Lidostu apvij kūtsmēslu smaka (16)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējo nedēļu laikā nepatīkamus brīžus nācies piedzīvot starptautiskās lidostas Rīga darbiniekiem un klientiem, jo pavasara vējš sev līdzi nes neciešamu smārdu no tuvējiem dārzeņu audzētāju laukiem.

Kad vēja plūsma uz lidostu Rīga nāk no Mārupes puses, par svaigu pavasara vējiņu var aizmirst, jo nāsīs spraucas šķebinoša vircas smaka, – var tikai iedomāties, kāds iespaids par valsti rodas tūristiem, kam nākas ieost šādu aromātu buķeti. Daži lidostas darbinieki jokodami savdabīgo smaku saista ar jauno lidostas vadību – sak, mēslošana notiek, lai parādītu tai, ar ko nāksies saskarties turpmākajā darbā... Kaut arī kūtsmēslu smaka daudziem var šķist nepieņemama, vides speciālisti norāda, ka šopavasar to lietošana jau ir atļauta, līdz ar to "smaku izplatītājus" nevar ne sodīt, ne aizliegt viņiem mēslot laukus.

Ministru kabineta noteikumi par smaku ierobežošanu dod cilvēkiem iespēju sūdzēties par visām apgrūtinošajām un nevēlamajām smakām. Valsts vides dienestā (VVD) Neatkarīgā noskaidroja, ka līdz šim par smārdu lidostas apkaimē oficiālas sūdzības nav saņemtas. Visticamāk, neciešamo smaku izraisījis uzņēmums SIA Mārupe, kas daļu sev piederošās teritorijas kādu laika periodu ir laistījis ar šķidrmēslu mēslojumu. Pašlaik zemes mēslošana jau ir beigusies un, sākoties lietum, arī derdzīgā smaka manāmi samazinājusies. VVD sazinājās ar uzņēmumu un noskaidroja lietas apstākļus. "Visas darbības ir veiktas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem un nav nekādā ziņā sodāmas," skaidro VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes piesārņojuma kontroles daļas vecākā inspektore Iveta Štāle.

Sākoties pavasarim, lauksaimniecībā atsāk lietot kūtsmēslus un to blakus produktus. "Ziemas periodā šo mēslojumu veidu nav atļauts izmantot, jo tas neiesūcas augsnē, bet no marta to drīkst darīt. Šīs smakas var likties sevišķi nepatīkamas, taču tās nebūs jūtamas visu laiku," sola I. Štāle.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu