Baldzēns un Salkazanovs lūdz prokuratūrai veikt pārbaudi par Bojāra izteikumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) 7.Saeimas frakcijas vadītājs Egīls Baldzēns un frakcijas deputāts Pēteris Salkazanovs vērsušies ar iesniegumu pie ģenerālprokurora Jāņa Maizīša, lūdzot veikt pārbaudi par bijušā partijas vadītāja Jura Bojāra izteikumiem saistībā ar tā dēvēto Ventspils mēra Aivara Lemberga stipendiātu sarakstu.

Iesniegumā, kas ir aģentūras LETA rīcībā, prokuratūrai lūgts atbildēt uz jautājumu, vai Bojāram prokuratūrā ir sniegta informācija par tā dēvēto Lemberga stipendiātu sarakstu, un vai šajā sarakstā nepārprotami ir minēts Baldzēns un Salkazanovs. Prokuratūrai uzdots arī jautājums, vai no lietas materiāliem nepārprotami izriet, ka Baldzēns un Salkazanovs ir tā saucamie Lemberga stipendiāti.

Baldzēns lūdz sniegt informāciju, vai tiešām dokuments, kura kopiju publiskoja žurnālists Jānis Domburs, nav bijis prokuratūras rīcībā. LETA jau ziņoja, ka Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa norādīja, ka šāda dokumenta nav prokuratūras rīcībā, tādēļ Domburam pieprasīta tā kopija.

Baldzēns iesniegumā uzsver, ka tādējādi tas arī nevarēja tikt uzrādīts Bojāram viņa nopratināšanas laikā prokuratūrā, pretēji viņa teiktajam Latvijas Televīzijas raidījumā «100.pants».

Iesniegumā prokuratūrai arī lūgts atbildēt, vai Bojāra minētā «aģentūra» ir valsts institūcija, kas strādā likuma ietvaros, un vai Bojāra minētā informācija ir prokuratūras rīcībā un tās publiskošana notiek saskaņā ar kriminālprocesa likumu.

Kā aģentūrai LETA sacīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa, likumā noteiktā kārtībā noformēts Baldzēna un Salkazanova iesniegums nav saņemts.

Abas personas ir informētas par nepieciešamību iesniegumu noformēt atbilstoši likumā noteiktajām normām.

LETA jau ziņoja, ka 12.aprīļa raidījumā «100.pants» Bojārs paziņoja, ka LSDSP 1999.gadā slēgusi vienošanos ar Ventspils mēru Lembergu.

Līgumu parakstījis Lembergs, Bojārs un LSDSP bijušais Saeimas frakcijas vadītājs, pašreizējās Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns, informēja Bojārs.

Pirms Lieldienām Bojārs bijis prokuratūrā, kur ticis iztaujāts par noslēgto līgumu.

LSDSP bijušais vadītājs nevarēja atcerēties, kādu naudas summu partija saņēma par līguma pildīšanu, taču tie esot bijuši «kādi desmit tūkstoši».

«Neviena partija nevar pastāvēt bez sponsoriem,» sacīja Bojārs. Partijai bija nepieciešams liels sabiedrotais, tādēļ starp sponsoriem tā izvēlējās mazāko no ļaunumiem. Sociāldemokrātiskos ideālus iespējams sasniegt tikai tad, ja ir finansējums, viņš skaidroja.

Viņš neuzskata, ka līdz ar šādas vienošanās slēgšanu partija pārdevusies un ir notikusi politiskā korupcija.

Tāpat Bojārs norādīja, ka notikuši izmeklēšanas noslēpuma izpaušana, jo tikai prokuratūrā vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā bijis līguma oriģināls. Tas, ka žurnālists Domburs, publicējot līguma tekstu portālā «Delfi», uzsvēris, ka pārliecinājies par tā patiesumu, liecina par to, ka vienošanās tekstu ieguvis no šīm iestādēm.

Līguma teksta nonākšanu presē viņš skaidroja ar «politisku pasūtījumu».

Tāpat Bojārs norādīja, ka starp Lemberga tā dēvētajiem stipendiātiem bijis Baldzēns un viņa partijas biedrs Salkazanovs.

Sarunā ar prokuratūras darbiniekiem viņš pārliecinājies, ka Lembergs gan palīdzējis partijai, gan arī veicinājis tās šķelšanos, teica Bojārs.

Prokuratūrā viņš saņēmis informāciju, ka Baldzēns saņēmis 18 000 latus, bet «Salkazanovs dabūja 50», sacīja Bojārs, neprecizējot, vai tā ir bijusi nauda tūkstošos.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu