Goran Goras novitāte mūzikā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Liene Hapanioneka

Ierakstu kompānija «Rudolph Records» laidusi klajā ilgi gaidīto un loloto latviešu talantīgā dziesminieka Goran Goras debijas albumu «Jetlag».

Goran Gora ir 23 gadus vecs dziesmu autors no Baldones. Plašāku uzmanību mūziķis pirmo reizi izpelnījās 2005. gada otrajā pusē ar pirmajiem radio singliem «Slow Down» un «Fools in Love». Mūziķis savu daiļrades sākumposmu raksturo šādi: «Pirmo reizi ģitāru rokās paņēmu, tāpēc ka sapratu, ka ir īstais laiks meklēt savu izpausmi mūzikā. Pirms tam biju rakstījis dzeju, nodarbojies ar citiem mākslinieciskās izpausmes veidiem, līdz kādā jaukā dienā sapratu, ka ar to ir par maz.» Taču to, kā īsti Jānis kļuva par Goran Goru, mūziķis nespēj racionāli izskaidrot, teikdams, ka tam nav nedz īpašas formulas, nedz tas ir iepriekš paredzams process. «Tajā brīdī, kad vēlies ko teikt, ir svarīgi neapstāties un pateikt līdz galam. Un visas blaknes – pseidonīms, līdzība ar vārda brāļa Bregoviča vārdu – tie ir tik ļoti nenozīmīgi sīkumi, ka neredzu iemeslu to īpaši uzsvērt.«

Šādas mūzikas parādīšanās Latvijas klausītājiem šķita varbūt pēkšņa, nepierasta, taču – tā ir gaidīta kaut vai tādēļ vien, ka Latvijā nekas līdzīgs vēl nav bijis. Dažkārt viss jaunais un neparastais izraisa dažādas emocijas, uz ko mūziķis atbild: «Viss, kas citu acīm šajā projektā šķiet mistisks, ir tikai viņu uztveres ziņā, jo salīdzinājumā ar visu, kas notiek mūsdienu mūzikā, nekādu īpašu inovāciju Goran Goras projekts neietver.«

Albumā klausāmas desmit mūziķa oriģinālkompozīcijas, kuras saista ceļošanas un tās izraisīto pārdomu tematika. Liela daļa albuma dziesmu tapušas kā reflekss un atbilde uz piedzīvoto pārlidojumu laikā uz Ameriku, kur Goran Gora jeb īstajā vārdā Jānis Holšteins viesojās pērn. Tāpat Goran Gora kādā no albuma dziesmām uzskatāmi atspoguļojis parodiju par Teksasas kantri mūziku. «Es savās dziesmās nerunāju tikai par mīlestību. No desmit dziesmām labi ja trīs vai četras stāsta par mīlestību. Principā es mūzikā cenšos vairāk runāt par attiecībām. Tās, manuprāt, ietver sevī ne tikai mīlestību, bet arī attieksmi vienam pret otru, sadzīvi, dažādiem brīžiem divu cilvēku kopdzīvē. Šīs tēmas mani uzrunā stipri vairāk nekā nodrāzti jēdzieni par mīlestību,» turpina mūziķis.

«Sarežģītības un ideju lidojuma ziņā apsolu, ka šis viennozīmīgi ir daudzšķautņainākais albums Latvijas mūzikas vēsturē. Cits jautājums – vai manis nesto informāciju uztvers klausītāji, bet tas jau ir viņu ziņā. To, cik prognozējams vai neprognozējams ir albums, noteiks katra klausītāja gaume un iepriekšējā muzikālā pieredze,» teic Goran Gora.

Albumu māsterējis zviedrs Bjorns Hansells, kurš līdz šim strādājis ar vairākiem pasaulē populāriem Zviedrijas mūziķiem, arī ar plaši atzītajiem «Shout Out Louds» un «The Concretes». «Ar šo albumu ir noslēdzies liels posms gan manā dzīvē, gan Goran Goras projektā,» piebilst mūziķis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu