Austrālijas savvaļas kamieļus plāno izkaut

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrālijas varas iestādes apsver iespēju ievērojami samazināt savvaļas kamieļu populāciju – aizvadītās vasaras nežēlīgais sausums radījis lielas problēmas dzīvniekiem, kuru bari ūdens meklējumos nereti postījuši lauksaimniecības zemes un pat ielauzušies nelielās pilsētiņās un ciematos, terorizējot iedzīvotājus.

Kamieļi sacenšas par pārtiku un ūdeni ar Austrālijas vietējiem savvaļas dzīvniekiem un mājlopiem, sabradā žogus, sabojā artēziskos urbumus un ūdens tvertnes un ielaužas aborigēnu ciemos, kur sabradājuši gaisa kondicionētājus, ūdens caurules un tualetes, sarunā ar BBC sacījis Austrālijas Tuksneša pētījumu centra ekologs Glens Edvardss. Šis centrs, kas izveidots aborigēniem paredzētu ekonomisko projektu īstenošanai, atzīst, ka kamieļu problēmai nepieciešams steidzams risinājums visas valsts mērogā. Problēma īpaši saasinājusies beidzamo desmit gadu laikā, bet šogad sakarā ar milzīgo sausumu kamieļi aizvien biežāk nonāk saskarē ar cilvēkiem un viņu īpašumiem.

G. Edvardss atzinis, ka redz tikai vienu problēmas risinājumu – daļa dzīvnieku tiks eksportēti uz Tuvo Austrumu, Krievijas un Eiropas tirgiem «cilvēku patēriņam vai pārvēršanai dzīvnieku barībā», bet daļu acīmredzot nāksies iznīcināt turpat Austrālijā. Pēc viņa teiktā, ja to darīs labi apmācīti profesionāļi, šis risinājums savā ziņā būtu cilvēcīgāks, nekā sadzīt kamieļus kravas mašīnās un vest 1000 kilometru līdz eksporta ostai. Viņaprāt, «optimālā metode» būtu kamieļu šaušana no helikopteriem – tāda tika izmantota arī 2005. gadā, kad radās līdzīga problēma.

Austrālijā mīt aptuveni miljons kamieļu, kas ir lielākā savvaļas kamieļu populācija pasaulē. Šie dzīvnieki tur tika ievesti deviņpadsmitā gadsimta beigās un divdesmitā sākumā, lai palīdzētu ieceļotājiem apgūt tuksnesīgos plašumus kontinenta vidienē, bet vēlāk, attīstoties autotransportam un dzelzceļiem, palaisti savvaļā. Eksperti lēš, ka kamieļu skaits ik pēc astoņiem gadiem divkāršojas, un uzskata, ka problēmai nav cita risinājuma kā vien vairākus simtus tūkstošus zkaut vai eksportēt – arī nokaušanai – uz citām zemēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu