Vai draugam drīkst aizdot naudu?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Šis strīds ir vecs kā pasaule. Katrs zinās vismaz piecus paziņas, kas draugam naudu aizdeva un draudzību nezaudēja. Un katrs zinās arī otrus piecus — kas tā draugus pazaudēja. Vai, vēl sliktāk, gan draugus, gan savu naudu....

3. PROBLĒMA: kad attiecībās ienāk nauda, draudzība izplēn

Jolanta:

Man nav tādu draugu, kurus varētu pazaudēt naudas dēļ, turklāt uzskatu, ka nauda nevar izšķirt draugus. Ja ir patiesi draugi, abi rēķinās ar iespējām, kādas ir otram cilvēkam. Draudzību jau neveido sarunas restorānā pie galda. Uzskatu, ka draudzībā pastāv personīgas sarunas, kas cilvēkus satuvina, tāpēc jāmeklē ne tik publiskas vietas, lai izrunātos.

Kristīne:

Man nav nācies šķirties no kāda cilvēka naudas dēļ, taču zinu situāciju, kur viena draudzene nolēma aprunāties ar otru un teica: „Piedod, nevelku tev līdzi – nevaru atļauties tik daudz koncertu, teātru un citu izklaižu. Ja gribam pavadīt laiku kopā, vai varam izdomāt tādas aktivitātes, kas maksā mazāk?” Viņas izdomāja, un viss ir kārtībā.

Ja vēlos ar kādu draudzēties, uzdrošinos būt atklāta. Ja nav naudas, var taču neiet uz restorānu, bet pagatavot maltīti mājās un kopā noskatīties nomā paņemtu filmu. Zinu, ka ir pieņemts nerunāt atklāti, apvainoties par kaut ko un neteikt, par ko. Man ir kāds draugs, kuru varu lūgdama lūgties, lai viņš pasaka, ko esmu nepareizi izdarījusi. Viņš par kaut ko ir apvainojies, bet nezinu, par ko. Es nevaru laboties, ja nezinu, kas jālabo. Cilvēki nav pieraduši atklāti teikt, kas viņiem nepatīk. Ja kaut kas nesanāk, pagriežas un aiziet prom. Tas taču ir visvienkāršāk – nav cilvēka, nav grūtību.

<!--BAN__500x130-->

Indra:

Zinu teicienu – ja grib pazaudēt draugu, vajag aizdot naudu. Vineta man aizdeva diezgan lielu naudas summu – pirku kredītā dzīvokli, un draudzene bez kaut kādiem papīriem un galvojumiem iedeva man trūkstošos līdzekļus. Naudu atmaksāju viņas mammai pa daļām gada laikā. Citādi nemaz nevarēja būt, jo naudas dēļ taču nevaru pazaudēt draudzeni!

Runājot par situācijām, kad kāds draugs nevar turēt līdzi otra izklaidēm un dzīvesveidam, es ar draugiem tiekos satikšanās pēc, nevis tādēļ, lai dotos uz restorānu vai slēpot uz Alpiem. Ja cilvēks izveidojis rāmjus un standartus, kuros vēlas iekļauties, bet tas neizdodas, viņš draugu priekšā jūtas slikti. Tādā situācijā nauda cilvēkus var attālināt.

Vispār man šķiet, ka draudzība neizpaužas kaut kādos ārējos atribūtos. Izklausītos dīvaini, ja kāds, piemēram, teiktu: «Mēs esam draugi tāpēc, ka esam makšķernieki.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu