Par seksuāliem pieskārieniem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zīm. Līva Rutmane

Atkal ir pienācis īstais laiks atcerēties par tādu it kā jau nodeldētu jēdzienu kā «drošs sekss».

Lai arī, pēc pasaules statistikas datiem, ziema un agrs pavasaris nav pats aktīvākais mīlas rotaļu laiks cilvēciskajām būtnēm, tomēr, spriežot pēc tā, cik bieži runas par mīlēšanos, seksu un savstarpējām attiecībām iespraucas ikvienā saulainākā dienā, šis gadalaiks ir kā radīts tam, lai atbrīvotos, iemīlētos, sacerētos un galu galā arī pamīlētos.

Tieši tāpēc drīz būs pienācis īstais laiks sasiet mutautiņa stūrīti, lai atcerētos par tādu it kā jau samērā nodeldētu un daudz apspriestu jēdzienu kā «drošs sekss». Jo īpaši tāpēc, ka pavasara gaiss ir vismaz tikpat reibinošs kā pāris glāzes dzirkstoša šampanieša, un ja nu vēl sanāk ielietot abus kopā...

Kristiāna man atzinās, ka diemžēl lielu daļu zināšanu šajā jomā viņa ieguvusi, izmantojot personisko pieredzi:

«Nav jau tā, ka es nezinātu, ka tikai prezervatīvi aizsargā no saslimšanas, taču tad, kad tikos ar savu puisi jau kuro reizi, kārtīgi noprasīju viņam, vai viņš skaidri zina, ka nav slims. Viņš, protams, dievojās, ka nekādu slimību neesot — nekādu simptomu, ne sāpju, ne izdalījumu. Nu, un es noticēju. Viņam patiešām nebija iemesla melot. Tikai pēc ilgāka laika, kaut kāda nepatīkama iekaisuma dēļ uztaisot analīzes uz STS, atklāju, ka man ir hlamīdijas.

<!--BAN__500x130-->

Tad arī uzzināju, ka ir vesela virkne seksuāli transmisīvo slimību, kuras dara savus riebīgos posta darbus, nekādi neizpaužoties. Ja vēl sievietēm šādas tādas pazīmes var parādīties, vīrieši jau nu noteikti var neko nepamanīt un būt svētā pārliecībā par savu nevainojamo veselību. Toreiz izārstējos, bet kopš tās reizes es piekritīšu mīlēties bez prezervatīva tikai tad, ja viņš man uzrādīs ārsta zīmi... Izklausās jau smieklīgi, bet, ja jau veidojas nopietnas attiecības, tas taču tāds sīkums vien ir, vai ne? Bet nenopietnie lai paliek gumijā, veselība tomēr dārgāka.

,

Papētot statistikas datus un dažādu organizāciju veiktās aptaujas, atklājas, ka daļa cilvēku ir pārliecināti, ka vienīgais drošā seksa veids ir orālais sekss. Šis mīts ir īpaši izplatīts jauniešu vidū — viņi bieži vien orālo seksu pat neuzskata par īstu seksu. Tas esot emocionāli vēsāks, no tā nevar palikt stāvoklī, tas nav saistīts ar tik lielu atbildības sajūtu par otru cilvēku.

Diemžēl ir vesela virkne STS, turklāt vienas no visbīstamākajām, kuras var iegūt arī orālā ceļā, — HIV, B hepatīts, sifiliss, gonoreja. Tātad būtībā arī šajā gadījumā vienīgais izsargāšanās veids ir prezervatīvs. Ārzemju presē esmu lasījusi par speciāliem lateksa izstrādājumiem, kas domāti sieviešu dzimumorgānu pārklāšanai orālā seksa laikā, taču nav gadījies tādus redzēt. Ja godīgi, man ir diezgan grūti iztēloties, kā būtu zelēt pēc zemenēm vai karamelēm smaržojošu gumiju (pieļauju, ka būtu liels kārdinājums iekosties), bet noteikti vēl mazāk es vēlos iedomāties, kā justos, ja kādu dienu saņemtu HIV pozitīvas analīzes...

«Fu, paldies dievam, prezervatīvi ir mana pagātne,» Sigita skurinās, «man ir stabila ģimene, abi esam veseli, un vienīgais, par ko nākas uztraukties, ir tas, lai atkal nepalieku stāvoklī. Ko tik es savā naidā pret prezervatīviem netiku darījusi! Iedomājies, guļu, mīlējos, tūlīt, tūlīt viss ies vaļā, bet es nekādi nevaru atcerēties, kura man cikla diena — drošā vai nedrošā. Tā vietā, lai ķertu kaifu, es tikai purpinu: viens, divi, trīs, četri, septiņi... tpfu... nojuka... viens... Tad pēkšņi iebrēcos nelabā balsī un rauju to viņa daiktu laukā.... Prieka nevienam.

Vēl jau visu ko izmēģināju — drošākas, nedrošākas metodes, bet viss viens — kā jātuvojas mēnešreizēm, es kā uz adatām — būs, nebūs, būs, nebūs.... Rezultātu vari redzēt — spirālīte tūlīt ies piektajā klasē, bet spermicīdajam krēmam pavasarī izlaidums bērnudārzā. Nu jau ceturto gadu sēžu uz hormonālās kontracepcijas, un vismaz man šķiet, ka tur arī palikšu — ne vairs gumijas jālieto, ne dienas jāskaita, ne jāzieķējas ar visādām tur pastām. Guli tik un baudi!»

Protams, no jebkuras slimības, grūtniecības un liekiem uztraukumiem spēs aizsargāt vienīgā visdrošākā izsargāšanās metode — glāze auksta ūdens. Arī es, pirmo reizi izdzirdējusi šo anekdoti, pavaicāju: pirms vai pēc seksa? Atbilde mani, protams, neapmierināja: tā vietā.

Gluži tāpat kā viss dzīvais uz mūsu planētas, cilvēks vairojas. Taču atšķirībā no citu sugu pārstāvjiem cilvēciskās būtnes ir iemācījušās nepakļauties dabiskās atlases nepielūdzamajiem noteikumiem, pateicoties savām prāta spējām. Atliek tikai mazliet atcerēties — arī tad, kad par visu vairāk gribas aizmirsties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu