Marts Kristians Kalniņš un 100 mūziķi «Dziesmu spēlēs»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvieši dalās divās daļās – kalniņisti (Imanta Kalniņa mūzikas mīļotāji) un tie, kuri tādi nav, bet tie ir uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi. Tos pirmos 28. aprīlī pulksten 19 «Arēnā Rīga» gaida lielkoncerts «Imanta Kalniņa Dziesmu spēles». Šoreiz baudījums būs ne vien ausīm, bet arī acīm. Koncerta noslēgumā – krāsains kino, teātra un animācijas filmu mūzikas uzvedums. Turklāt pat Imantdienās uz skatuves nav bijis tik daudz mūziķu – veseli 100! Kā viņus visus iespējams saliedēt vienam mērķim? Jājautā Martam Kristianam Kalniņam.

– Naktīs neguļu un domāju, kaut visi «Dziesmu spēles» organizētāji spētu izdarīt to, kas iecerēts. Nekad nebūtu iedomājies, ka tas ir tik grūti, – «Autobusa debesīs» līderis Marts Kristians Kalniņš saka, kā ir. Tā nebūs joka lieta – divas stundas piesaistīt skatītāju uzmanību «Arēnā Rīga».

Tik liela skatuve nav izraudzīta, kā saka, uz dullo. Koncertēdami «Autobusa debesīs» puiši ar prieku ievērojuši, ka cilvēki beidzot atkal nāk uz pasākumiem. Savukārt publikas pieplūdums rosina mūziķus nevis vienkārši nodziedāt (kaut gan arī vienkārši nodziedāt Imanta Kalniņa dziesmas jau ir skaisti), bet domāt sižetiski – lai katra dziesma uzburtu stāstu. Lai koncerts kļūtu par koncertizrādi, kur apvienots teātris, mūzika... 28. aprīļa vakaru cenšoties veidot vēl interesantāku, «Autobusa debesīs» mūziķi pārrakuši arī kinofondu. Un no tā dzīlēm izcēluši ārā sižetus, kur Imants Kalniņš fiksēts, radot mūziku. Koncertizrāde kā žanrs, šķiet, Latvijā nav attīstīts. Nu tad pirmajā braucienā – septiņas pēdas zem ķīļa! Vai «Autobusa debesīs» gadījumā jānovēl – lidojumam labvēlīgu laiku!

Protams, gribas zināt, kam pieder šīs koncertizrādes ideja. Marts stāsta, ka doma par koncertizrādi (sākumā par koncertu virkni) radusies pēc grupas pēdējā albuma «Imants Kalniņš. Dziesmu spēles» (melodijas no filmām «Emīla nedarbi», «Sprīdītis», «Maija un Paija», «Elpojiet dziļi», «Piejūras klimats», teātra izrādēm «Kapteiņa Granta bērni», «Brīnumainā kurpniece», «Princis un ubaga zēns», «Lilioms», multiplikācijas filmām «Kabata», «Zaķīšu pirtiņa» un «Laimes lācis») iznākšanas.

– Kādu dienu nolēmām – veidosim vienu lielu un plašu pasākumu, kurā varētu apvienot visu, ko esam iecerējuši. Būtu labi, ja, piemēram, policistu dziesmu dziedātu īsti policisti. Bet vai tādi dziedoši policisti Latvijā vispār ir? Noskaidrojām – vesels koris! – priecājas Marts un piebilst, ka tieši pēc atbilstības kādai dziesmai arī izraudzīti visi koncerta dalībnieki.

Iespējams, daudzi nezina, ka Latvijas Policijas akadēmijas koris «Iustus» (taisnīgums – no latīņu val.) ir vienīgais policistu vīru koris Baltijā. Tas radies gluži nejauši. Diriģentei Mārai Batragai pirms piecpadsmit gadiem gadījies būt kādā Policijas akadēmijas sarīkojumā. Viņa nodomājusi: kā tas var būt – tik daudz puišu un nav vīru kora – jādibina! Nu jau «Iustus» ir piedalījies Baltijas studentu Dziesmu un deju svētkos, Vispārējos latviešu dziesmu svētkos, kļuvis par Vācijas policijas koru asociācijas dalībnieku. Koncertējuši Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, starptautiskos koru festivālos Vācijā, Spānijā, Itālijā. Policijas akadēmijas students Indulis Lāma: – Uzaicinājumu piedalīties koncertizrādē uzņēmām pozitīvi. Puikām gribas dziedāt. Un, ja ir iespēja parādīt sevi kopā ar izciliem māksliniekiem, kāpēc ne?

Izcilie mākslinieki Dziesmu spēlē darīs, ko varēs. Jurim Kulakovam būs iznāciens ar akordeonu. Niks Matvejevs atkārtos savus dziedājumus no filmas «Sprīdītis». Marts uzjautrinās, ka Niks šo savu daiļrades momentu bija jau piemirsis. Kinoskatītāji gan ne. Ausīs skan filmas «Sprīdītis» Velna dziesma, un acis skata čehu čempionu lēkšanā uz batuta Horāčeku, kurš visādi velnišķīgi izdarās un augstu lec, Imanta Kalniņa mūzikas pacilāts. Normunds Jakušonoks – labākais dziesmu vārdu zinātājs latviešu tautā un vēl visādu talantu pilns, arī sniegs savu artavu koncertizrādē. Bet Intaru Busuli Marts uzaicinājis kā draugu. Izrādās, abi ir pazīstami kopš 1997. gada – pirms Intara karjeras vokālajā jomā.

– Reiz braucu mašīnā un pēkšņi dzirdu: dzied Intars Busulis! Biju pārsteigts. Starp citu, kādā intervijā Intars teica, ka viņa mīļākais komponists ir Imants Kalniņš, – atceras Marts. Vēlāk Intars Busulis pastāsta, ka savulaik īrējis dzīvokli tajā pašā mājā, kur Marts. Palīdzējuši viens otram malkas sagādē. Vēlāk obligātā kara dienesta laikā abi spēlējuši štāba orķestrī. Tolaik Marts organizējis grupu «Autobuss debesīs», bet Intars – grupu «Caffe». Protams, labprāt piekritis dziedāt «Imanta Kalniņa Dziesmu spēlēs». No komponista darbiem Intaram ļoti patīk «IV simfonija».

Koncertizrādes dziedātāju vidū mazliet mazāk zināma ir Rudīte Būmane. Agrāk dziedājusi grupās «Bardo Splash», «Rama Dance» projektā un Ziemassvētku labdarības koncertos, kur arī iepazinusies ar Martu. Taču pēdējos divu s gadus strādājusi, kā pati saka, darbu «parasto».

Un, jo vairāk strādājusi, jo vairāk sapratusi, ka vēlas dziedāt. Un drīz vien Rudītes foto rotās visu žurnālu vākus. Pēc «Imanta Kalniņa Dziesmu spēles» koncertizrādes viņa dziedās Marijas lomu jaunajā Normunda Beļska un grupas «Jumprava» kopdarbā – rokoperā «Izredzētais» Dailes teātrī. Rudīte Būmane: – Dziedu no trīs gadu vecuma. Sidgundā dibināja bērnu ansamblīti. Kultūras nama vadītāja mu-dināja vecākus vest bērnus dziedāt. Mana mamma domāja, ka nemuzikāliem vecākiem nevar būt muzikāli bērni. Uz ansamblīti mani aizveda brālis. Kad mamma atnāca uz koncertu, es dziedāju solo. Mamma raudāja no prieka. Pēc tam vecāki mani čakli vadāja uz Siguldas mūzikas skolu, kur mācījos spēlēt vijoli, un uz Rīgu. Latvijas televīzijā dziedāju garīgās mūzikas ansamblī. Vecāki ir daudz darījuši manā labā.

Gluži tāpat kā Marta vecāki viņa labā. Vai pēc koncertizrādes varēs saukt: «Autoru! Autoru!»

– Tēvs aizņemts ar šāgada Imantdienām. Bet uz «Arēnu Rīga» viņš, protams, atnāks. Mums tas ir liels uzdevums: parādīt, cik tālu esam izauguši, ko saprotam ar Imanta Kalniņa mūziku. Vai gribam viņu pārsteigt? Par to mēs tagad trīcam un rūpējamies, – smaida Marts Kristians Kalniņš.

Lielkoncertā piedalās:

  • «Autobuss debesīs»
  • Valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga», diriģents Normunds Šnē
  • Latvijas policijas akadēmijas vīru koris «Iustus»
  • Intars Busulis
  • Niks Matvejevs
  • Juris Kulakovs
  • Normunds Jakušonoks
  • Rudīte Būmane
  • Emīla Zilberta aranžējumi
  • Kristapa Skultes scenogrāfija
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu