Ziga, pūkainā princesīte

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūziķim, instrumentālās kamermūzikas grupas Altera Veritas flautistam Andim Klučniekam nu jau septīto gadu ir Ziga. Par Anda mājas mīluli kļuvis prāvs un pūkains putnu zirneklis. "Nāc šurp, princesīte," saka Andis un tuvina roku nelielam stikla akvārijam. Ziga staipa spalviņām klātās kājeles un uzčāpo uz flautista piedurknes.

Ideāls mājdzīvnieks

"Kaut kad biju izteicies – cik labi, ja man būtu zirneklis. Jo man kopš bērnības patīk kukaiņi. Bet kad uzdāvināja putnu zirnekli, biju zināmā mērā šokēts," atceras Andis Klučnieks. Toreiz viņš nezināja, ka zirnekļa labad nāksies audzēt tarakānus, ka viņu spēs nobiedēt mājas mīluļa savdabīgais izaugšanas process.

Sākumā Andis domāja, ka jaunais mājdzīvnieks ir vīriešu dzimuma, nosauca par Zigi. Vēlāk zinātāji palīdzēja noskaidrot, ka viņa ir dāma. Nācās pārsaukt par Zigu. Daži tuvinieki vārdu atvasinājuši un dēvē mīlīgāk – Zigelīna. Taču, šķiet, vēl mīlīgāk nav iespējams nosaukt iespaidīga izskata putnu zirnekli, kā to dara Andis Klučnieks – mana princesīte...

Andis uzsver, ka zirneklis ir ideāls mājdzīvnieks. "Kaķi un suņi man patīk, mūsu mājās bijuši vienmēr . Taču viņi prasa rūpes, uzmanību un tik aizņemtiem ļautiņiem kā man var radīt tikai mūžīgus pašpārmetumus, ka neesi pietiekami labs saimnieks."

Putnu zirneklis jābaro tikai reizi nedēļā vai vēl retāk, ne retāk kā reizi divās dienās jāpielej svaigs ūdens. Un vēl viņa miteklītī nepieciešama sausa kūdra, kuru, starp citu, esot grūti nopirkt, jo vairumam klāt dažādi piemaisījumi.

Ne katram gan patiktu audzēt... tarakānus. Sākumā, kad Ziga bija maza, Andis pirka zoodārzā circeņus. Tad viņam izstāstīja, kā iespējams barību izaudzēt pašam. Slēgtā trīslitru burkā aug un vairojas Zigas barība, speciāli tarakāni, viņiem vajag tikai zāģu skaidas, auzu pārslas un reizumis burkānus, ābolus un kādu banānu. Dabā putnu zirnekļi mielojas ar putniņiem, maziem grauzējiem un visādu lielumu kukaiņiem.

Anužīte tīklos

"Bērnībā vasarās dzīvoju laukos, vēroju zirnekļus, baroju ar mušām, pat mēģināju audzēt. Kukaiņu pasaule ir ļoti interesanta, un zirneklis ir viena no unikālākajām radībām. Ar to, kā barojas, un ar saviem tīmekļiem. Ja no pavediena mācētu novīt zīmuļa resnuma trosi, tā noturētu gaisā iznīcinātāju, kas traucas pilnā ātrumā," uzsver Andis. Viņš zina stāstīt, ka pasaulē, īpaši Japānā, šie mājdzīvnieki ir populāri. Vēl tiekot rīkotas zirnekļu cīņas – pa garu koku no katra gala palaiž zirnekli un vēro, kurš kuru nogāzīs zemē un pārraus otra pavedienu.

Latvijā ar zirnekļu tēmu visvairāk saistās pirmā latvju erotiskā šausmene – filma Zirneklis, kur ieraudzījām Aurēliju Anužīti. Izrādās, filmā redzamais putnu zirneklis tagad apskatāms LU Zooloģijas muzejā. Tā saimnieks bija nu jau aizsaulē aizgājušais pētnieks Māris Šternbergs, kas centās iedresēt zirneklim, kā filmā jāstaigā pa aizkariem. Drīz kinoaktieris miris un nonācis muzejā – tagad var kastītē apskatīt "mazāko latviešu kinoaktieri", kā raksturo paši muzejnieki.

Andis Klučnieks stāsta par interesanto putnu zirnekļa izaugšanas procesu. "Nezināju, kā tā notiek. Kad pirmo reizi redzēju, nobijos. Ziga uz vieniem sāniem sagāzusies, kājas pierāvusi. Domāju, ka mirusi. Piepeši man zem rokas sāk kustēties cits zirneklis... Tad bija tāda déja vu sajūta. Reiz šo procesu redzēju – apveļas uz muguras, vēders atveras vaļā, un jaunais zirneklis izlien no vecajām drēbēm. Kā čūska nomet ādu. Pirmajos divos gados aug strauji, nomet drēbītes ik pa diviem trim mēnešiem, tagad – reizi divos gados."

Nes laimi

Interesants esot skats, kad Ziga mielojas. Tikko kā miteklī ieliktais tarakāns pakustas, tā seko lēciens, grābiens – viens mirklis, un tarakāns izsūkts tukšs. "Ielaiž savus fermentus, paralizējošu vielu, kas saēd kukaini no iekšpuses, un izsūc," saka Andis.

Daudziem pret zirnekļiem ir nepatika, aizspriedumi, bailes. Ziga sākusi pie Anda dzīvot, kad viņš vēl mitinājies vecāku mājās. Vecvecmāmiņai sākumā bijušas paniskas bailes, pat tajā istabā nenākusi, bet jau pēc pāris nedēļām stikla mājiņā lējusi svaigu ūdeni un bērusi kūdru.

Visi, kas nāk pie Anda ciemos, vienmēr apskata Zigu, apjautājas par viņas veselību. "Droši vien lielākā daļa mājās tādu sev negribētu, bet visi atzīst, ka Ziga ir interesanta. Protams, viņa nav ne suns, ne kaķis, ne arī jūrascūciņa, no ierastajiem mājdzīvniekiem ļoti atšķiras, nu neskries koridorā pretī, sagaidot saimnieku... Zirnekļi ir ļoti neparasti – gan izskata, gan iedabu ziņā. Ne velti tautā uzskata, ka zirnekļi nes laimi un vēstules," pasmaida Andis.

***

Zini

- Nekad neiegādājieties pieaugušu putnu zirnekli. Lai arī izskatīsies iespaidīgs, var nodzīvot tikai neilgu laiku

- Mātītes dzīvo daudz ilgāku mūžu nekā tēviņi, tiek minēti 20 un pat 35 gadi, kamēr tēviņi nenovelk ilgāk par kādiem pieciem gadiem

- Starp putnu zirnekļiem (aprakstītas 700 sugas) daži ir ar ļoti bīstamu indi

- Gandrīz visas sugas, kas nāk no Āfrikas un Āzijas, ir agresīvas (Pterinochilus, Heteroscorda, Poecilotheria nederēs iesācējam). Amerikas putnu zirnekļi būs visai paklausīgi un nebūs bīstami

- Daudziem var izraisīt alerģiju vēdera matiņi, kurus zirneklis purina, uzkasa virsū potenciālajam ienaidniekam, tas var radīt niezi un dedzināšanu

No www.tarantulas.ru

- Šobrīd putnu zirnekļus var iegādāties Rīgā, veikalā Dinozoo (veikalā Origo), cena sākot no 39 latiem

***

Ziga

- Brūnais putnu zirneklis

- Dzimtene – Dienvidamerika

- Aptuveni septiņus gadus veca dāma

- Mielojas ar tarakāniem, pietiek ar vienu nedēļā

- Noteikti nepieciešams svaigs ūdens

- Naktī kļūst kustīga, dienā nolien mājiņā, apgāztā puķupoda lauskā

- Lielākais nedarbs – izmukšana un noslēpšanās aiz skapja

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu