Cenu paaugstināšana cigaretēm veicinot nelegālo tirdzniecību

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cigarešu tirgotāji uzskata, ka pārāk stingri smēķēšanas ierobežojumi un liels akcīzes nodoklis smēķētāju skaitu būtiski nesamazinot. Tā vietā uzplaukstot nelegālais bizness un tabakas ievešana no kaimiņvalstīm.

Latvijas statistika liecina, ka stingrāku smēķēšanu ierobežojošu noteikumu ieviešana tabakas tirdzniecību nesamazina un tā pat turpina augt. Pagājušā gada deviņos mēnešos mūsu valstī realizēts 2,41 miljards cigarešu, kas ir par 9% vairāk nekā šajā laikā 2005. gadā. Arī Itālijā, neskatoties uz ieviesto aizliegumu smēķēt sabiedriskās vietās un cenu paaugstināšanu, cigarešu pārdošanas apjoms tikai pieaug, liecina tabakas izstrādājumu industrijas pārskats «Tobacco Observatory».

Mazumtirgotāji 2006. gadā pārdevuši 93 800 tonnu tabakas, kas ir par 1,1% jeb 50 miljoniem cigarešu paciņu vairāk nekā iepriekšējā gadā, kad tika pārdots par 1000 tonnām mazāk.

Šobrīd daudzi izved uz ārzemēm

Kā šo pieaugumu skaidro tabakas tirgū strādājošs speciālists, kas birokrātisku iemeslu dēļ vēlējās palikt anonīms, – cigarešu pārdošanas apjoma pieaugums nav izskaidrojams tikai ar vietējo patēriņu. Vasarā to esot veicinājis tūrisma pieaugums. «Tā kā Rīgā bija, varētu teikt, daudz taupīgā slāņa tūristu, viņi plaši izmantoja iespēju sapirkties lielus krājumus uz mājām. Uz dažiem veikaliem bieži vajadzēja pievest preci papildus, jo pietika pie tā apstāties vienam tūristu autobusam, kad tika izpirkti visi krājumi.»

Ļoti daudz cigarešu izvedot arī mūsu pašu cilvēki, kuri brauc strādāt uz ārvalstīm. Izvedamo un ievedamo cigarešu skaits ir limitēts ar izplūdušo terminu – savam patēriņam. Nu tad katrs arī vedot tā, it kā pīpētu kā lokomotīve.

Vēl ārkārtīgi daudz cigarešu izvedot kaimiņi lietuvieši un igauņi. Starpība bieži vien mēdzot būt līdz pat 30 santīmiem par paciņu. Pierobežas mazie veikaliņi dažkārt dienā spēj pārdot apmēram tikpat daudz, cik hipermārkets Rīgā, norāda eksperts. Varot teikt – kamēr Latvijā cenas būs zemākas, tikmēr Igaunijas un Lietuvas pīpmaņi subsidēs mūsu akcīzes ienākumus. Eksperts uzskata, ka valdība un plašsaziņas līdzekļi regulāri uzpūš histēriju par ārprātīgiem cenas kāpumiem, kas liek cilvēkiem veidot uzkrājumus vai arī pīpēt kamēr var un tikai tad atmest.

Tabakas ražotāja «Scandinavian Tobacco» korporatīvo attiecību menedžere Marita Jansone uzsver, ka mūsdienu sabiedrība ir labi informēta par smēķēšanas kaitīgumu un, pēc kompānijas ieskatiem, pilnībā aizliegt smēķēšanu brīvā dabā nebūtu nepieciešams. «Uzskatām, ka šobrīd Latvijā jau pastāv visaptveroši ierobežojumi smēķēšanai sabiedriskās vietās,» norāda Jansone.

Pieaugs nelegālā tirdzniecība

Savukārt attiecībā uz akcīzes nodokļa palielināšanu Jansone piebilst: «Kā liecina citu valstu pieredze, strauja akcīzes nodokļa celšana atstāj negatīvu ietekmi uz legālo tirgu, bet patēriņu neietekmē. Mūsu kaimiņvalsts Lietuvas piemērs rāda, ka strauja akcīzes nodokļa celšana, ko Lietuva piedzīvoja pirms diviem gadiem, samazināja legālo cigarešu tirgu par vairāk nekā 40%. Savukārt patēriņu nodokļa celšana neietekmēja.»

Jau pieminētais eksperts uzskata, ka šobrīd Baltijas valstu valdības skatās viena uz otru ar šķību skatu, jo skaidrs, ka zaudētāji būs tie, kuri turēs augstākās cenas reģionā. Pēc viņa aplēsēm, ļoti aptuveni modelējot, ja šobrīd nelegālais tirgus ir apmēram 10 procenti no kopējā, tad, ievērojami paceļot akcīzes nodokli, tas varētu pieaugt vismaz līdz kādiem 25 procentiem. Tas būtu vismaz pieci miljoni paciņu mēnesī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu