Vai virtuālais flirts ir krāpšana?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Virtuālais flirts internetā ne ar ko neatšķiras no īsta flirta dzīvē. Vismaz tādi ir psihologu beidzamo pētījumu rezultāti.

Belfāstas universitātē tika veikti pētījumi, kuros piedalījās 245 studenti. Eksperimenta dalībniekiem vajadzēja līdz galam pastāstīt, kā beigsies notikums ar mīlas pāri, kurā vienam no partneriem bijis virtuālais sakars internetā.

Pētnieki gribēja saprast, kā studenti interpretē virtuālos sakarus. Izrādījās, ka 51 procents eksperimenta dalībnieku šo notikumu sauc par krāpšanu, bet 84 procenti domā, ka otrs partneris noteikti jutīsies piekrāpts.

Studenti bija pārliecināti, ka virtuālais sakars liecina par to, ka šis partneris noteikti agrāk vai vēlāk tieši tāpat rīkosies arī reālajā dzīvē. «Emocionālā aizraušanās pat bez fiziskā kontakta var spēcīgi ietekmēt abu mīlētāju tālākās attiecības,» apgalvo eksperimenta vadītāja Monika Uiti.

Spriežot pēc pētījuma rezultātiem, sievietes šādu drauga nodevību uzņem krietni sāpīgāk nekā vīrieši. Turklāt viņas ir pārliecinātas, ka flirta meklēšana internetā liecina, ka pāra attiecībās jau tagad valda nesaskaņas. Virtuālie sakari ir tikai problēmu pirmie simptomi, drīz tam sekos īsta krāpšana dzīvē, kas beigsies ar uzticības zaudēšanu, aizvainojumiem un sāpēm.

Taču daudzi cilvēki joprojām ir pārliecināti, ka virtuālais sakars ir tikai tāds nieciņš vien – rotaļa. Ja starp partneriem nav bijis sekss, tad to nevarot uzskatīt par īstu krāpšanu. Arī eksperte ģimenes lietās Kristīne Nortama no Belfāstas uzskata, ka savu fantāziju apmierinājumu internetā parasti meklē cilvēki, kuri ir vīlušies savās reālajās attiecībās ar dzīves draugu. «Taču, kamēr partneris nav pārkāpis robežu, attiecības vēl var glābt,» viņa piebilst. Tiesa, noteikt šo robežu gan ir ļoti grūti...

Tātad psihologu ieteikums ir šāds: necensties meklēt risinājumu internetā, bet vispirms mēģināt atrisināt savas problēmas reālajā dzīvē, pamatīgi izrunājoties ar partneri. «Galvas bāzēšana smiltīs pa strausu modei šeit nelīdzēs,» Nortama piebilst, «labāk saņemties drosmi, apsēsties un pastāstīt draugam visu, kas jūs uztrauc un kā jūs jūtaties.»

Šī pētījuma rezultāti tika iesniegti apspriešanai arī Lielbritānijas psihologu biedrībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu