Kad mostas libido

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Aprāne/Apollo

Pavasaris, lai cik vēss tas būtu, vienalga smaržo pēc romantikas un piedzīvojumiem. Un tas taču pat skolas bērniem ir skaidrs, ka tieši zaļoksnais pavasaris dzīšus dzen ārā no mājas, lai kaut kur beidzot varētu satikties Viņš un Viņa! Kas notiek pēc tam, kad pavasarīgais iemīlēšanās trakums mitējas? Notiek dažādi — kādam ir uzsmaidījusi lielā dzīves laime, bet kādam nākas iepazīt vilšanās sāpes…

Kad no ziemas miega mostas daba, arī «homo sapiens», kā jau neatņemama dabas daļa, mostas tai līdzi. Uz aprīļa otro pusi jau ir pārvarēts lielais ziemas nogurums: organisms ir piemērojies palielinātajam gaismas daudzumam un svaiga gaisa vēsmām un prasās, lai to kārtīgi izkustinātu kā fiziski, tā psihiski. Tātad cilvēks organiski jūt vajadzību nodarbināt muskuļus un karsti ilgojas pēc emocionāliem pārdzīvojumiem. Un kā nu ne, ja pavasarīgā dabas atmoda kalpo par faktoru paaugstinātai dzimumtieksmei jeb libido!

Libido, tāpat kā orgasma piedzīvojums un erotiska rakstura sapņi, ir galvenais apliecinājums tam, ka cilvēkam piemīt iedzimta seksualitāte. Taču dzimumtieksmei mēdz būt divi paveidi: tā var būt erotiska un tai var piemist izteikti seksuāls raksturs. Erotiski virzīts libido izraisa vēlmi pēc maiguma, glāstiem, pēc partnera pieskārieniem, bet seksuāli tendētā dzimumtieksme priekšplānā izvirza mērķi — panākt tiešu seksuālu kontaktu.

Kā apgalvo dzimumattiecību pētnieki, ar erotisko libido mēs jau piedzimstam, kamēr seksuālais libido sevi mēdz pieteikt ar laiku. Kāda būs seksuālā dzimumtieksme, kādā veidā un cik aktīvi tā izpaudīsies, to nosaka kā iedzimtība, tā lielā mērā audzināšana ģimenē un personīgā pozitīvā vai negatīvā pieredze. Pieaudzis indivīds no tiesas var justies bagāts, ja viņa ķermenī organiski apvienojas kā erotiskais, tā seksuālais libido, jo tieši tad var savai otrai pusītei bez mitas un neierobežotā daudzumā dāvināt bezgala jaukus un saldus dzīves mirkļus.

Dzimumtieksme savu klātbūtni pirmoreiz vistiešāk apliecina pusaudžu gados jeb pubertātes periodā, ko mēdz dēvēt arī par dzimumnobriešanas laiku. «Revolūciju» topošā pieaugušā cilvēka organismā apkārtējie uztver kā pusaudža «briesmīgi nepanesamā rakstura» izpausmes, bet to, kā tur iekšā plosās īsta hormonu vētra, to sajūt tikai tas, kurš atrodas tās epicentrā.
Jāsaka, puišu un meiteņu dzimumnobriešanas perioda pārdzīvojumi ir atšķirīgi:

— pirmā menstruācija meitenei saistās ar zināmu satraukumu, nereti fiziskām sāpēm, un šīs izjūtas pastiprina vēlmi pēc kāda uzmanības, maiguma, pēc morāla un emocionāla atbalsta, pēc pleca, uz kura balstīties;

— pirmā pollūcija jeb patvaļīgā sēklas noplūde puisim sagādā patīkamas, pozitīvas emocijas, un no šī brīža viņš sāk saprast, ko nozīmē seksuāla spriedze, no kuras, saprotama lieta, ir jācenšas atbrīvoties par katru cenu.

Secinājums: ar dzimumnemiera perioda iestāšanos daiļā dzimuma pārstāvēm pastiprinās erotiskais libido, kamēr stiprais dzimums uzzina, ko nozīmē seksuālā dzimumtieksme. Jebkurā gadījumā pirmie randiņi vēl ne visai pieaugušajos cilvēkos uzjunda domas par iespējamo dzimumtuvību. Patiesie iemesli gan ir atšķirīgi: viņš visbiežāk meklē tuvību tikai tāpēc, lai vīrišķīgā veidā noņemtu bangojošās dzimumtieksmes radīto stresiņu, bet viņa... Ak, viņas iemesli ir daudz sarežģītāki!

Pirmkārt, viņa var piekrist seksuālai tuvībai tāpēc, ka baidās pazaudēt viņu; otrkārt, tā viņa var cerēt saglabāt sev atbalsta plecu, kurš, iespējams, mācēs atbrīvot arī no uzmācīgās vecāku uzmanības, treškārt, viņa var gribēt būt tāda, kā visas citas, kuras jau kā karogu lepni nes savu pavisam pieaugušās sievietes godu!

Cik atšķirīgi ir pirmo dzimumtuvību rosinošie iemesli, tik parasti atšķirīgas abiem dzimumiem ir arī izjūtas pēc tās: viņai pirmā seksuālā tuvība ir saistīta ar nevainības zaudēšanu, deflorāciju un tātad pat ar sāpēm, nereti pieķeroties pie domas, ka «tas» ir obligāts un nepieciešams pasākums, kamēr viņš var justies kā ieguvējs, jo beidzot ir dabūjis pats sev un arī vēl kādam pa tiešo nodemonstrēt savu vīrišķību.

Jāteic, ka šīs kvalitātes — «obligātais pienākums» un «neatkarīgais ieguvums» nav svešas arī pavisam pieaugušiem indivīdiem. Loģiski, ka uz tik pretējām izjūtām balstīts seksuālais piedzīvojums nekādi nevar veicināt patiesu un ilgstošu tuvību, tāpēc, pirms gatavojaties ļauties neprātīgiem pavasara piedzīvojumiem, atļaujieties sev arī tādu prozaisku lietu, kā nopietnas pārdomas par to, cik lielu cenu maksāsiet par izdabāšanu seksuālām tieksmēm, kuras nebalstās uz pārbaudītām jūtām!   
  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu