Prezidente: būtu pozitīvi, ja robežlīguma parakstīšanā piedalītos Putins

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam būtu vēlme no Krievijas puses apliecināt Latvijas un Krievijas robežlīguma parakstīšanas nozīmību, būtu pozitīvi, ja viņš būtu klāt šajā notikumā, trešdien «Latvijas Radio» raidījumā «Krustpunktā» sacīja Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga.

Tomēr Krievijas valsts vadītāja piedalīšanās robežlīguma parakstīšanā nav obligāta, sacīja prezidente.

Kā ziņots, oficiāli pieņemts lēmums par Latvijas un Krievijas robežlīguma parakstīšanu 27.martā Maskavā. Līgumu parakstīs abu valstu premjerministri - Aigars Kalvītis (TP) un Mihails Fradkovs.

Pagaidām vēl nav zināms, kādi cilvēki ietilps delegācijā, kas dosies līdzi Kalvītim parakstīt robežlīgumu. Ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP) iepriekš nenoliedza iespēju, ka viņš pats varētu atrasties klāt robežlīguma parakstīšanas brīdī.

Arī Vīķe-Freiberga izrādījusi iniciatīvu piedalīties robežlīguma parakstīšanā. Tomēr, pēc prezidentes domām, šādai vēlmei ir jābūt simetriskai. Ja otrai pusei šādas vēlmes nav, tad robežlīgumu var parakstīt arī abu valstu premjeri.

6.martā valdība pieņēmusi lēmumu, ka Latvijas un Krievijas robežlīgumu parakstīs Kalvītis. Valdība norādīja, ka minētās pilnvaras dod, pamatojoties uz Saeimas iepriekš doto mandātu un «respektējot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas pieņemto robežu nemainības principu». Valdība arī atsauca iepriekš līgumam pievienoto vienpusējo deklarāciju.

5.martā stājās spēkā Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas izsludinātais likums, ar kuru Ministru kabinets tiek pilnvarots parakstīt 1997.gada 7.augustā parafēto Latvijas un Krievijas līguma projektu par abu valstu robežu. Tās pašas dienas vakarā valdību veidojošo partiju koalīcijas padomes sēdē koalīcijas partneri piekrita, ka robežlīguma parakstīšana tiek uzticēta premjeram Kalvītim.

Saeima 8.februārī galīgajā lasījumā pieņēma likumu, kas pilnvaro Ministru kabinetu parakstīt 1997.gadā parafēto robežlīgumu. Likumu galīgajā lasījumā atbalstīja 69 deputāti, bet pret balsoja 26 politiķi.

Likums pilnvaro Ministru kabinetu parakstīt robežlīgumu, pamatojoties uz Latvijas Augstākās padomes 1991.gada 21.augustā pieņemto konstitucionālo likumu «Par Latvijas Republikas valstisko statusu» un ievērojot starptautiski atzīto Latvijas Republikas valstisko nepārtrauktību.

Kalvīša skatījumā, valsts tiesiskā nepārtrauktība tiks nodrošināta, robežlīgumā atsaucoties uz 1991.gada konstitucionālo likumu, uz kuru, atzīstot Latvijas neatkarību, 1991.gada 28.augustā atsaucās Krievija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu