Katram amatam savs CV

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katram, kas reiz nopietni meklējis darbu, bijušas smagas pārdomas par to, vai viņa aizsūtītais CV tiks pamanīts. Varbūt tas tiešām ieguls daudzo pieteikumu grēdā... Darba devēji atzīst, tik tiešām – ir vakances, kur kandidātu skaits ir milzīgs. Tad pirmie tiek izskatīti tie pieteikumi, kas uzrakstīti profesionāli.

Personālatlases konsultante Agnese Tropa stāsta, ka sen pagājis tas laiks, kad cilvēks uzrakstīja vienu CV, sakopēja to desmit eksemplāros, lai sūtītu pa labi un kreisi. Tagad no kandidāta tiek prasīts, lai šis dokuments būtu domāts kandidēšanai uz konkrētu vakanci konkrētā firmā. Ja CV izskatīs profesionālis, tad viņš uzreiz pamanīs, vai tas rakstīts, domājot par šo amatu, vai vienkārši uztaisīta kārtējā kopija. CV uzdevums ir sniegt darba devējam informāciju par kandidātu, ņemot vērā darba devēja publicētajā sludinājumā izteiktās prasības.

Par sevi

Vārds un uzvārds – tiek rakstīts pats pirmais.

Fotogrāfija – ja vēlaties pievienot arī to, tad esiet kritisks. Foto no ballītes vai pludmales var būt jūsu fiasko. Vislabāk pievienot t.s. pases fotogrāfiju.

Adrese – norādiet to, kur reāli dzīvojat. Arī tālruņa numuru rakstiet tādu, pa kuru var jūs sazvanīt. Šodien, protams, būtu jāuzrada arī elektroniskā pasta adrese. Par pilsonību, ģimenes stāvokli jūs esat tiesīgs neinformēt.

Dati par izglītību – jāraksta, sākot ar pēdējiem hronoloģiskā kārtībā, līdz vidusskolai. Jāraksta būtu: kad, kur un ko mācījāties.

Kvalifikācijas celšana – dažādus kursus būtu lietderīgi izcelt kā atsevišķu sadaļu.

Diploma numuri – parasti netiek atzīmēti. Tomēr ir ieteicams pievienot CV izglītību un kvalifikāciju apliecinošo dokumentu kopijas.

Darba pieredze

Darba pieredzes dati tiek sniegti tāpat kā ziņas par izglītību – laiks, kad pieredze ir iegūta, un amats. Šī būtu sadaļa, kur var nedaudz izvērsties. Ir ieteicams parādīt fona informāciju par firmu (darbības joma, ekonomiskie radītāji, darbinieku skaits utt.), sava amata nosaukumu un darba uzdevumu īsu aprakstu, darba sasniegumus. Kas bija jūsu tiešais priekšnieks, un vai jums bija padotie, cik viņu bija.

Valodu prasme – pirmā tiek nosaukta dzimtā valoda, tad pārējās (to prasmes kārtībā – kuru protat labāk, to nosauciet vispirms). Ieteicams atzīmēt valodas prasmes līmeni kā mutiski, tā arī rakstiski. Labi, ja cilvēks vērtē savu valodas prasmi adekvāti, jo darba devēji to tiešām pārbauda.

Prasme strādāt ar datoru – jānosauc programmas, kuras pazīstat, un darba vides, kurās parasti strādājat.

Vaļasprieki

Šajā CV daļā var un vajag aprakstīt savas intereses un nodarbības brīvajā laikā. Hobiju uzskaitīšana netieši dod informāciju par cilvēka interesēm, sabiedriskumu, par viņa sakariem ārpus darba laika. Nav mazsvarīgi arī tas, vai cilvēks rūpējas par savu veselību, vai viņš velta uzmanību atpūtai un spēku atjaunošanai. Protams, jāizvērtē arī prioritātes. Ieraksts, ka pionieru pulciņā bijāt bundzinieks un tas jums dikti gāja pie sirds, protams, būs muļķīgs. Bet, ja kandidējat darbā mārketinga un reklāmas sfērā, hobijs – fotografēšana varētu būt pat liels profesionāls pluss.

Rekomendācijas

CV tiek nosaukti arī cilvēki, kas var sniegt par jums rekomendācijas. Priekšnoteikums ir, lai ieteicējs jūs labi pazītu, prastu un gribētu dot par jums atsauksmi. Pirms CV ierakstāt rekomendāciju devēju vārdus, būtu korekti lūgt šiem cilvēkiem piekrišanu. Nosaucot ieteicējus, tiek uzrādītas arī viņu attiecības ar CV rakstītāju (darba devējs, kolēģis, sadarbības partneris u.c.). Tiek uzrādīta ieteicēja darbavieta, amats un kontakttālrunis, bet, ja telefona nav, var uzrādīt arī adresi vai e–pasta adresi. Vēlamais ieteicēju skaits ir 2–4.

,

1. Darba devējiem ir daudz darba, un viņi nemēdz iedziļināties garos aprakstos. CV jābūt izvietotam uz vienas vai divām lapām.

2. CV rakstīšanā valodai ir nozīmīga loma. Tāpēc nelietojiet garus teikumus un rindkopas. Visam, ko sakāt, jābūt izteiktam īsi, konkrēti, bet iespaidīgi. Uzsveriet savus sasniegumus un problēmu risināšanas prasmi. Lietojiet vārdus «vadīju», «attīstīju» un citus darbības vārdus, kas parāda jūsu kompetenci.

3. Ja iespējams, norādiet konkrētus skaitļus. Nerakstiet «padarīju pārdošanu efektīvāku», bet gan – «pacēlu apgrozību par 30%, un klientu skaits manas darbības laikā pieauga no 100 līdz 160». Darba devējs izjūt jūsu vērtību ar skaitļu palīdzību.

4. Esiet godīgs. Nav nekā briesmīgāka kā meli par neesošiem sasniegumiem. Ja gribat kādu sasniegumu pasniegt savā vārdā, tad labāk lietojiet izteicienu «man bija patīkami piedalīties šā vai cita procesa veikšanā» u.tml. Melošana CV dažreiz palīdz iegūt darbu, bet pastāv arī lielas iespējas to zaudēt, ja atklāsies, ka esat melojis.

5. CV sniedz par jums pirmo iespaidu, un tāpēc ir svarīgi, lai tajā nebūtu drukas kļūdu. Lietojiet parastu raksta stilu un burtu fontus. Izvairieties no eksotiskiem raksta stiliem. Atstājiet nelielu atstarpi starp dažādām rindkopām. Izmantojiet parasto A4 formāta papīru. Ja ir jāiegūst sava CV kopija, tad sekojiet, lai rezultāts būtu tīrs un bez «melnām apmalēm».

6. Izvairieties norādīt nevajadzīgu informāciju. Nerakstiet, piemēram, savu svaru un garumu. Ja jums ir hobiji, tad atzīmējiet tikai tos, kurus var saistīt ar piedāvājamo amatu.

7. Algas apmērs lai paliek uz intervijas laiku. Ja atzīmēsiet «nepareizo summu», tad izgāšanās ir garantēta.

8. Korekti noformētu (drukātu) CV sastādītājs paraksta un atzīmē tajā datumu.

www.cvmarket.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu