Ar roku pievienotajā vērtībā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pavisam nemanāmi un bez jebkādas reklāmas lielākajos medijos klajā nācis grupas «Bez PVN» debijas albums «Pyrms vuorda...» – arī «Neatkarīgās» apskatnieks tam vienkārši nejauši uzdūrās mūzikas ierakstu veikalā. Šī komanda dzied latgaliešu valodā, turklāt tieši tai vajadzēja kļūt par šādas mūzikas celmlaužiem Latvijā.

Kārsavas grupa «Bez PVN» savu darbību sākusi pašā 2003. gada nogalē, bet debijas diskam vajadzēja nākt klajā jau pirms pāris gadiem. Taču viņiem nepaveicās vai precīzāk – paveicās citiem, ja pavisam precīzi – «Bez PVN» kļuva par upuri divu latvju ierakstu flagmaņu savstarpējā cīniņā. Proti, mūzikas izdevniecība «Platforma Records» jau gatavojās izdot kārsaviešu debijas albumu, kad konkurenti mikrofonieši Guntara Rača personā kaut kur izraka «Borowa MC» no Maltas, pasteidzoties šo latgaliešu disku izdot pirmie.

Skaidrs, ka izdot vēl vienus latgaliešus no komerciālā viedokļa vairs nebija izdevīgi. Rezultātā – kas ir «Borowa MC», šobrīd zina visi, bet «Bez PVN» ir populāri tikai dzimtajā Latgalē. «Nevar zināt, kā būtu, ja būtu, bet mums ir labi tur, kur mēs esam: neviens uz mums nespiež, nav jāspēlē pasākumos, kuros negribam,» prātīgi nosaka «Bez PVN» līderis Guntis jeb daGunchi – ar šādu pseidonīmu viņš ar labiem panākumiem startēja kādā no «Talantu fabrikām». Starp citu, kurš grupā ir līderis, vēl ir jautājums, jo abi ar jaunāko brāli Kristapu jeb Kipu viņi solista funkcijas uzņemas pamīšus (albumā pat ir grūti saprast, kurš kurā brīdī ir pie mikrofona), arī publiku iekustina abi. «Ņemot vērā, ka Gunči masu medijos ir parādījies vairāk, turklāt viņš ir topošais PR speciālists, viņš it kā vairāk virzīts līdera lomai, taču mēs par to neapvainojamies. Mēs visi četri esam līderi – katrs savā jomā,» nosaka Kips, kurš Latvijas Kultūras akadēmijā apgūst aktiermākslu un jau atzīmējies kā dažu pasākumu un «Zootropa» vadītājs. Tieši Kips uzskatāms par grupas dibinātāju un dvēseli.

Par ieilgušo muļļāšanos ap diska izdošanu Rasimi nav pārāk saskumuši. «Vienubrīd mums vienkārši apnika gaidīt, jo no izdevējiem visu laiku bija atbilde, ka jātiek topos vai, kā tagad pieņemts teikt, vajadzīga raskrutka,» skaidro daGunchi. «Izdomājām – kāpēc gan neizdot pašiem. Ja grupa grib attīstīties, tad ir vajadzīgs pieturas punkts, un albums ir viens no tādiem.» «Pyrms vuorda...»  izdevēji ir «Latgolys Producentu grupa» (LPG), kas paši «Bez PVN» vien ir.

Latgales pusē «Bez PVN» ir ļoti populāri (viņu pēdējais radiosingls Latgales radio topa pirmajā vietā turējās neskaitāmas nedēļas), bet citos reģionos šie kārsavieši (bundzinieks Arča gan ir no Balviem) ir diezgan mazpazīstami. Diez vai to mainīs arī albuma iznākšana, jo pagaidām tas ir nopērkams tikai Rīgas veikalā «Randoms», Rēzeknē un, protams, Kārsavā, interesi par to izrādījuši arī preilēnieši. Taču «Bez PVN» par to nesatraucas, jo viņi sevi parādījuši jau agrāk: savulaik Madonas festivālā «Sinepes un medus» iegūta skatītāju simpātiju balva, ar labiem panākumiem startēts arī Jūrmalas festivālā «Tu esi pamanīts». Rasimi stāsta, ka arī Rīgā uz grupas koncertiem nāk daudz publikas, turklāt tās rindās manāmi arī cilvēki, kas paši darbojas mūzikā – no tiem saņemt atzinību esot divkārt patīkami. Interesanti, ka «Pyrms vuorda...» nav svešs arī ārpus Latvijas robežām: esot aizsūtītas pāris kopijas Zviedrijā strādājošajiem draugiem, bet pēc laika pienākusi vēstule ar aptuveni šādu tekstu «Atsūtiet vēl kādu, saimnieks mums to atņēma un tagad klausās pats...»

Pēdējos gados latgaliešu valodā izpildīta mūzika kļuvusi par modes lietu. daGunchi paskaidro: «Tā ir valoda, kurā mēs runājam, kurā mēs domājam, kāpēc gan dziedāt citādā valodā? Ja mēs dziedātu latviski, tad tikpat labi to varētu darīt angliski.» «Tas vispār ir ekskluzīvs mirklis, ka mēs ar tevi sarunājamies latviski!» jokojot draudus izsaka Kips.

Latgaliešu mūzikas invāzijai noteikti būs arī turpinājums: esot savācies tik daudz šādā valodā dziedošu grupu, ka LPG gada beigās grasās izdot izlasi ar to dziesmām. Arī pašiem «Bez PVN» repertuārs jau ir gandrīz jaunam albumam, «tāpēc steidzinājām šā iznākšanu, lai ir miers un varam iet tālāk».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu