Šodienas redaktors:
Marina Latiševa
Iesūti ziņu!

Vispirms diēta, pēc tam — zāles

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Man ir stipri paaugstināts holesterīna līmenis. Gribētu saņemt speciālista konsultāciju, kādu pārtiku un medikamentus drīkstu lietot.

Atbild ģimenes ārsts Andris Lasmanis:

«Gan tauki, gan holesterīns organismam ir nepieciešams, taču — ar mēru. Paaugstināts holesterīna līmenis (virs 5 mmol/L) paātrina aterosklerozes rašanos, kas var izraisīt gan miokarda infarktu, gan insultu.

Ja pacienta paaugstinātais holesterīna līmenis nav saistīts ar iedzimtību (piemēram, par to liecina kādam no vecākiem ļoti agri sākusies skleroze), to parasti sāk kontrolēt no 40–45 gadu vecuma. Vispirms holesterīna līmeni vajadzētu censties pazemināt un regulēt ar pareizu uzturu. Pats galvenais — samazināt dzīvnieku izcelsmes tauku patēriņu! Uzskatu, ka nevajag pilnībā atteikties no gaļas, krējuma, treknajiem sieriem un pilnpiena ēdieniem, alus un majonēzes, bet kopā ar ārstu padomāt, kā samazināt šo produktu īpatsvaru ēdienkartē. Nedrīkst aizmirst, ka dzīvnieku taukus satur ne tikai gaļa, bet arī treknie piena produkti, piemēram, sviests. Gados vecākiem cilvēkiem, kuriem vielmaiņa kļuvusi lēnāka, piena tauku lietošana ievērojami jāierobežo, tāpēc pilnpiena vietā labāk izvēlēties vājpiena (0,5–2%) produktus.

Visvairāk tauku ir cūkgaļā, arī putniem — zosīm, pīlēm, vistām — zem ādas ir tauku slānītis, tādēļ putnu ādas ēst nevajadzētu. Ja vien nav problēmas ar lieko svaru, zivis, arī treknās, var ēst, cik vien tīk, jo zivju tauki neveicina sliktā holesterīna veidošanos. Ne jau velti diētas ārsti iesaka vismaz vienu dienu nedēļā pasludināt par zivju dienu.

Holesterīna līmeņa samazināšanos veicina uzturā lietoti pākšaugi — pupas un zirņi, dārzeņi — kāposti, burkāni, kāļi, puķkāposti un selerijas. Cepšanai un salātu gatavošanai vajag izmantot augu eļļas — olīveļļu, rapšu un citas eļļas. Svarīgi ir arī palielināt savu fizisko aktivitāti, jo līdz ar gadiem cilvēki kļūst daudz racionālāki savās kustībās.

Diētu vajadzētu ievērot vismaz 1–2 mēnešus un pēc tam atkārtoti pārbaudīt holesterīna līmeni asinīs. Ja ar uztura un dzīvesveida pārmaiņām neizdodas pazemināt holesterīna līmeni līdz normai vai vismaz apturēt tā paaugstināšanos (ne augstāk par 6,0 mmol/L ), jālieto ār­sta ieteiktie medikamenti, kā arī jāturpina ievērot veselīga uztura principus. Viens no holesterīna samazināšanas līdzekļiem ir ķiploku kapsulas, tomēr medikamentu iedarbības spēku tās nesasniedz.

Holesterīna līmenis atkarīgs arī no organisma vielmaiņas tipa. Dažiem cilvēkiem dzīvnieku izcelsmes tauki ātri pārvēršas holesterīnā, bet, tos neēdot, holesterīna līmenis ir normāls, tādēļ viņi holesterīna līmeni var regulēt ar uztura palīdzību. Taču ir arī cilvēki, kuriem ne ar kādu diētu neizdodas normalizēt holesterīna līmeni, tādēļ viņiem vienīgais veids ir medikamentu lietošana.»

Ēdiet treknās zivis

Latvijas Kardioloģijas institūta direktors Vilnis Dzērve:

«Ja cilvēkam ir paaugstināts holesterīna līmenis, viņam vispirms uzturā jāsamazina dzīvnieku izcelsmes tauki un vienlaikus jāpalielina nepiesātināto taukskābju lietošana. Ēdiet zivis, arī treknās, jo zivju eļļa satur omega–3 taukskābes, kuras nav saistītas ar holesterīna veidošanos! Neierobežotā daudzumā lietojiet uzturā dārzeņus, pakāpeniski aizstājot ar tiem gaļas produktus. Uzturā noteikti jābūt pilngraudu produktiem, arī rupjmaizei, kartupeļiem, vājpiena produktiem, liesai gaļai.»

Kas par daudz, tas par skādi!

Rīgas Stradiņa universitātes uztura laboratorijas vadītājs profesors Zigurds Zariņš:

«Holesterīns ir nepieciešama viela, jo no tā veidojas daudzi hormoni, piemēram, virsnieru, iedeguma pigments, žultsskābe. Taču — kas par daudz, tas par skādi! Pēc maniem aprēķiniem, Latvijas iedzīvotāji «apēd» divas trīs reizes vairāk holesterīna, nekā būtu vajadzīgs. Īpaši daudz holesterīna ir sviestā, pat trīs reizes vairāk nekā cūkas speķī.

Balastvielas samazina holesterīna līmeni asinīs un palēnina uzturvielu, tostarp ogļhidrātu (cukuru) un tauku uzsūkšanos, tādēļ jālieto daudz rupja maluma miltu izstrādājumu — klijas, auzu pārslas, lēcas, dārzeņi, it īpaši pākšaugi (zirņi un pupiņas), augļi un ogas. Dienā būtu jāapēd vismaz 0,5–1 kg augļu un dārzeņu. Pētījumi liecina, ka arī ilgstoša ķiploku lietošana samazina holesterīna līmeni asinīs, tādēļ ik dienas vajadzētu apēst pa vienai vidēja lieluma daiviņai.»

Profilaksei — medikamenti

Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs Andrejs Ērglis:

«Diēta noteikti jāievēro, taču ar uztura palīdzību holesterīna līmeni var samazināt tikai par apmēram 20%. Pacientiem, it īpaši gados jauniem, kuriem ir iedzimta nosliece uz paaugstinātu holesterīna līmeni, profilakses nolūkā noteikti jālieto arī medikamenti.»

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu