Pirts medus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Medu dēvē par zālēm pret 99 vainām. Pirtij domātajās kombinācijās tam pievienoti saderīgu ārstniecības augu izvilkumi un ēteriskās eļļas, lai iegūtu buķeti, kam piemīt vēl plašāka pozitīvā iedarbība.

Ādas šūnas rodas, aug un atmirst nepārtraukti – āda atjaunojas visā cilvēka mūža garumā. Cik efektīvi tas notiek, atkarīgs no katra paša, sākot no bērnības līdz sirmam vecumam. Tāpēc nekad nav par ātru, ne arī par vēlu sākt par to rūpēties.

Attīrīšanas paņēmieni

Ķermeņa attīrīšanai lietojam ūdeni. Iekšķīgi – vēlams siltu, lai organismam nav jātērē papildu enerģija, un ārīgi, izmantojot dažādas ūdens procedūras – mājas apstākļos parasti pirti, vannu vai dušu.

Visdziļāk un efektīvāk organisms attīrās pirtī. Pateicoties temperatūras kontrastam, tvaikam, pēršanās procesam, vienlaikus ar ādas kopšanu tiek stimulēta arī elpošanas, sirds un asinsvadu, limfodrenāžas, nervu un imūnsistēma. Pusstunda, kas pavadīta vannā, vai pārdesmit minūtes dušā arī jūtami uzlabo pašsajūtu.

Lai ūdens procedūras būtu efektīvākas, tās var papildināt, ierīvējoties ar Pirts medu. To uzklāj tīrai ādai, kad pavērušās poras, pa kurām medus iekļūst zemādas slāņos, – tad tā pozitīvā iedarbība ir krietni spēcīgāka.

Pirtī

Var ieteikt pārbaudītu paņēmienu, kas noder arī bērniem un cilvēkiem, kuriem nepatīk vai kuri veselības dēļ nevar ilgi karsēties uz lāvas.

Ejot karsēties pirmo reizi, līdzi ņem linu palagu, ko paklāj sev apakšā. Tikko parādās pirmie sviedri, ietinas siltajā palagā un atgriežas priekštelpā. Linu palagā svīšana turpinās. Ja kārojas, padzer siltu zāļu tēju vai medus ūdeni ar citronu. Pēc tam iet karsēties otrreiz. Tikko sāk tecēt sviedri, atkal ietinas palagā un iznāk priekštelpā, kur svīšana turpinās. Trešo reizi noperas ar slotiņām.

Kad ķermenis izsvīdis, to norīvē ar skrubi, ko pagatavo no rupjas vārāmās vai jūras sāls, samaisot ar nelielu daudzumu medus. Ļauj, lai sāls izkūst, tad noskalojas zem dušas. Kā skrubi var izmantot arī kafijas biezumus, bet tad jānoskalojas bļodā, lai nepiesārņotu dušu…

Pēc tam ādai uzklāj Pirts medu. Nelielu daudzumu paņem plaukstās, izlīdzina un vieglām apļveida kustībām uzklāj ķermenim, sākot no kāju pēdām uz cirkšņiem; no plaukstām uz pleciem; no skausta uz pleciem; no krūšu vidus uz sāniem. Vēdera ādā to iemasē ar apļveida kustībām pulksteņa rādītāja virzienā. Mugurā – no vidukļa uz lāpstiņām un atpakaļ.

Problemātiskās, piemēram, celulīta skartās vietas var masēt, Pirts medu iepliķējot ādā, jo tad iedarbība ir dziļāka. Ilgāk to var ierīvēt arī elkoņos un ceļgalos, kur ir ādas sabiezējumi.

Kā masku Pirts medu uzklāj arī sejai un matiem, kam uzliek dušas cepurīti un aptin dvieli. Beigās medu iemasē arī kāju un roku pirkstos un to starpās.

Ļauj, lai medus iesūcas. Tad noskalojas zem vēsas dušas, lai ādas poras aizveras. Ietinas pirts dvielī un mierīgi pasēž, līdz svīšana beidzas.

Vannā

Ja medus ir pietiekami, siltā ūdenī izkausē 500 g medus un divas saujas rupjās vārāmās vai jūras sāls. Ieguļas vannā un, lai nekristos temperatūra, nedaudz atgriež karstā ūdens krānu. Vannā pavada aptuveni pusstundu. Pēc šādas vannas tikai viegli nosusinās. Ja cilvēks jūtas netīrs, tad pirms iešanas medus vannā pastāv zem dušas un noberžas ar sāls skrubi. Ziepes nelieto, lai neaizķepētu ādas poras.

Ja ar medu negribas šķiesties, vannas ūdenī izšķīdina tikai pāris ēdamkarotes un pielej kādu zāļu tēju uzlējumu vai pienu. Kad āda atmiekšķējusies, to noberž ar sāls vai kafijas biezumu skrubi.

Tīrā ādā, kurai pavērušās poras, apļveida kustībām, sākot no perifērijas uz sirdi, iemasē Pirts medu un ļauj, lai tas iesūcas. Tad zem dušas noskalojas un viegli nosusinās.

Dušā

Lai ādas virskārta atmiekšķētos, pastāv zem siltas ūdens strūklas. Tad norīvējas ar sāls skrubi. Ļauj, lai sāls izkūst, tad noskalojas. Tīrai ādai uzklāj Pirts medu. Ļauj, lai iesūcas, tad noskalojas un nosusinās.

Konsultēja SIA «Vinnis» pārdošanas direktors Egils Breide, dravnieks Artūrs Grudovskis, rehabilitācijas centra «Līgatne» pirtniece Līga Aizupiete un atpūtas bāzes «Radi» pirtnieks Pēteris Donga.

PADOMI

- Lai arī medu pamatoti dēvē par dievišķīgu produktu, ne visi cilvēki vienlīdz labi to panes. Tāpēc, sākumā Pirts medu vēlams pamēģināt nedaudz, lai pavērotu organisma reakciju.

- Ja uz sejas ir izsitumi vai pinnes, plaukstā paņem nedaudz medus, uzpilina pāris piles Austrālijas tējas koka eļļas un samaisa. Uzklāj attīrītai sejas ādai un patur vismaz pusstundu.

- Ja ir problēmas ar galvas ādu, medum var pievienot alvejas, kliņģerīšu, struteņu vai smiltsērkšķu izvilkumu eļļā.

- Medum pievienots karkode pārtikas ekstrakts bloķē tauku uzkrāšanos un veicina to sašķelšanu, uzlabo zemādas slāņu limfodrenāžu.

- Ja ir elpošanas ceļu iekaisumi, vēlamas vannas ar medus un kadiķa izvilkumu, eikalipta vai dižegles ēteriskajām eļļām.

- Pret depresiju palīdz medus ar lavandas piedevu.

- Mieru un pozitīvas emocijas raisa medus ar apelsīnu eļļu.

- Mundrumu sniedz medus ar žeņšeņu, rozmarīnu un piparmētru.

- Ja ir sēnīšu infekcijas, vannas ūdenim vēlams pievienot skābumu – citronu sulu, ābolu etiķi, sūkalas, jo skābā vide mazina to vairošanos.

- Ķermeņa ādas efektīvai attīrīšanai no atmirušajām šūnām labi var izmantot rupjo vārāmo vai jūras sāli. Sāls mīkstina ūdeni, tam piemīt arī antibakteriāla iedarbība – ne velti ar sāls ūdeni skalo iekaisušu kaklu.

- Kā skrubi var lietot arī kafijas biezumus, kas satur kafijas eļļu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu