Kontaktlēcas pieguļ kā uzlietas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūsdienās cilvēki vēlas nevis piemērot acis kontaktlēcām, bet gan lēcas katra valkātāja acs īpatnībām.

Tagad lielākajā daļā Eiropas valstu cilvēki iegādājas lēcas, kas ne tikai uzlabo redzi, bet ar kurām var justies ērti — jaunākais virziens kontaktlēcu «modē» ir precīzi pielāgot tās cilvēka acs radzenes formai un īpatnībām. Piemēram, cilvēkam ar astigmatismu (radzenes virsma ir izliekta nevienmērīgi, tādēļ stari netiek lauzti vienādi un fokusējas dažādās vietās, radot neskaidru attēlu) speciāli izgatavotās lēcas būs nevis gludas, bet dažviet ar izliekumiem, lai precīzi atbilstu acs formai un netraucētu asarām tās mitrināt.

Kā pastāstīja optometriste Ita Meilande, ideāli gluda radzene nav nevienam cilvēkam, turklāt arī katrai acij ir savas īpatnības, tādēļ ar īpašas ierīces topogrāfa palīdzību tiek nofotografēta katras acs radzene — dažās sekundēs tajā tiek noteikti 22 000 punkti, kas ļauj datorprogrammai uzzīmēt radzenes «ģeogrāfisko karti», kurā tāpat kā īstajā kartē ir gan savi kalni, gan ielejas.

Individuālās lēcas var pielāgot cilvēkiem gan ar ļoti lielām dioptrijām — tuvredzību un tālredzību, gan ar astigmatismu, kad dažādās radzenes vietās nepieciešams atšķirīgs lēcas stiprums. Ja nepieciešams, tādas lēcas tiek pagatavotas ne tikai ar īpašiem izliekumiem lēcas iekšpusē, bet arī priekšpusē. Cilvēkam tas dod iespēju labi redzēt.

Palīdz cilvēkiem ar radzenes distrofiju

Izmantojot radzenes topogrāfu, var precīzi diagnosticēt arī tādu slimību kā keratokonuss. Tā ir viens no radzenes distrofijas veidiem, kad kādā vietā tā kļūst plāna, izstiepjas un veido tādu kā konusveida pacēlumu. «Cilvēki, kuriem šī slimība ir sākumstadijā, var sūdzēties par galvassāpēm, sāpošām, nogurušām acīm. Skatoties uz tuviem priekšmetiem — lasot, rakstot, strādājot ar datoru, var sākties attēla deformācija. Cilvēki, kuriem ir šī radzenes distrofija, valkājot brilles, nevar iegūt labu redzi, bet mīkstās vai gāzu caurlaidīgās sfēriskās kontaktlēcas viņiem nav piemērotas. Vēl pirms dažiem gadiem cilvēkiem, kam radzenes distrofija bija ļoti izteikta, nācās samierinās, ka pasauli sev apkārt viņi redz izplūdušu un deformētu. Precīzi modelētas kontaktlēcas ar padziļinājumiem «izstiepumu» vietās ļauj viņiem atkal skaidri redzēt, vadīt auto un veikt savus darba pienākumus.

Redzi labo — naktī

Lai samazinātu vai labotu nelielu miopiju jeb tuvredzību (līdz 4,5 dioptrijām) un astigmatismu (līdz 1,5 dioptrijām), var lietot īpašas nakts kontaktlēcas. Tās zem plakstiņiem nedaudz saplacina radzeni, līdz ar to gaismas stari precīzi nofokusējas uz tīklenes un redze uzlabojas par 50–75%. No rīta šīs kontaktlēcas izņem. Laba redze saglabājas vienu divas dienas, bet, ja speciālās kontaktlēcas vairs nelieto, tuvredzība vai astigmatisms atkal atgriežas.

Tiem, kas izvēlējušies nakts lēcas, pirmajā un trešajā dienā no rīta būs jānāk pie optometrista, kurš pārbaudīs, kā acs «pārnakšņojusi» ar jaunajām lēcām, bet vakarā — lai novērtētu redzi. Nākamā pārbaude seko pēc nedēļas, pēc tam pamazām vizītes kļūst retākas. «Nakts lēcas» kopā ar gada laikā nepieciešamajām redzes pārbaudēm un konsultācijām maksā 300 latus.

Ita Meilande stāsta, ka nakts lēcas ļoti iecienījuši aktīvi cilvēki — sportisti, dejotāji, aktieri, karavīri, jo nav jābaidās, ka šīs lēcas varētu izkrist. Arī strādājot pie datora, nav jāuztraucas, ka biroja sausajā gaisā lēcas ātri izžūs, kairinot un nogurdinot acis.

Zināšanai

Individuāli pasūtītas gāzu caurlaidīgās kontaktlēcas vidēji kalpo 1,5–2 gadus (ja tiek pareizi un rūpīgi koptas). To cena, sākot no 80 latiem (par pāri). Salīdzinājumam — parastās kontaktlēcas, kas jāmaina ik mēnesi, maksā Ls 9–14.

Izmēģinājuma lēcas, kas paredzētas tikai 1–2 nedēļas ilgai valkāšanai (Ls 20), cilvēkam palīdzēs saprast, vai «īstās» lēcas būs viņam piemērotas.

Mūsdienās kontaktlēcas neliek vienīgi cilvēkiem ar hronisku acs priekšējās daļas iekaisumu.

Ja kontaktlēcas rada diskomfortu, jāpārtrauc to valkāšana un jākonsultējas ar acu ārstu vai optometristu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu