Domstarpības Kārkliņas dēļ

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK frakcijas deputāts Juris Dobelis nebalsos par paša frakcijas izvirzīto tiesībsarga amata kandidāti Rasmu Šildi-Kārkliņu, jo uzskata profesori par kosmopolīti.

Dobelim tādas aizdomas bijušas jau iepriekš, tāpēc viņš atšķirībā no citiem frakcijas biedriem neparakstīja iesniegumu par Šildes-Kārkliņas izvirzīšanu nozīmīgajam amatam.

Gribētu, lai nosoda Giļmanu

Pēc tam kad Dobelis izlasījis «Latvijas Avīzē» interviju (2. janvāra numurā) ar tiesībsarga amata kandidāti, viņa aizdomas par Šildes-Kārkliņas kosmopolītismu esot apstiprinājušās. Dobeli aizskāris tas, ka, atbildot uz jautājumu, vai drīkst aicināt gāzt iekārtu, kā to vairākkārt darījis PCTVL aktīvists Aleksandrs Giļmans, Šilde-Kārkliņa atbildēja, ka indivīdam ir tiesības uz politiskām aktivitātēm un brīvu runu, ka iekārtas gāšana Latvijas valstij patlaban nedraudot, un tamlīdzīgi. Dobelis uzskata, ka kandidātei būtu vajadzējis Giļmanu nosodīt. «Vai man jāsecina, ka Kārkliņa kā tiesībsardze uz šāda veida izteicieniem nekādi nereaģēs? Bet Giļmans taču aizskar latviešus, atklāti vēršoties pret Latviju kā neatkarīgu valsti! Kā jutīsies latvietis, ja tiesībsargs pat nenosodīs šādus izteicienus? Man bija ļoti nepatīkami lasīt šo interviju ar profesori, jo tagad iznāk, ka Saeimas visnacionālāk noskaņotā frakcija izvirzījusi šim amatam cilvēku, kas nav nacionāli noskaņots,» uztraucās Dobelis.

Vai tas nozīmē, ka Dobelis balsojumā par tiesībsarga amata kandidātu atbalstīs Tautas partijas virzīto Ringoldu Balodi? To Dobelis vēl nezinot, iespējams, viņš neatbalstīšot nevienu no nozīmīgā amata kandidātiem.

Pēc intervijas vien nevarot spriest

Citus «tēvzemiešus» gan intervija ar Šildi-Kārkliņu nav tik ļoti uztraukusi. Anna Seile, kas bija viena no galvenajām iniciatorēm virzīt Šildi-Kārkliņu, teica, ka pēc vienas intervijas vien par cilvēku nevarot spriest. Deputāte labi pazīst kandidāti, tāpēc esot pārliecināta par viņas latvisko nostāju. Iespējamās tiesībsardzes nacionālo stāju apliecinot arī tas, ka, vēl nebūdama droša par to, vai Saeima viņu apstiprinās amatā, kandidāte jau atteikusies no Amerikas Savienoto Valstu pilsonības.

«Tēvzemieši» sola daudz nestrīdēties

Vai «tēvzemiešu» frakcijā tagad sāksies strīds Šildes-Kārkliņas dēļ? «Ilgstoši kašķi vienas personas dēļ diez vai mums būs, jo esam politikā rūdīti,» mierīgs bija Dobelis. Viņš turklāt uzskata, ka «tēvzemiešu» frakcijā neesot neviena kaislīga R. Šildes-Kārkliņas aizstāvja. Viņa tikusi izvirzīta tāpēc, lai radītu sabiedrībā lielāku interesi par tiesībsarga izvēles procesu.

Seile arī teica, ka šo domstarpību dēļ ar Dobeli kašķēties nesākšot.

TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats sacīja, ka to, kā rīkoties, «tēvzemieši» izlems nākamnedēļ, kad Saeima atsāks darbu. Esot iespējams, ka frakcija nolems: katrs deputāts var balsot pēc sirdsapziņas un nevienam no oponentiem nebūs jābalso pret pārliecību. Pats Grīnblats vēl nebija izlēmis, kurā pusē nostāties.

Iepriekš tika runāts, ka tiesībsargs tiks ievēlēts 11. janvārī, taču dienaskārtība ziemas sesijas pirmajai plenārsēdei vēl nav apstiprināta.

Valdošās koalīcijas vairākums nosliecies par labu R. Balodim, kurš ir TP biedrs, tāpēc viņa kritizētāji apšauba, vai Balodis spēs tiesībsarga amatā būt politiski neitrāls.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu