JL iesniedz ST pieteikumu par robežlīguma apstrīdēšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Partijas «Jaunais laiks» (JL) Saeimas frakcija ceturtdien iesniedza Satversmes tiesā (ST) 21 deputāta parakstītu pieteikumu, kurā apstrīdēts parakstītā Latvijas un Krievijas robežlīguma tiesiskums. Tāpat JL lūdz ST atzīt pilnvarojuma likuma neatbilstību 1990. gada 4. maija deklarācijai par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

Pieteikumā lūgts atzīt 27. martā parakstīto Latvijas un Krievijas robežlīgumu kā neatbilstošu Latvijas Satversmes 3. pantam. Konstitūcijas 3. pants nosaka, ka Latvijas valsts teritoriju starptautiskos līgumos noteiktās robežās sastāda Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale.

Kā preses konferencē norādīja deputāte Ilma Čepāne, abas prasības iekļautas vienā pieteikumā, «lai taupītu laiku». Tāpat Čepāne sacīja, ka nevajadzētu steigties ar robežlīguma ratificēšanu Saeimā, pirms nav skaidrs ST lēmums. Tiesai lēmums par pieprasījuma pieņemšanu jāpieņem mēneša laikā. «Satversmes tiesai tiek uzkrauta arvien lielāka un lielāka atbildība, lemjot par robežlīguma tiesiskumu pēc tā parakstīšanas Maskavā,» sacīja deputāte. Viņasprāt, «politiskā kultūra prasa apstāties un izvērtēt».

Savukārt deputāte Sandra Kalniete kritizēja valdības atsaukšanos jautājumā par robežlīguma noslēgšanu uz «ārvalstu partneriem dotajiem solījumiem». Pēc Kalnietes teiktā, tādi solījumi nekad nav bijuši doti. Laikā, kad viņa bija ārlietu ministre, šādu informāciju un instrukcijas nav saņēmusi. «Esošā situācija liecina par nepietiekamu mugurkaulu. Tikai tauta var lemt, vai atdot kādu teritorijas daļu. Kādēļ gan neuzticēties tautai?» Pēc Kalnietes domām, pilnvarojums un līgums tiešā veidā pasaka, ka Latvija ir gatava atteikties no «būtiskām valsts vēstures lappusēm».

Pieteikumu parakstījuši visi 18 JL parlamentārieši un koalīcijas deputāti Anna Seile (TB/LNNK), Gunārs Laicāns (TB/LNNK) un Visvaldis Lācis (ZZS).

ST mēneša laikā jāpieņem lēmums par lietas ierosināšanu vai atteikšanos ierosināt lietu. Satversmes tiesas likuma 20.panta septītā daļa pieļauj sarežģītās lietās šo termiņu pagarināt līdz 2 mēnešiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu