Motivācijas vēstule — vērtīgs papildinājums tavam CV

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Jaunais gads, iespējams, daudziem ir sācies ar apņēmību atrast vai mainīt darbu. Lai iecere realizētos, cilvēkam jāprot pareizi uzrakstīt pieteikuma vēstuli, jo nereti tieši vēstule, ne CV (Curriculum Vitae), var izraisīt potenciālā darba devēja vēlmi kandidātu uzaicināt uz darba interviju. «CV Market» personāla atlases speciāliste Sandra Gorda atgādina — pieteikuma vēstulē nav vēlams noradīt hronoloģiskus, sausus datus. «CV ir cilvēka biogrāfija, bet pieteikuma vēstule personas prasmju saraksts, ko viņš spēj piedāvāt darba devējam,» uzsver S. Gorda.

«CV Market» uzsver, ka CV nedrīkstētu sūtīt bez pieteikuma vēstules. «CV satur sausu informāciju, konkrētus faktus, bet pieteikuma vēstule palīdz atklāt sūtītāja personību,» skaidro S. Gorda.

Pieteikuma jeb motivācijas vēstules vēlamais garums ir puse A4 formāta lapas. Personāla atlases speciāliste iesaka vēstuli rakstīt tikai datorrakstā, ne ar roku. «Tas neatbilst nekādām mūsdienu oficiālo vēstuļu rakstīšanas etiķetes normām,» akcentē «CV Market» pārstāve.

Motivācijas vēstuli var iedalīt trijās daļās. «Pirmajā daļā ir uzruna, norādīts, kur, kādā veidā cilvēks ir uzzinājis par brīvo vakanci, kā arī jāuzsver sava atbilstība sludinājumā minētajām prasībām,» stāsta S. Gorda. Otra daļa ir nedaudz plašāka — tajā aprakstītas personas labākās īpašības, profesionālā pieredze. «Jāraksta tikai tās iemaņas, kas atbilst sludinājumā prasītajām un jāaizmirst par neesošu īpašību un prasmju piedēvēšanu sev, jo šis fakts noteikti atklāsies,» atgādina S. Gorda.

Savukārt vēstules trešajā daļā jāpateicas par dokumenta lasīšanai veltīto laiku un jāizsaka vēlme tikties klātienē, piemēram, «priecāšos par uzaicinājumu uz interviju», kā arī vēlams norādīt savu kontaktinformāciju, lai šīs ziņas nav jāmeklē atsevišķā CV lapā, ja darba devējs nolēmis cilvēku aicināt uz darba interviju.

Rakstot motivācijas vēstuli, jāizvairās no žargoniem, neatšifrētiem saīsinājumiem. «CV Market» iesaka motivācijas vēstulē izmantot šādas frāzes: «esmu pārliecināts», «noteikti varu». Tas liecina par kandidāta pārliecību par sevi, — iesaka S. Gorda. Tomēr atgādina — jāuzmanās no pārspīlētas sevis cildināšanas. «Tādas frāzes jālieto ar mēru — pietiks, ja vēstulē tās izmantos vienu, divas reizes,» uzsver S. Gorda.

Pieteikuma vēstulē vajadzētu izcelt (pasvītrot vai ieboldēt) pašu svarīgāko, ko vēstules lasītājam noteikti vajadzētu pamanīt.

«Labais tonis arī nosaka vēstulē neminēt vēlamo atalgojumu. Šo jautājumu parasti izrunā darba intervijā,» pamāca S. Gorda. Viņa arī atgādina — ja, nosūtot CV un pieteikuma vēstuli, darba devējs pāris nedēļu laikā nesniedz nekādas ziņas: nav uzaicinājis uz darba interviju vai atsūtījis vēstuli, ka izvēlēts cits kandidāts, noteikti vajagot piezvanīt un noskaidrot, vai vajadzīgie dokumenti saņemti. «Tas nebūs uzbāzīgi, un tā rīkoties noteikti vajag,» uzsver personāla atlases speciāliste.

Darba devēji un personāla atlases speciālisti uzskata, ka pieteikuma vēstule ir kā darba meklētāja balss, tāpēc tai jābūt drošai un pārliecinošai.

Pieteikuma vēstulē NEDRĪKST:

  • būt pārāk plaši izklāstīta informācija (ieteicamais formāts — puse no A4),
  • pārāk bieži lietot vārdus «es», «man»,
  • minēt vēlamo atalgojumu,
  • lietot žargonvārdus,
  • vēstuli nedrīkst rakstīt ar roku.

Avots: «CV Market»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu