PVD: Rojas novadā mežacūkai konstatē bruceloci (17)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina par brucelozes antivielu klātbūtni Rojas novadā nošautas mežacūkas asinīs. Infekcijas draudi var skart arī mājas cūkas, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ilze Meistere.

PVD laboratoriskai izmeklēšanai nosūtīja vienu mežacūkas asins paraugu, un laboratorisko izmeklējumu rezultāti apstiprina brucelozes antivielu klātbūtni tajā. Tas liecina, ka savvaļas cūku populācijā cirkulē bruceloze, kas var apdraudēt mājas cūkas.

Kā jau ziņots, Talsu novada zemnieku saimniecībā "Avoti M" 400 cūkām šonedēļ konstatēta bruceloze - hroniska infekcijas slimība, kuru pārnēsā mežacūkas. Ņemot vērā, ka bruceloze ir zoonoze - slimība, ar kuru var inficēties arī cilvēki, īpaši uzmanīgiem jābūt cilvēkiem, kas nonāk vai potenciāli var nonākt saskarsmē ar inficētu dzīvnieku. Riska grupā ir slimības skartās novietnes darbinieki, kā arī cilvēki, kuri medī, apstrādā un patērē mežacūku gaļu.

PVD akcentē, ka medniekiem, apstrādājot nomedīto mežacūku, jāievēro personīgā higiēna - jāizmanto šķidrumu necaurlaidīgi cimdi un jāizmanto dezinfekcijas līdzekļi. Ja mežacūkas apstrāde ir notikusi mājās, noteikti jādezinficē arī dzīvnieka apstrādes vieta. Mežacūkas gaļa ir rūpīgi termiski jāapstrādā tā, lai tās iekšējā temperatūra gatavošanas laikā sasniegtu vairāk nekā +70 °C un tāda būtu vismaz piecas minūtes. Personām, kurām ir bijusi tieša saskare ar neapstrādātu mežacūkas gaļu, jūtot izmaiņas veselības stāvoklī, jāapmeklē ģimenes ārsts.

Lai pasargātu dzīvniekus no saslimšanas ar brucelozi un citām dzīvnieku infekcijas slimībām, kā arī neinficētos paši, PVD aicina dzīvnieku turētājus izturēties atbildīgi - saimniecībās pastāvīgi ievērot drošības pasākumus - personāla higiēnu, nodrošināt dezinfekciju un deratizāciju, nepieļaut meža un mājas dzīvnieku kontaktu. Dzīvnieku līķi līdz to aizvešanai jāuzglabā tā, lai nepieļautu citu dzīvnieku un putnu piekļuvi. Iegādājoties dzīvniekus vaislai, ļoti svarīgi, lai tie būtu izmeklēti uz noteiktām dzīvnieku infekcijas slimībām, tostarp brucelozi.

Dzīvnieku turētāja pienākums ir informēt veterinārārstu par katru aborta gadījumu, jo tieši aborti liecina par iespējamu brucelozi. Veterinārārsts izmeklēs dzīvniekus un nosūtīs asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

Brucelozes ierosinātājs ir baktērija (Brucella suis). Cūkām brucelozes simptomi ir aborti, dzimumorgānu iekaisumi un neauglība. Slimība ir lipīga, un slimie dzīvnieki ir jānokauj. Visu iepriekš minēto iemeslu dēļ dzīvnieku saslimšana ar brucelozi rada ievērojamus ekonomiskus zaudējumus saimniecībai.

Brucelozes skartajai zemnieku saimniecībai PVD ir noteicis dzīvnieku pārvietošanas aizliegumu. Saimniecībai aizliegts realizēt cūkas gan uz citām saimniecībām, gan arī pārvietot tās uz kautuvi.

Līdz šā gada beigām PVD laboratoriskai izmeklēšanai plāno nosūtīt vēl 200 mežacūku asins paraugus.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu