Gada balvu apvij pārsteigumi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pamazām latvju mūzikas industrija gatavojas katra gada nozīmīgākajam atskaites notikumam, kas šoreiz noritēs jau vienpadsmito reizi, — «Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas» pasniegšanas ceremonijai. Izraudzītā žūrija savus vērtējumus jau iesniegusi, un pirmdien būs zināmi labāko piecnieki katrā nominācijā.

«Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas» pasniegšanas ceremonija notiks 2. martā Dailes teātrī. Tātad pasākums atgriežas savā ierastajā mājvietā, jo pērn balvas tika dalītas «Arēnā Rīga». Tas arī saprotams, jo pagājušajā gadā bija apaļā desmit gadu jubilejas reize. Taču nevarētu teikt, ka Gada balvas pasākums šoreiz ritēs bez pārsteigumiem un novitātēm: izmaiņas skārušas gan nomināciju sadalījumu, gan citas nianses.

Daudzgalvainā žūrija

Jau otro gadu Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) izraudzītajai žūrijai bija iespējas izvēlēties, kuras nominācijas izvērtēt. Šāds solis ir visnotaļ apsveicams, jo, piemēram, roka cienītājiem līdz šim bija pagrūti dot objektīvu vērtējumu šlāgeru vai bērnu mūzikas albumu nominācijās. Taču izdevējiem radās krietni lielāki zaudējumi, jo nu nācās ziedot krietni vairāk disku: pavisam žūrētāju sarakstā bija 49 cilvēki, lai visas nominācijas tiktu aplaimotas ar 30 vērtētājiem. Arī šoreiz rezultātus apkopo neatkarīga auditorfirma («BDO Invest Rīga»), tāpēc apskaitīšana ir izslēgta.

Dažās nominācijās bijis neiespējami savākt vismaz trīs pretendentus (tas ir minimālākais skaits, lai Gada balvas piešķiršanai vispār būtu nozīme), tāpēc, piemēram, deju mūzikas un hiphopa vai r'n'b kategorijas šoreiz ir apvienotas. No vienas puses — tas nešķiet diez ko loģiski, jo drīzāk jau tad vajadzēja deju mūzikas izpildītājus likt vienā maisā ar popmūziku. Taču no otras puses — pieteiktos nominantus aplūkojot — lielas problēmas tas nav radījis, jo pēdējo gadu izteiktā dance līdere Ladybird šoreiz pieteikta popmūzikas kategorijā. Objektīvs izvērtējums pašu radītajiem produktiem arī šoreiz bieži vien pieklibojis ar abām kājām, taču tās jau būs šo radītāju problēmas: LaMPA vadītāja Elita Mīlgrāve ļāva šādus ne tur nonākušos par stila neatbilstību likt zemākās vietās.

Salīdzināt nesalīdzināmo

Izvērtēt pērn sastrādāto nebija nemaz tik vienkārši, jo daudzās nominācijās, kā izrādījās, nav bijis spilgti izteikta līdera un vairāki garadarbi būtu pelnījuši atrasties uz viena plauktiņa, nevis viens pārāks par otru. Pati sarežģītākā situācija veidojās labāko popa un roka dziesmu kategorijās: pirmajā līdzvērtīgi bija vismaz desmit gabali, bet otrajā trūka vienas dziesmas, kas būtu galvastiesu pārāka par citām. Prognozējams, ka popdziesmas balvu savā starpā sadalīs «Cosmos», «Tumsa», «H2O», Lauris Reiniks, «Labvēlīgais tips» un Ladybird (viņa vai «tipi» varētu vinnēt arī popa albuma nominācijā), bet kas notiks roka nominācijās — grūti pat nosapņot. Par galvenajiem pretendentiem uzskatāmi «Double Faced Eels», «Tribes Of The City», «Astro'n'out» un «Mofo», savukārt rokdziesmas kategorijā... Kas to lai zina.

Daudz vienkāršāka situācija ir dance, hip hop un r'n'b kategorijās. Uz labākā albuma godu vispār pretendē tikai trīs censoņi, un šeit pārākums pilnīgi noteikti ir Gustavo pusē. Arī viņa kopdarbam ar krievu reperi Vlady dziesmā «No lūpām lasi» nebūs daudz nopietnu konkurentu — ja nu vienīgi Roberta Lejasmeijera versija par «Jumpravas» hitu «Ziemeļmeita», bet tas arī viss. Tāpat nav šaubu par to, kurš pacels virs galvas Gada balvu par pagājušā gada labāko videoklipu — protams, ka tā būs «Prāta vētra». Ne jau tāpēc, ka tās klipi dziesmām «Lonely Feeling» vai «Tin Drums» būtu ļoti pārāki par citiem — labu klipu šoreiz iesniegts patiešām daudz —, vidējais žurētājs taču neies «prātvētriniekiem» acīs spļaut!

Taču lielākie trakumi valda gada debitantu kategorijā. Kā salīdzināt akadēmisko Sergeju Jēgeru ar smagajiem šlāgeristiem «Higinsoniem», repa talantu R-vi ar heavy metal pārstāvjiem no «Superhuman», roķīgos «Age Of Stones» ar viena hita meistariem no grupas «ēnas», nopietnos «Metanoia» vai Miku Frišfeldu ar popsīgo Elīnu Fūrmani?! Droši vien žūrijai klājās visai grūti, un tas nozīmē, ka rezultāti šajā nominācijā būs interesanti un krietni neprognozējami.

Atkrīt arī «Upe»

Pēdējos gados vilkt Gada balvas vezumu tā rīkotājiem kļūst aizvien grūtāk, taču atteikties no šā pasākuma rīkošanas nevar: ja citas aptaujas vairāk interesē tās skatošo auditoriju, tad šo gaida paši mūziķi, kuriem ir vēlme uzzināt, kā viņu darbu novērtēs ar mūzikas jomu saistītie cilvēki. Taču arī pašiem izdevējiem ir grūti vienoties. Gada balvā piedalās tādi ierakstu flagmaņi kā «Mikrofona ieraksti», «Platforma Rekords», «Gailītis G» un «Baltic Records Group», taču vairākas izdevējkompānijas šo aptauju ir ignorējušas.

Savulaik Gada balvas durvis skaļi aizcirta izdevniecība «Mapls», kas visai nesekmīgi centās rīkot paši savu pasākumu, tādējādi protestējot pret to, ka balvas lielākoties tiek «mikrofoniešiem» un «platformiešiem», savukārt «Mapla» paspārnē esošie paliek bešā. Jau ierasts, ka Gada balvu sadalē nepiedalās neatkarīgo mūziku popularizējošās izdevniecības, un arī šoreiz dalībnieku sarakstā velti meklēt «Torni» vai «Aghast Recordings», tāpat tajā nav arī «Melo Records», kuru kontā pērn bija grupas «SoundArcade» disks. Taču galvenais — šoreiz nepiedalās «Upe», un tas jau ir liels zaudējums. Cerams, ka LaMPA tomēr izdosies nogludināt visas nesaskaņas un nākamgad Gada balvas norise nepārvērtīsies tikai par pāris kompāniju iekšējo sacensību. Jo tie tomēr ir svētki — gan mūziķiem, gan ar šo jomu saistītajiem cilvēkiem.

Viedoklis: Ainars Mielavs, izdevniecības «Upe» vadītājs:

— Latvijas mūzikas producentu apvienības (LaMPA) organizētās labāko ierakstu balvas vērtēšanas nosacījumi un pasniegšanas ceremonija ir zaudējuši jebkādu radošu attīstību. Vēl vairāk — pagājušā gada izrāde «Arēnā Rīga» bija absolūts balagāns, kurā visvairāk pazuda paši vaininieki — balvu ieguvēji. Toreiz, būdams vēl minētās organizācijas biedrs, izjutu patiesu kaunu par notiekošo un nolēmu turpmāk savu vārdu ar šādiem riskantiem, uz pliku publicitāti vērstiem pasākumiem vairs nesaistīt. «Upes» apgādā esošos māksliniekus informēju par savu nostāju, un vairums piekrita manam viedoklim. Vienīgi grupa «Iļģi», tiesa — nenoliedzot ceremonijas apšaubāmo kvalitāti, uzskatīja, ka piedalīšanās arī šajā gadā ir nozīmīga iespēja paspodrināt atpazīstamību. Viņu dalību manis vadītā izdevniecība tad arī izņēmuma kārtā nodrošināja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu