JL robežlīgumu apstrīdēs Satversmes tiesā un balsos pret tā ratifikāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Partija «Jaunais laiks» (JL) jau trešdien vērsīsies Satversmes tiesā, lai apstrīdētu Latvijas un Krievijas robežlīguma atbilstību Satversmei. Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka partija neatbalstīs arī robežlīguma ratifikāciju Saeimā, jo uzskata, ka robežlīgums pārkāpj Satversmi, kurā paredzēts, ka par robežas maiņu var lemt tikai referendumā.

<font size="2">Fotogalerija: Robežlīguma parakstīšana Maskavā</font>

Visticamāk, pret robežlīguma ratifikāciju varētu balsot arī koalīcijā esošā apvienība «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK. Frakcijas vadītājs Māris Grīnblats informēja, ka partija viedokli par robežlīguma ratifikāciju formulēs 31. martā valdes sēdē. «Mans ieteikums ir nesteigties ar ratifikāciju, un mēs nemainīsim savu pozīciju un balsosim pret,» sacīja Grīnblats un pieļāva iespēju, ka partija varētu iesniegt līgumam savus priekšlikumus.

Jau ziņots, ka otrdien Maskavā Krievijas valdības ēkā Latvijas Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) un Krievijas premjerministrs Mihails Fradkovs parakstīja jau 1997. gadā parafēto abu valstu robežlīgumu. Līgums, kas būs jāratificē abu valstu parlamentiem, paredz, ka agrākais Latvijas Abrenes apriņķis ietilpst Krievijas Federācijas teritorijā.

Pirms līguma parakstīšanas Kalvītis pauda cerību, ka līdz maijam būs iespējams ratificēt robežlīgumu Saeimā, un norādīja, ka sagaida arī Krievijas Valsts domes aktīvu rīcību robežlīguma ratifikācijas jautājumā.

Saeima 8. februārī pieņēma likumu, ar kuru pilnvaroja Ministru kabinetu parakstīt 1997. gadā parafēto robežlīgumu. Saeimas pieņemtais un Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas izsludinātais likums stājās spēkā 5. martā, bet jau dienu vēlāk valdība pilnvaroja Kalvīti parakstīt robežlīgumu. Valdība, dodot premjeram pilnvaras parakstīt līgumu, atsauca līgumam pievienoto deklarāciju, kuras dēļ Krievija iepriekš atteicās parakstīt līgumu, kā arī atsaucās uz Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas robežu nemainības principu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu