līdz 25 santīmiem. Braukšanas maksu, braucot tālāk par 30 kilometriem, palielinās par 25%.

Braukšanas maksa, piemēram, no Rīgas uz Tukuma 1.staciju būs 1,08 lati, uz Liepāju - 3,96 lati, uz Dubultiem - 0,65 lati, uz Jelgavu - 0,74 lati, uz Saulkrastiem - 0,88 lati, uz Valmieru - 1,71 lats, uz Aizkraukli - 1,24 lati, uz Ogri - 0,60 lati, uz Daugavpili - 2,90 lati, bet uz Rēzekni - 2,98 lati. No Rīgas brauciens vilcienā «Dinaburga» uz Daugavpili kļūs dārgāks par vienu latu.

Šogad «Latvijas dzelzceļš» par vidēji 10% paaugstinās bāzu tarifus kravu pārvadājumiem. Tarifu palielinājums būs atkarīgs no kravām un pārvadājumu attāluma. Tarifus aprēķinās pēc sarežģītas metodikas, bet vidējais pieaugums būs par 10%.

Cenas plāno paaugstināt arī reģionālie pasažieru autopārvadātāji. Piemēram, «Gulbenes autobuss» no pirmdienas par katru nobraukto kilometru biļešu cenu paaugstinās par vienu santīmu. Cenu paaugstināšanu uzņēmums skaidro ar izmaksu pieaugumu elektroenerģijai, kā arī ar algu palielināšanu.

Palielināsies braukšanas maksa arī vairāku Latvijas pilsētu sabiedriskajā transportā. Biļešu cenu paaugstināšanu apsver Rīgas maršruta taksometri un taksometru kompānijas. No 1.februāra biļete Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā maksās 30 santīmus līdzšinējo 20 santīmu vietā. Mēnešbiļešu cenas Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā arī pieaugs par 50%. Mēnešbiļete visām dienām trijos transporta veidos turpmāk maksās 27,60 latus līdzšinējo 18,40 latu vietā, divos transporta veidos - 21,45 latus līdzšinējo 14,30 latu vietā, bet vienā transporta veidā - 17,55 latus līdzšinējo 11,70 latu vietā. Par mēnešbiļeti vienā maršrutā būs jāmaksā 11,70 lati līdzšinējo 7,80 latu vietā.

Daudzās Latvijas pilsētās, piemēram, Cēsīs, Valmierā un Jelgavā, pirmdien stāsies spēkā jauni ūdens un kanalizācijas tarifi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu