Lembergs: vienošanās novērsa lielo uzņēmumu privatizāciju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ventspils mērs Aivars Lembergs ar sava advokāta starpniecību piektdien noliedza izskanējušos apgalvojumus, ka viņš 90. gadu beigās parakstījis vienošanos ar Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju (LSDSP), kurā paredzēts dot naudu par politisko lēmumu pieņemšanu. Šādu līgumu neesot arī ar citiem politiskajiem spēkiem. Tikmēr trešdienas vakarā publiskotais dokuments, zem kura aizķēpāti paraksti, piektdien izraisīja apvainojumu, aizdomu un taisnošanos ķēdi ne tikai sociāldemokrātiem, bet arī citām partijām.

Premjerministrs Aigars Kalvītis (TP) paziņoja, ka līdzīga vienošanās ar ventspilniekiem bijusi arī Jaunajam laikam, bet pašlaik JL formālais līderis Krišjānis Kariņš to tūdaļ noliedza. Arī bijušais TP līderis Andris Šķēle aģentūrai LETA apgalvoja, ka «Lembergs un Repše vienojās par valdīšanas lietām, un, pateicoties tam, tika sastiķēta Repšes valdība». 2002. gada rudenī JL līderis Einars Repše atzina, ka partiju vienošanos «daļēji un netieši» ietekmējusi tikšanās ar Lembergu. «Nav jēgas slēpt galvu smiltīs un izlikties, ka nekā nav. Tāpēc tikšanās bija nepieciešama un vēlama,» toreiz sacīja Repše, atgādina LETA.

Savukārt LPP/LC līderis Ainārs Šlesers, kurš 7. Saeimas laikā vadīja Jauno partiju (JP), atzina, ka JP 1998. gadā bija noslēgusi līgumu ar Lembergu un Ventspils uzņēmējiem.

Taču šī vienošanās neesot paredzējusi finansiālu atbalstu. Līgums ar Lembergu slēgts kā ar reģionālas partijas pārstāvi un tajā paredzēta sadarbība demokrātijas stiprināšanā un ekonomikas attīstībā. Šlesers neatcerējās visus parakstītājus no Ventspils puses, bet tie noteikti esot bijuši Lembergs un toreizējais a/s Ventbunkers prezidents Olafs Berķis, tagad viens no tā saucamajiem Ventspils mēra oponentiem.

Lembergs savā piektdienas paziņojumā uzsver, ka viņa vadītā partija Latvijai un Ventspilij parakstījusi trīs sadarbības līgumus, kas esot arī visiem publiski zināmi. «Ja es pareizi atceros, 1998. gadā ar Jauno partiju un Latvijas Ceļu un 2006. gadā ar Zaļo un zemnieku savienību.

«Sadarbība ir notikusi ar mērķi nepieļaut Latvijas Valsts mežu privatizāciju, kā arī valsts kontrolēto monopolu – Latvenergo, LDz, Lattelekom un citu – privatizāciju. Ja tas būtu izdarīts, varēja notikt būtisks elektrības, siltuma, dzelzceļa, sakaru pakalpojumu cenu pieaugums,» skaidro Ventspils mērs. «Manī rada izbrīnu, ka kādi satraucas, ka šī privatizācija nav notikusi, jo man ir jautājums: kāds kaitējums nodarīts Latvijas pilsoņiem, ka vēl tagad, izņemot Latvijas gāzi, visi lielākie valsts kontrolējamie monopoli nav privatizēti? Ka nav privatizēti Latvijas Valsts meži?» paziņojumā raksta Lembergs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu