Kalvītis noliedz oligarhu ietekmi uz valdību un šaubās par referenduma nepieciešamību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ministru prezidents Aigars Kalvītis noliedz Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas aizdomas, ka steidzīgā ar valsts drošību saistīto likumu grozīšanu saistīta ar oligarhu interesēm. «Es esmu garants stabilitātei un drošībai valstī. Manas valdības vadīšanas laikā nevar būt ne runas par oligarhu ietekmi,» uzsvēra premjers.

Kalvītis Latvijas Televīzijas žurnālistiem apgalvoja, ka grozījumi ieviesti, ņemot vērā labākos valsts pārvaldes principus. «Grozījumi pieņemti, lai nodrošinātu parlamenta pārraudzību drošības iestādēm, un tas ir normāli parlamentārā valstī, runa varētu būt vienīgi par formu un veidu, kā to darīt. Kontroles principiem jābūt skaidri definētiem,» uzskata premjers.

Ministru prezidents pārliecināts, ka ne Latvijas valsts iekšējā, ne ārējā drošības nav apdraudēta, bet domstarpības par valsts drošības likumiem tuvākajā laikā jāatrisina sarunu ceļā. Viņaprāt, tautas nobalsošana par šiem grozījumiem nav vajadzīga. «Ko mēs jautāsim tautai? Izsludināt vai ne? Kādu padomu mēs lūgsim? Bet ir taču jau skaidrs, ka grozījumi tiks koriģēti, tādēļ tam nav jēgas,» sacīja Kalvītis.

Prezidentes rīcību, publiski paužot aizdomas par oligarhu ietekmi uz būtisku lēmumu pieņemšanu, premjers komentēja atturīgi, bilstot, ka Valsts prezidentam ir tiesības apturēt kāda likuma pasludināšanu un tas, ka Vīķe-Freiberga šīs pilnvaras ir izmantojusi, nav pietiekams pamats, lai runātu par Saeimas atlaišanu. Runas par parlamenta atlaišanu Kalvītis nodēvēja par bezatbildīgām, un to mērķis esot destabilizēt situāciju valstī. Ministru prezidents arī uzsvēra, ka prezidente preses konferencē sestdien neminēja, ka Saeima varētu tikt atlaista.

Valdības vadītājs pauda pārliecību, ka Valsts prezidentes rīcībā, pieņemot lēmumu par grozījumu apturēšanu, bijusi kāda informācija, uz kuru balstoties šis lēmums pieņemts. Kalvītis pieļauj varbūtību, ka ar šiem faktiem nav iepazinies, jo bija devies komandējumā uz Briseli, taču jau tuvākajā laikā vēlas noskaidrot, uz kādu informāciju balstīts valsts pirmās personas lēmums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu