Ja mājās esat atvedis kucēnu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmās pāris dienas, ko kucēns pavadīs kopā ar jums, atstās uz viņu ilgstošu iespaidu. Raugieties, lai viņš no jums saņemtu daudz uzmanības un mīlestības. Ar jauno māju iepazīstiniet laikā, kad tuvumā nav pārāk daudz viņam nepazīstamu cilvēku, ļaujiet viņam patstāvīgi izpētīt apkārtējo pasauli.

Sākumā jūsu kucēnam varētu būt atšķirtības sajūta no mātes un citiem kucēniem, tāpēc mieriniet viņu un neatstājiet uz ilgāku laiku vienu pašu. Kucēnam obligāti būs nepieciešama sava vieta – silts un plašs suņu grozs. Ieklājiet tur siltu un mazgājamu sedziņu vai vecu dvielīti, un tad jūsu kucēns jutīsies mājīgi un droši.

Augšanas periodā

Pirmajos dzīves mēnešos jūsu kucēns patērēs ļoti daudz enerģijas. Pirmā gada laikā izaugs tikpat daudz, cik bērns izaug līdz 14 gadu vecumam. Pārliecinieties, lai jūsu kucēns saņemtu sabalansētu un viņa augumam atbilstošu barību, bet tajā pašā laikā neļaujiet viņam uzkrāt lieko svaru. Tas var novest pie kaulu un locītavu problēmām, īpaši svarīgi tas ir lielo šķirņu kucēniem. Kvalitatīvas barības izvēle ir pirmais solis suņa ilgam un veselīgam mūžam, tāpēc ieteicams apspriest kucēna ēdināšanu ar veterinārārstu, dzīvnieku audzētāju vai zooveikala pārdevēju.

Zobi un to attīstība

Lai kucēnam labāk šķeltos zobi, viņam būs nepieciešams gumijas kauliņš vai bumbiņa graušanai. Pārliecinieties, lai šīs lietiņas būtu pietiekami lielas, lai kucēns nevarētu tās netīšām norīt. Nedodiet dzīvnieku kaulus, jo tie var sašķelties un iesprūst kaklā. Pieradiniet kucēnu pie mantiņas un dodiet to uzreiz, līdzko viņš sāk grauzt sadzīves priekšmetus un stingri sakiet "nē" vai "nedrīkst". Paslavējiet kucēnu, ja viņš sāk grauzt tieši savu mantiņu.

Lai kucēna zobi saglabātos veseli, vēlams viņu barot ar sauso barību. Tā arī palīdzēs piena zobiem laikus izkrist un tādā veidā paātrinās jauno zobu veidošanās procesu. Jutīgiem kucēniem vēlams sausajai barībai pieliet nedaudz silta ūdens.

Apmācība mājās

Nevienam nepatiks nepaklausīgs un nevadāms suns, tāpēc: jo ātrāk sāksiet viņu mācīt, jo labāk. Pirmais, kas jāiemāca, pazīt savu vārdu. Sauciet kucēnu vārdā pēc iespējas biežāk, un drīz viņš sāks jums atsaukties. Regulāra atkārtošana spēlē ļoti svarīgu lomu.

Sāciet apmācību mājās uzreiz pēc kucēna iegādes. Pieradiniet kucēnu pie nemainīgiem barošanas laikiem un bieži vediet viņu ārā pastaigāties, īpaši pēc miega, lai viņš varētu tur izdarīt savas lietas. Ja kucēns sāk riņķot un smilkstēt pie durvīm, nekavējoties izvediet viņu ārā! Nepatīkami negadījumi reizēm var būt, bet nekad nekliedziet uz viņu un nebakstiet ar purnu kakā. Ja esat pieķēruši viņu procesa laikā, tad izlaidiet viņu ārā. Vienmēr uzslavējiet kucēnu, kad viņš ir pabeidzis nokārtoties.

Kakla siksna un pavada

Pieradiniet savu kucēnu pie mīkstas kakla siksnas tā, lai viņš nepretotos to uzvilkt. Pēc kāda laika piestipriniet pie kakla siksnas vieglu un īsu pavadiņu un ļaujiet kucēnam to nedaudz pārvilkt sev pāri. Pastaigas laikā nevelciet kucēnu pārāk stipri aiz pavadiņas. Ja viņš sāk skriet vai atpalikt aiz jums, tad vieglītēm paraujiet aiz pavadiņas.

Ja jūs nepieradināsiet kucēnu braukt automašīnā, tad jūsu dzīve, visdrīzākais, nebūs pārāk ērta. Sākumā pieradiniet kucēnu pie īsiem pārbraucieniem – 5–10 minūšu katru otro dienu. Pakāpeniski šo laiku pagariniet, un drīzumā jūs varēsiet viņu ņemt līdzi pāris stundu braucienos.

Lieliska veselība

Rūpēties par dzīvnieka veselību vajadzētu sākt uzreiz pēc viņa iegādes un turpināt visu viņa mūžu. Regulāri suns jāved pie veterinārārsta uz apskatēm. Pirmā vakcinācija jāveic ne agrāk kā 6–8 nedēļu vecumā. Pilnīgai slimību profilaksei ir nepieciešamas daudzas vakcinācijas. Sava kucēna apskates veiciet pastāvīgi. Obligāti jāmeklē veterinārārsta palīdzība, ja ir:

- apetītes zudums un nevēlēšanās dzert,

- straujas svara izmaiņas, pakāpenisks svara zudums,

- mazaktivitāte, nevēlēšanās spēlēties un trenēties,

- pārāk bieža vai ļoti reta urinācija,

- asiņaina vai šķidra vēdera izdeja, diareja,

- ļoti bieža vemšana,

- pastiprināta siekalošanās vai aritmiska elpošana,

- blāvs apmatojums.

Apmatojuma kopšana

Regulāra apmatojuma kopšana ir nepieciešama ne tikai higiēnas ievērošanai, bet arī ādas apasiņojuma stimulēšanai, kas savukārt veicinās jūsu suņa spalvas veselīgumu un spožumu. Mazgājiet viņu tikai īpašas nepieciešamības gadījumā. Bieža mazgāšana rada eļļu nomazgāšanu no ādas, bez kurām apmatojums kļūst blāvāks un ūdens nenoturīgs. Mazgājiet kucēnu tikai siltā ūdenī, izmantojot kvalitatīvu šampūnu. Glaudiet kucēnu, kad lejiet viņam virsū ūdeni. Uzmanīgi uzlejiet šampūnu un pēc tam kārtīgi noskalojiet. Atcerieties, ka mazgāšana obligāti ir jāsāk ar ķermeni un tikai pēc tam var mazgāt dzīvnieka galvu. Ja vispirms samērcēsiet galvu, tad kucēns sāks purināties, lai ātrāk izžūtu. Pēc peldes kucēns ir obligāti jānoslauka, īpaši, ja viņš ir ļoti maziņš, un jāļauj viņam pilnībā izžūt. Pretējā gadījumā suņukam būs ļoti auksti.

Treniņu nozīme

Suņi ir bieži jātrenē. Jums precīzi jānovērtē, cik vingrinājumu nepieciešams jūsējam mīlulim, un stingri jāseko līdzi, lai tos arī izpildītu. Ja suns netiek pietiekami trenēts, viņš var kļūt nenogurdināms un uzbudināts vai arī var sākt uzkrāt lieko svaru. Tas savukārt var radīt dažādas veselības problēmas. Ir skaidrs, ka izstāžu suņiem vai vācu aitu suņiem ir daudz piesātinātāks dzīves veids nekā citiem suņiem. Ja neesat īsti pārliecināts, kāds vingrinājumu kurss der tieši jūsu mīlulim, konsultējieties ar savu veterinārārstu vai audzētavas īpašnieku.

Svara kontrole

Liekais svars var radīt kucēnam hroniskas kaites. Pārāk liels svars var traucēt pareizai kaulu un locītavu attīstībai, kas var novest pie neatgriezeniskām izmaiņām, radīt osteohondrozi un gūžas displāziju. Lai noskaidrotu, vai sunim nav liekā svara, pārbrauciet ar plaukstu pār suņa krūšukurvi no abām pusēm un jūs sajutīsiet ribas, kuras nedrīkst būt vizuāli redzamas. Nedaudz augstāk jūs ieraudzīsiet precīzu vidukļa līniju. Skatoties pa šo līniju, suņa vēders nedrīkst atrasties zemāk par krūšukurvi. Ja sunim ir liekais svars, tad, pirms sākt vingrinājumus liekā svara samazināšanai, obligāti jākonsultējas ar veterinārārstu.

Atšķirīgām sugām atšķirīgas prasības

Suņi atšķiras pēc sugām un pēc izmēriem, tāpēc barības izvēlē ir jāņem vērā vairāki faktori. Atšķirīgām sugām ir atšķirīgs augšanas temps un arī brieduma sasniegšanas vecums. Vieni patērē vairāk enerģijas nekā citi, tāpēc viņiem tā ir vairāk nepieciešama, savukārt vēl citiem ir nosliece uz liekā svara uzkrāšanu, tāpēc tiem ir nepieciešama speciāla diēta ar samazinātu kaloriju skaitu.

Ja jūsu suns ir lielas šķirnes, tad pārliecinieties, vai viņš saņem pietiekami kalciju un ogļhidrātus, kas veicina pareizu kaulu un locītavu attīstību. Un atcerieties arī to, ka lielo šķirņu suņi noveco ātrāk nekā vidējo un mazo šķirņu suņi. Zelta likums: ja jūs gribat nodrošināt savam sunim pareizu augšanu un attīstību, ilgu un veselīgu mūžu, vienmēr dodiet barību, kas ir atbilstoša viņa vecumam un augumam.

Kad suns nobriedis

Ja jūsu mīlulis vairs nav kucēns, bet jau pilnībā nobriedis suns, tas nenozīmē, ka viņš prasa mazāk uzmanības un rūpju. Atšķirībā no bērniem, suņi nekad nepamet mājas un, kaut arī jūsējais būs pietiekami patstāvīgs, viņš vienmēr izjutīs vajadzību pēc kāda, kas viņu aprūpē. Vairākums vingrinājumu, kurus sākāt, kamēr viņš bija kucēns, būtu jāturpina arī turpmāk.

Suņa dzīve ir krietni īsāka nekā cilvēka dzīve. Piemēram, viens suņa dzīves gads ir pielīdzināms 7–8 cilvēka dzīves gadiem, deviņus gadus vecs lielas šķirnes suns jau ir sasniedzis apmēram 70 cilvēka dzīves gadus.

***

DER ZINĀT

• Plānojiet divus treniņus dienā, pa piecām minūtēm katru,

• katrai komandai lietojiet vienus un tos pašus vārdus un toni,

• nekad nesitiet kucēnu un nekliedziet uz viņu,

• uzslavējiet kucēnu ikreiz, kad viņš to ir nopelnījis, bet palabojiet ar stingru "nē" vai "nedrīkst", ja viņš kaut ko dara nepareizi,

• pabeidziet nodarbību priecīgā noskaņojumā.

***

SAGATAVOJIET VIETU

Kad esat nolēmis vest mājās suņuku, sagādājiet vairākas lietas, kas būs

nepieciešamas:

• trauciņš barībai un ūdenim

• barojoša un dzīves posmam atbilstoša barība

• groziņš vai speciālā gultiņa

• suka un ķemmīte

• identifikācijas žetons (vai mikročips)

• kakla siksna un pavada

• suņu šampūns, zobu birste un zobu pasta

• kvalitatīvas un drošas mantiņas zobu attīstības veicināšanai

***

DAŽI PADOMI BRAUCIENA LAIKĀ

• Kādam ir obligāti kucēns jāpieskata pirmo braucienu laikā,

• nebarojiet kucēnu 2–3 stundas pirms paredzētā brauciena,

• pastaigājieties ar kucēnu īsi pirms brauciena,

• paņemiet līdzi viņa mīļākās mantiņas,

• vēdiniet automašīnas salonu, bet neļaujiet kucēnam izbāzties ārā pa logu,

• katru stundu rīkojiet pieturas, lai kucēns varētu padzerties, pastaigāties un nokārtoties,

• nekad neatstājiet kucēnu vienu mašīnā,

• apbalvojiet viņu brauciena beigās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu