Turpinām runāt par CV kļūdām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Turpinot CV biežāk pieļauto kļūdu apskatu, interneta personāla atlases kompānija «CV Market» piedāvā vēl divus aspektus, kuriem jāpievērš īpaša uzmanība, veidojot savu CV.

Trešā kļūda - NEADAPTĒŠANA
 
Dažkārt ir acīmredzams, ka viens un tas pats CV ir nosūtīts vēl vairākiem uzņēmumiem. CV mēdz būt tik neadaptēts, ka absolūti nav svarīgi, kur tas tiek sūtīts – uz tirdzniecības menedžera, pārdevēja vai picu cepēja darba vietu – tas tik un tā «derētu». Visbiežāk tas ir vispārējs apraksts, precīzi neminot, ko cilvēks ar šādu CV vēlas panākt, par ko viņš ir strādājis un kādus rezultātus sasniedzis.

  • Adaptēšana nozīmē, ka viens CV tiek rakstīts vienai darba pozīcijai. Tas konkrētai vietai ir piemērots (adaptēts) tā, ka to nosūtīt uz citām pozīcijām būtu neiespējami. Pat CV mērķī iespējams minēt, ka ar šo CV Jūs cerat atrast darbu uzņēmumā X, darba pozīcijā Y. Tam ir šādas priekšrocības:
     
    motivācijas kritērijs. Adaptēšana aizņem daudz laika, un darba devējs var redzēt – jūs tik tiešām interesējaties tieši par viņa uzņēmumu;
  • lojalitātes kritērijs. Neadaptēti CV norāda, ka darba meklētājam nav lielas atšķirības, kurā kompānijā strādāt, tāpēc darba devējs var apšaubīt šāda pretendenta lojalitāti.

Neadaptēšana nozīmē to, ka, rakstot CV, jūs neapdomājāt, kādi ir darba devēja nodomi vai «ko viņš no manis grib». CV jūs rakstāt pēc savām, bet ne darba devēja vajadzībām. Jūsuprāt,  ir ļoti svarīgi minēt, ka jums ir attiecīgu kursu sertifikāts, bet darba devējam tas absolūti nav svarīgi. Viņam, piemēram, ir svarīgi, lai jūs būtu ar iniciatīvu apveltīts cilvēks. Lai gan jūs tāds tik tiešām esat, taču to neuzrakstījāt, un šīs svarīgās informācijas vietu jūsu CV aizņēma kursu apraksts.

Darba sludinājumos parasti ir norādīts vismaz darba apraksts un prasības darbiniekam. Pēc tā var spriest, kādu cilvēku darba devējs meklē. Ja tas nav skaidri formulēts, vienmēr ir iespējams piezvanīt un precizēt. No savāktās informācijas varat izveidot vispārējo iespaidu par to, vai šiem pienākumiem esat piemērots. Rakstot CV, jūsu uzdevums ir sevi pasniegt tā, lai darba devējs saprastu, ka tieši Jūs esat viņa vajadzībam visatbilstošākais. Tāpēc arī ir teiciens, ka «CV jāraksta atbilstoši prasībām». Darba devējam, lasot CV, nevajadzētu rasties šaubām par jūsu piemērotību viņa piedāvātajiem pienākumiem. Tāpēc pamēģiniet rakstīt tieši to, ko viņš vēlas. Lai adaptētu, katrai pozīcijai, uz kuru vēlaties kandidēt, rakstiet atsevišķu CV.
 
Ceturtā kļūda - NEPIEMĒROTA FOTOGRĀFIJA

Darba devējs, atverot CV, vispirms pamana jūsu fotogrāfiju - grafisku  elementu, kurš izceļas no teksta. Kandidējot uz amatu, kur nāktos nēsāt oficiālu apģērbu (piemēram, banka), rupja kļūda ir ievietot neoficiālu fotogrāfiju, piemēram, kā Jūs spēlējoties šaujat ar ūdenspistoli vai jogas nodarbību laikā stāvat uz galvas. Ja jums nav nopietnas fotogrāfijas, tad labāk to neievietot vispār. Ievietojot ļoti neoficiālu foto, jūs varat radīt aizdomas, ka ne pārāk nopietni raugāties uz darba meklējumiem un arī pats darbs jums nav īpaši svarīgs.

Tāpat jūs kļūdīsities, ja, kandidējot uz darbavietu uzņēmumos, kur valda ļoti brīvs apģērba kods (piemēram, reklāmas aģentūra), nosūtīsit pārāk oficiālu fotogrāfiju.

Turpmāk vēl.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu