«Inokentijs Mārpls» 20 gadus svin ar jaunu albumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tiem, kam īstens latvju rokenrols un pankroks jau tāpat iet pie sirds, 27. aprīlī plkst. 21.00 Andrejsalas «Pulkveža» zālē būs lieliska iespēja uzzināt, kā ir tad, kad pie sirds ķeras grupa «Inokentijs Mārpls». Ne vien pasākuma viesiem, bet arī pašai grupai šīs būs īpašas svinības — «Inokentija Mārpla» jaunā albuma «Ķeras pie sirds» prezentācija. Ar albuma iznākšanu grupa šogad atzīmēs savu 20 gadu pastāvēšanas jubileju.

Pasākumā skatuves grīdu deldēs arī grupa «Tumors», savukārt plates grozīs, griezīs un skrāpēs Dj Miks («Pulkvedim neviens neraksta»). Ekrāna baudu nodrošinās fragmenti no «Inokentija Mārpla» koncertiem, kā arī dziesmas «Eu, priekšniek!» videoklipa pirmizrāde.

Jaunajā albumā iekļautas 15 dziesmas, kuras par jaunām saukt būtu kļūdaini — starp dziesmām, kas tapušas laika posmā no 2000. līdz 2006. gadam, savu vietu atradušas jau Latvijas radiostacijās un «Inokentija Mārpla» koncertos bieži dzirdētās «Eu, priekšniek!», «Motociklists», kā arī 1993. gadā sarakstītā «Māt, es gribu būt nevainīgs».

Klausītājiem pie sirds ķersies arī pāris «Inokentija Mārpla» veidotās kaverversijas — Hārdija Lediņa grupas «NSRD» dziesmai «Ciku caku caurā tumba» un grupas «Ir bijuši mati un izbijuši» dziesmai «Nabagu himna».

Albuma kopējo tematiku grupas «priekšnieks» Raimonds Lagimovs jeb Dambis raksturo kā rokenrola, meiteņu, konfekšu un politikas savstarpējo sintēzi. Rokenrola enerģiskās un dzīvesprieka pilnās notis albumā mijas ar pankrokam raksturīgo ironiju. To klausoties, «vienam smiekli nāk, citam asaras birst», saka Dambis, mēģinot iztēloties klausītāju iespējamo reakciju.

Albums veidots pēc izlases principa, jaunajām dziesmām tematiski piepulcinot arī senāk sarakstītās: «Albums iznāk tad, kad noslēdzas kāds posms — tad var sākt atkal jaunu posmu. Turklāt neierakstīto dziesmu mums ir vairāk nekā ierakstīto. Ja jau no paša sākuma mums būtu bijusi iespēja visas dziesmas ierakstīt, tad šis droši vien būtu kāds desmitais albums,» ir pārliecināts Dambis.

Kaverversiju iekļaušanu grupas albumā Dambis pamato ar domu: «Ir daudz labu dziesmu, kas savulaik ierakstītas sliktā tehniskā kvalitātē, tāpēc ir pelnījušas, lai tās ieraksta no jauna. Arī jaunajām grupām es ieteiktu kaverēt un atdzīvināt izzudušu grupu dziesmas, tādā veidā papildinot savu repertuāru.»

Veidojot albuma vizuālo noformējumu, Dambis radis oriģinālu risinājumu, kā pasargāt no pazušanas albumam pievienoto tekstu «grāmatiņu» — tā pielīmēta pie kompaktdiska vāciņa. Albuma dizainu papildina paša Dambja zīmējumi. 

«Ķeras pie sirds» ir trešais «Inokentija Mārpla» albums, ja neskaita tos, kas, mājas apstākļos un koncertos pašrocīgi ierakstīti, ap 1993. gadu klejoja no viena klausītāja pie otra un vairojās, izmantojot «divkasetnieku» magnetofonus.
2000. gadā tika izdots pirmais oficiālais grupas albums «Spēks no tētiem» un 2002. gadā otrais albums mazās vinila plates formātā «Bitīt' matos».

Albuma ierakstā piedalījušies Kaspars Bindemanis (taustiņi), Nils Īle (perkusijas), Anastasija Zvirbule (vijole) un, kā atzīst Dambis, «vēl vesels bars dažādu mākslinieku», kas savulaik veidojuši grupas «Inokentijs Mārpls» sastāvu.

Patlaban grupā darbojas Raimonds Lagimovs (Dambis) — balss, ģitāra, Renarts Braufmanis — basģitāra, Māris Čistovs — bungas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu