Sprāgstvielas meklē ar radioviļņiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānas zinātnieki no Osakas universitātes izstrādājuši jaunu sprāgstvielu detektoru. Atšķirībā no līdz šim pieņemtajām metodēm, kad, piemēram, lidostās pasažieru bagāža tiek skenēta ar rentgena stariem, jaunā iekārta meklē bīstamas vielas, izmantojot radioviļņus.

Par supervadītāja kvantu interfermometru (SQUID) nosauktā ierīce jau ir faktiski gatava izmantošanai lidostās, sacījis viens no izgudrojuma autoriem He Donfens, gan atzīstot, ka tai vēl piemīt viens trūkums – skenēšana ilgst vairākas minūtes, nevis tikai dažas sekundes, kā ierasts ar rentgenstaru drošības sistēmām.

«SQUID čips ir ļoti maziņš – tikai kādu centimetru apkārtmērā. Taču dzesēšanai ir nepieciešams šķidrais slāpeklis,» Donfens informējis aģentūru «Reuters», piebilstot, ka SQUID darbojas temperatūrā, kas līdzinās mīnus 196 grādiem pēc Celsija. Jāatgādina, ka šķidrais slāpeklis nav nekāda eksotika – tas tiek plaši lietots slimnīcās, arī daudzās laboratorijās parasti ir šķidrā slāpekļa krājumi, jo ar tā palīdzību iespējams ātri veikt kādu priekšmetu atdzesēšanu.

Osakas universitātes profesors Hideo Itozaki rakstā, kas publicēts žurnālā «Superconductor Science and Technology», atgādina, ka līdz šim dažādu sprāgstvielu klātbūtne bija grūti nosakāma, jo tās satur slāpekļa atomus, kuriem ir ļoti zema pašu svārstību frekvence. «Jo zemāka tā ir, jo grūtāk noteikt, kādi atomi atrodas molekulā un līdz ar to – kas tā ir par molekulu vai vielu,» skaidrojis Itozaki, piebilstot, ka SQUID ir apgādāts ar ļoti jutīgu magnētiskā lauka sensoru, kas spēj konstatēt slāpekli.

Jaunā iekārta varētu palīdzēt arī sapieriem atmīnēšanas darbos. Jāatgādina, ka ar pašreizējiem detektoriem ir apgrūtināta kājnieku mīnu meklēšana, jo detektori tās neatšķir no parastiem metāla gabaliem. SQUID savukārt reaģē nevis uz metālu, bet gan pašu sprāgstvielu, ar kuru pildīta mīna.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu