Policija apgalvo, ka Saknītis aizturēts reida laikā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Odiozais miljonārs Gatis Saknītis ceturtdien aizturēts, iespējams, Ceļu policijas un Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) rīkotā reida laikā, kura mērķis ir pieķert šoferus kukuļdevējus. Vairākas sakritības liek domāt, ka šā reida mērķis bijis pieķert tieši G. Saknīti.

«Ceļu policija strādā, reizēm piesaistot ONAP vai Ekonomikas policiju.

Šāda sadarbība izveidojusies, lai disciplinētu gan autobraucējus, gan Ceļu policijas darbiniekus. Nevar izslēgt, ka arī Saknīša aizturēšana notikusi reida laikā,» sacīja Valsts policijas pārstāve Sintija Virse. Viņa skaidroja, ka šāda sadarbība ar citām iekšlietu struktūrvienībām notikusi jau iepriekš, tomēr reida laikā neviens gan krūmos nesēžot. «Ekonomikas policija vai citas struktūrvienības pieslēdzas, līdzko lieta nonāk līdz brīdim, kad notiek mēģinājums piekukuļot Ceļu policiju. Nav tā, ka viņi stāv metra attālumā,» — tā S. Virse.

«Neatkarīgā» jau rakstīja, ka G. Saknītis aizturēts ceturtdien ap pulksten 8, kad ar džipu no Baltezera brauca uz Rīgu. Viņam sekoja miesassargs tādā pašā automašīnā. Pēc advokāta Mārča Miķelsona stāstītā, G. Saknītim pretī braukusi Ceļu policijas mašīna, kas apgriezusies, ieslēgtas bākugunis, un miljonāram likts apstāties. Tālāk versijas krietni atšķiras: likumsargi skaidro, ka miljonārs apstādināts, jo pārsniedzis pieļaujamo braukšanas ātrumu, turklāt esot policistiem piedāvājis 40 latu kukuli. G. Saknītis atzīst ātruma pārsniegšanu, bet noliedz kukuļdošanu. Miljonārs uzsver, ka policistiem devis dokumentu maku, kurā atradusies arī nauda. «Tā parasti tur atrodas, lai miesassargs varētu norēķināties par degvielu,» sacīja M. Miķelsons. Notikuma vietā ieradušies divi ONAP mikroautobusi un vēl kāds ONAP auto. Pārbaudot G. Saknīša džipu, tā cimdu nodalījumā atrasta pistole, kas, pēc miljonāra advokāta teiktā, piederējusi miesassargam. «Viņam ir divi ieroči, un pie Saknīša viens no tiem atradās sagadīšanās dēļ, jo parasti ar šo automašīnu pārvietojas miesassargs,» sacīja M. Miķelsons.

Interesanti, ka šoreiz reidā (ja vien tas tiešām bija reids) nav piedalījusies Ekonomikas policija, bet ONAP, kuras vārds visbiežāk minēts saistībā ar noziedznieku grupu aizturēšanu. Piemēram, pagājušā gada nogalē ONAP lielais loms bija septiņi korumpēti Grebņevas kontrolpunkta robežsargi. Valsts policijas pārstāve S. Virse gan skaidroja, ka ONAP «nestrādā tikai vienā plāksnē».

G. Saknītis pazīstams ne tikai kā Latvijas lielākais zemju īpašnieks (pēc datiem pagājušā gada nogalē, viņam pieder 4253 hektāri zemes (uz viņa mātes Agras Saknītes vārda reģistrēti 2610 hektāru, bet uz Saknīšu firmu vārda — vēl 3502 hektāri zemes)), bet arī pēc savas bravūrīgās uzvedības. Nav izslēgts, ka tik masveidīgu gūstīšanas operāciju viņš izpelnījies pēc kāda piparotāka policistu adresē veltīta vārda (to neizslēdz pat miljonāra advokāts), taču tikpat iespējams, ka skaļā reida objekts bija tieši Baltezerā mītošais G. Saknītis. Par labu šai versijai liecina tas, ka ziņu aģentūrās pieķertā vadītāja uzvārds parādījās kādas pārdesmit minūtes pēc oficiālās preses relīzes izplatīšanas, savukārt tajā nebija nekā vairāk par aizturētā dzimumu un vecumu. Turklāt ONAP iesaistīšanās šādās operācijās, šķiet, vēl nav piedzīvota, taču G. Saknīša pārmetumi augstām iekšlietu struktūru amatpersonām jau sen prasījās pēc pēriena. Jāpiebilst, ka Iekšlietu ministrija līdz šim absolūti nekā nav reaģējusi uz G. Saknīša izteikumiem par iespējamo atriebību.

Arī piemērotais drošības līdzeklis — apcietinājums — par šādu nodarījumu izskatās neadekvāts. Administratīvo pārkāpumu kodekss par braukšanas ātruma, distances un intervāla neievērošanu vietā, kura apzīmēta ar ceļa zīmi «Apdzīvotas vietas sākums» vai arī ar ceļa zīmi «Dzīvojamā zona», paredz brīdinājumu vai naudas sodu 1  latu. «Ceļu policijas mērījums tika veikts ar rokas radaru «Stalker» un uzrādīja 67 km/h. Pieļaujamā kļūda mērījumam ir pieci kilometri vairāk vai mazāk,» par braukšanas ātruma pārkāpumu teica Valsts policijas preses sekretāre Ieva Rekšņa.

Advokāts informēja, ka lūgs sākt dienesta izmeklēšanu saistībā ar sava klienta aizturēšanu, jo tā liekoties aizdomīga. Piektdien G. Saknītis «atradās izolatorā Aspazijas bulvārī, sestdien pie viņa kamerā tika ievietota vēl kāda persona», informēja M. Miķelsons. «Saknītis jau piekto dienu atsakās no ēdiena. Bija paredzēts, ka pirmdien viņu pārvedīs uz Stabu ielu, bet, vai tas noticis, es nezinu,» piebilda advokāts.

Cietuma ēdiens Latvijas lielākajam zemes īpašniekam gan nav nekas svešs. Jau 17 gadu vecumā viņš tika tiesāts par laupīšanu, sodu izciešot Brjanskā (Krievija), bet pēc tam arī Centrālcietumā. No tā viņš atbrīvojās 19 gadu vecumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu