Vīrietība pusmūžā...

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Līdzko cilvēkam samazinās spēja radīt bērnus, tā pie durvīm sāk klauvēt vecums. Gribam to vai ne, pēc 40 tā vienkārši notiek — arī vīriešiem! Andropauzi mēdz dēvēt par vīriešu klimaksu, jo tā izpaužas līdzīgi sieviešu klimaksam — samazinoties hormonu, it īpaši testosterona, līmenim, pavājinās vīrieša dzimumtieksme jeb libido.

Kas notiek ar vīrieti pēc 40, stāsta andrologs, seksologs Jānis Orbidāns.

Skumji, bet fakts

Vīriešiem ap 40 var novērot pirmās andropauzes pazīmes — pavājinās dzimumtieksme jeb libido, samazinās erekcija jeb dzimumlocekļa piebriedums, mazinās tā jutīgums uz dzimumkairinājumu un izzūd patīkamās sajūtas sēklas izšļākšanas laikā. Parādās urinēšanas traucējumi, priekšlaicīga ejakulācija un līdz ar to nespēja apmierināt sievieti, impotence, prostatas adenoma. Peirona slimības ietekmē dzimumloceklis var izliekties kā āķis un seksam kļūt nederīgs. Fimoze jeb priekšādiņas sašaurinājums rodas tiem, kas nav nodarbojušies ar masturbāciju tad, kad tas ir vajadzīgs.

Jebkuram vīrietim gribētos, lai viņš vienmēr būtu spējīgs kā jaunībā, diemžēl tā nenotiek. Vīrieša dzimumloceklis un sēklinieki mūža otrajā pusē samazinās izmēros un apjomos. Jo lielāks vēders, jo mazāki dzimumorgāni — šo parādību tautā sauc par spoguļslimību, ar ko bieži sirgst alus dzērāji. Atšķirībā no sievietēm, vīriešiem dzimumhormonu līmeņa kritums notiek pakāpeniski, lēni un ilgi — no 30–40 gadu vecuma pa 1–2% gadā. Tātad vīriešiem 80 gados ir tikai 40% no tā testosterona līmeņa, kas 25 gados.

Tomēr dzīvē ne vienmēr iet tik gludi, un daudzas hroniskas slimības — hipertonija, cukura diabēts, išēmiskās sirds asinsvadu saslimšanas — hormonu līmeni pazemina vēl par 10-15%. Smēķētājiem, narkomāniem un alkoholiķiem testosterona līmenis strauji iet uz leju, viņi ātri vien sabeidz savu seksuālo veselību. Nikotīns nomāc leidiga šūnas, kas atrodas sēkliniekos. Mazkustīgs dzīvesveids, pārēšanās arī ietekmē libido. Antibiotiku lietošana var izraisīt testosterona līmeņa kritumu, dažreiz pat neatgriezenisku.

Var gadīties arī pretēji: 24 gados ir zems testosterona līmenis, bet ārstējoties 40 gadu vecumā tas atbilst normai.

Pēc 40 gadu vecuma vīriešu seksuālajā uzvedībā notiek izmaiņas — samazinās ejakulāciju biežums. Protams, ir sastopami vīrieši, kuriem norma ir divi trīs dzimumakti dienā, ir 72 gadus veci kungi, kuri spējīgi vismaz uz trim dzimumaktiem nedēļā. Tomēr vidēji 25 gadu vecumā vīrietis veic vidēji četrus, sešus, ap 50 gadiem — vienu, trīs dzimumaktus nedēļā, ap 70 gadiem — trīs četras reizes mēnesī, bet ap 80 — ne vairāk kā vienu divus mēnesī.

Andropauzes iestāšanos paātrina:

1) slimības, kas izraisa vīriešu hormona samazināšanos,
2) ilga alkohola lietošana lielās devās,
3) smēķēšana,
4) hipertoniskās slimības,
5) ilgstoša dažādu kaitīgu medikamentu lietošana,
6) diētas kļūdas,
7) mazkustīgs dzīvesveids,
8) psiholoģiskās problēmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu