Ķirurģiska kontracepcija

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kur veic sieviešu sterilizācijas operācijas? Vai pēc tās var strādāt? Cik izmaksā operācija?

Neviens kontracepcijas līdzeklis nav simtprocentīgi drošs, izņemot sterilizāciju un atturēšanos no dzimumdzīves.

Sterilizācija jeb ķirurģiska kontracepcija ir piemērota cilvēkam vai pārim, kam jau ir izveidota ģimene un ir pārliecība, ka vairs bērnus nevēlēsies. Kaut gan atsevišķos gadījumos ķirurģiski ir iespējams atjaunot reproduktīvās spējas, sterilizācija ir neatgriezeniska reprodukcijas pārtraukšana.

Klīnikas «Biķernieki» ginekoloģijas nodaļas vadītāja Nellija Lietuviete skaidro, ka sieviešu sterilizācija notiek stacionārā vispārējā anestēzijā, veicot laparoskopijas operāciju. Tās laikā likvidē olvadu caurejamību. Tādējādi olšūnas virzīšanās dzemdes dobuma virzienā tiek pārtraukta, un spermatozoīdi netiek pie olšūnas, lai to apaugļotu.

Laparoskopijas priekšrocības ir minimāls audu bojājums un minimāls diskomforts pēcoperācijas periodā, kā arī ātra darbaspēju atjaunošanās (bieži vien jau nākamajā dienā pēc operācijas).

Izmeklēšana pirms ķirurģiskās kontracepcijas operācijas sievietēm nepieciešama tāpat kā pirms jebkuras plānveida operācijas.

Pēc sterilizācijas ne sievietes ārējā izskatā, ne seksuālajā dzīvē izmaiņas nenotiek. Menstruācijas turpinās kā parasti līdz klimaksa iestāšanās laikam. Ķirurģiskā kontracepcija neietekmē arī darbaspējas vai dzīves kvalitāti. Ja tomēr vēlāk sieviete vēlas bērnus, ir iespējama mākslīgā (ārpusdzemdes) apaugļošana.

Ja šāda operācija tiek veikta pēc pacientes vēlēšanās, jārēķinās ar izdevumiem, kas līdzvērtīgi plastiskās operācijas izmaksām – atkarībā no ārstniecības iestādes (valsts vai privātā) tās var svārstīties no dažiem simtiem līdz pat tūkstotim latu. Šādu procedūru veikšanu vajadzētu prast katram praktizējošam ginekologam.

Sterilizācijas piemērotība rūpīgi jāpārrunā ar kvalificētu ārstu un jāuzzina viss par varbūtējām komplikācijām, jo ikviena operācija saistīta ar risku, ko var izraisīt iespējamās vēdera dobuma slimības vai komplikācijas procedūras laikā. Pacientei jāapzinās anestēzijas risks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu