Rīgas Zoo sūtīs dzīvniekus uz plūdu izpostīto Tbilisi zooloģisko dārzu

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pērnvasar Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi sākās plūdi, kuros smagi cieta pilsētas zooloģiskais dārzs. Jau agrāk tika ziņots, ka Rīgas zoodārzs ir gatavs palīdzēt Tbilisi zoodārzam. Nu sagatavošanas posms ir noslēdzies un jau pavisam drīz dzīvnieki dosies ceļā. Naudu dzīvnieku transportam atvēlēja Rīgas pašvaldība.

Ceturtdien, 10. martā, plkst. 11.30 Rīgas Zooloģiskajā dārzā varēs teikt ceļa vārdus un laba vēlējumus septiņiem dzīvniekiem, kuri ceļos uz Tbilisi zoodārzu, – divkupru kamielim Villijam, alpakām Tomasam, Karmenai un Kamenei, mājas jakam Pūpolam, zildzelteno aru pārim Čabulim un Filipīnai. Pasākuma laikā apciemosim dzīvniekus un uzklausīsim speciālistu skaidrojumus par transportēšanas niansēm.

Pēc postošajiem 2015. gada jūnija plūdiem Tbilisi Zooloģiskā dārza vadība un darbinieki ir daudz darījuši, lai sakoptu postījumu sekas. Patlaban ar pilsētas atbalstu tiek veidots projekts jaunam zooloģiskajam dārzam Tbilisi Dendroloģiskajā parkā. Bet līdz šā projekta realizācijai iecerēts atvērt vienkāršas ekspozīcijas esošajā teritorijā - neapplūstošajā kalna daļā.

Lai to paveiktu, Tbilisi zoodārzs pērn izveidoja sarakstu ar dzīvniekiem, kurus vēlētos saņemt kā atbalstu un dāvanu no citiem zooloģiskajiem dārziem. Uz kolēģu aicinājumu palīdzēt atsaucās arī Rīgas Zooloģiskais dārzs. Pateicoties Rīgas domes finansiālajam atbalstam, tuvākajās dienās no Rīgas Zooloģiskā dārza septiņu līdz astoņu dienu ilgajā ceļā uz Tbilisi pošas septiņi dzīvnieki – kamielis, mājas jaks, trīs alpakas un divas zildzeltenās aras. Dzīvnieku transportēšana no Latvijas uz Gruziju izmaksās aptuveni 15 000 eiro. Ceļa izdevumus apmaksās Rīgas pašvaldība.

Rīgas zoodārza darbinieki skaidro, ka dzīvnieku transportēšana ir gana sarežģīts process. Pēc vairāku mēnešu saskaņošanas ir saņemti veterinārie sertifikāti, sagatavoti piemēroti ceļojumu sprosti un dzīvnieki gatavi doties ceļā ar dzīvnieku transportam sertificētu automašīnu un piekabi. Līdz Tbilisi ir mērojami vairāki tūkstoši kilometru, kā arī ar prāmi būs jāšķērso Melnā jūra. Nākamās nedēļās sākumā garajā ceļā ar auto dosies zīdītāji - kamielis, jaks un alpakas. Putni ir jutīgāki un stresa uzņēmīgāki, tādēļ zildzeltenās aras Tbilisi tiks nogādātas ar lidmašīnu. Lai samazinātu jelkādu papildu stresu dzīvniekiem, laikā, kad notiks dzīvnieku ievietošana transporta sprostos un auto, žurnālistu un interesentu klātesamība būs liegta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu