Biežāk izplatītās CV kļūdas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Viens no pirmajiem kontaktiem ar darba devēju, izmantojot interneta darbiekārtošanas sistēmas, ir dzīves apraksts jeb CV. Diemžēl daži CV vēl aizvien tiek rakstīti tā, ka tas jauna darba atrašanu nevis atvieglo, bet gan apgrūtina. «CV Market» karjeras centrs iesaka, ko nav ieteicams darīt, ja gribi ātri atrast labu darbu.

Pirmā CV kļūda: mērķa neesamība

Vēl pirms CV rakstīšanas būtu lietderīgi izvirzīt mērķi: ko un cik ilgā laikā es gribu sasniegt ar šo CV? Vairākums cilvēku CV raksta tāpēc, ka grib atrast darbu. Diemžēl darbu katru dienu meklē tūkstošiem cilvēku, tāpēc, ja gribat iegūt priekšrocības, mērķi vajadzētu konkretizēt. Iespējami divi veidi, kā virzīties uz priekšu: speciālista karjera un vadītāja karjera. Ja savu ceļu esat izvēlējies, tad, nosakot mērķi, to iespējams formulēt.

Salīdzināsim divus mērķus: «gribu celtniecības vadītāja darbu kompānijā, kura ceļ privātmājas» un «gribu strādāt celtniecības, reklāmas, loģistikas vai sabiedriskās ēdināšanas sfērā».

Darba devējs, kurš meklē celtniecības darbu vadītāju savai kompānijai, priekšroku dotu pirmajam CV, jo tādos pašos apstākļos pirmā persona rada izlēmuša darba meklētāja iespaidu un liekas vairāk piemērota nekā otra, kura, kā šķiet, nav izlēmusi vai arī nav noformulējusi nepārprotamu mērķi.

Otrais piemērs par cilvēku liecina, ka viņam nav skaidru darba pozīcijas mērķu, tātad darbu viņš meklē nevis pēc tā rakstura, bet pēc citiem faktoriem. Tas ir slikti:

  • tādā gadījumā cits faktors visbiežāk ir atalgojums («iešu tur, kur vairāk maksās»). Ar tādu darbinieku var rasties problēmas — uz naudu, bet ne darbu orientēti cilvēki visbiežāk nav pārāk lojāli;
  • parasti tiem cilvēkiem, kam nav nepārprotamu darba pozīcijas prioritāšu, nav arī dziļu zināšanu vai iemaņu konkrētajā sfērā.

Katru dienu elektroniskās CV datu bāzes apmeklē simtiem darba devēju, kuri meklē tieši sev atbilstošus cilvēkus. Darba meklētāji, formulējot nekonkrētus mērķus, visbiežāk to dara tādēļ, lai viņus pamanītu pēc iespējas vairāk darba devēju, lai viņi saņemtu pēc iespējas vairāk darba piedāvājumu un lai vēlāk varētu izvēlēties. Tomēr prakse liecina, ka pozīcija «viss visiem» visbiežāk noved pie tā, ka netiek saņemts neviens darba piedāvājums. Cilvēks taču vienlaikus nevar būt gan lielisks celtniecības, gan reklāmas speciālists!

Otrā kļūda: pārāk garš CV

Darba devējiem bieži jāsaskaras ar ļoti daudziem CV, diemžēl viņiem nepietiek laika vai pacietības sīki izpētīt katru. Atceries, ka CV ir tikai pirmais solis uzaicinājumam uz darba interviju. CV optimāls apjoms ir ne vairāk kā divas A4 formāta lappuses. Visas detaļas varēsi izklāstīt intervijas laikā.

Turpmāk vēl.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu