4 sievietes, kas ielaižas ar precētajiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kas sievietei liek pakļauties dvēseles mokām, [s:16296]? Kas savukārt viņam liek sarežģīt savu ierasto dzīvi? Izrādās, var definēt četrus sieviešu tipus, kuriem šāds psiholoģiskais konflikts ir tikpat kā nepārvarams.

Mazohiste

Tipisks upura uzvedības stils — depresīva samierināšanās ar notiekošo. Viņa ir patoloģiski saprotoša un vienmēr gatava pārdzīvot kopā ar mīļoto viņa ģimenes nesaskaņas. Līdzjūtīga, maiga — kūsājoša no mīlestības. Vīrietim, protams, šī mazohistiskā pozīcija ir izdevīga. Ik pa brīdim viņu pārņem spontānas neatkarības lēkmes. Tad viņš paziņo: esmu ar mieru ziedoties — tu esi brīva. Mēģini ar kādu citu. Kas es esmu? Tikai tāds garāmgājējs tavā dzīvē...

Šie izlēcieni burtiski plosa sievietes sirdi, tomēr mīļotais ne īsti paliek, ne laiž viņu vaļā. Vīrietim tīk paspēlēt cēlsirdību, lai atkal atgrieztos pie ierastajiem moku rīkiem. Aizbildinoties ar vainas izjūtu pret saviem bērniem, viņš traģiskā balsī deklamē: nu kā gan es varu būt laimīgs (lai gan kopā ar tevi es tāds patiesi esmu), ja no tā cietīs mani nelaimīgie bērni?!

Tajā brīdī mazohiste saprotoši piebilst: jā, jā, mīļais, uz citu nelaimes savu laimi neuzbūvēsi... Tu taču zini, ka es NEKAD nespētu izjaukt svešu ģimeni. (Kā tad, savējās jau nemaz nav un, piekopjot šādu taktiku, diez vai kādreiz arī būs...) Viņas augstsirdība izraisa aizkustinājumu. Kaut kur pašos sirds dziļumos vīrietis sāk justies pat nedaudz vainīgs, ka uzvēlis uz šiem trauslajiem pleciem tādu nepanesamu krustu. Šo emocionālo diskomfortu, paldies Dievam, pārtrauc loģisks arguments: viņa zināja, ar ko ielaižas dēkā (galu galā — vai es kaut ko solīju?). Šī atziņa burtiski spārno vīrieti, kurš gluži kā ērglis lido mājās pie saviem «nelaimīgajiem bērniņiem».

Histēriķe

Viņa ir īsta kaķene ar asiem nadziņiem. Neatkarīga, pašpārliecināta, spilgta un pievilcīga. Cik spilgta un pievilcīga, tikpat arī agresīva — gatava izraut pautus (atvainojiet!) jebkuram vecim. Viņa tvīkst pēc asām izjūtām. Tās vienmēr garantē spēlīte, kas saucas «romantisks sakars». Tāpēc arī šī histēriskā kaķe ir nokļuvusi divdomīgā situācijā.

Viņa izvēlas nevis vienkārši precētu vīrieti, bet gan tādu, kurš spēs arī nodrošināt meksikāņu seriāliem raksturīgās kaislības. Risks tikt pieķertai; flirts ar vēl kādu (bet tā, lai mīļākais noprot); vienlaikus saaust vairākas intrigas; aizšaut uz Parīzi pamīlēties; sīki ieriebt precētajai konkurentei — super!!! Itin nekādu atlaižu, jautājums ir nostādīts strikti: tu mīli mani vai viņu?

Vīrietis var būt drošs — agresijas lēkmes, kas mijas ar apvainojumiem, spontāniem jūtu un maiguma uzliesmojumiem, viņam ir nodrošinātas. Te nu neies cauri vecais numurs ar «nabaga nelaimīgajiem bērneļiem» un pienākuma izjūtu pret ģimeni. Vīrietis burtiski staigā kā pa mīnu lauku (ja vēl staigā, tad šāda ekstremāla izklaide viņam ir nepieciešama). Ar kuru gan citu sievieti viņš uzsitīs šādu adrenalīna līmeni asinīs? Nav nemaz jālec ar gumiju no Gaujas tilta.

Mūžīgā līgava

Smalka, gandrīz ēteriska būtne, kas plivinās mākoņos, jo pārmēru saskatījusies romantiskus ķinīšus. Mūžīgi cerošā gaida, ka arī pie viņas loga pieklauvēs Ričards Gīrs ar puķu pušķi mutē. «Gīrs» atnāk arī — spēcīgs, drosmīgs un... precējies. Bruņinieks skatās uz viņu un domā: aprīt uzreiz šo jaukumu vai košļāt lēnītēm? Kamēr vīrieti nomoka šis būtiskais jautājums, notiek bezrūpīga saruna, kuras laikā viņu burtiski pakļauj šīs sievietes bērnišķīgā uzticēšanās un naivums.

Savukārt sieviete ir sajūsmā par to, ka tik lielisks vīrietis velta uzmanību viņai. Nevienu brīdi mazajā galviņā neieskanas trauksmes zvaniņš, kas vēstītu par tiem kreņķiem, ko nesīs šis sakars. Sieviete redz vienīgi stabilu balstu savai turpmākajai dzīvei — viņš taču ir tik pieredzējis, visu tik labi saprot... Tādējādi viņa visu atbildību par šo romānu pārkrauj uz vīrieša platajiem pleciem. Viņa tic pasakām ar laimīgām beigām, kurās īsta mīlestība vienmēr uzvar.
Tā pamazītēm ilūziju pasaule nolaižas pār viņu kā šķidrauts pār Sniegbaltīti, kura, pat komā guļot, gaida savu princi. (Viņš vēl arvien nav izlēmis, kā ēst šo jaukumu: rīt nost veselu vai žļambāt maziem kumosiņiem.)

Māte

Nu te precētajam vīrietim vienkārši ir paveicies! Beidzot var atpūsties — neviens nepaģērē risināt visas pasaules problēmas. Beidzot atradies kāds, kurš to var darīt viņa vietā. Pie viņas vīrietis atrod mieru un drošību. Mājās sieva nemitīgi skandē: nu esi taču beidzot vecis un sāc pelnīt naudu! Bet te: mīļum, vai tu paēdi? Mīļum, atlaidies un pastāsti, kas tevi nomāc... Viņu apčubina no visām pusēm.

Grozies, kā gribi, mīļākā ir labāka par paša lauleni. Sieva baro tikai ar makaroniem un pelmeņiem, turklāt nemitīgi atgādina, lai pievērš uzmanību arī bērniem. Toties mīļākā — gan skaista, gan attapīga (un kā šmorē gaļiņu!). Paradīze zemes virsū. Protams, gadās, šad tad arī sarāj, ja «puika» sāk darīt blēņas.

Kas vieno šos četrus sieviešu tipus? Jā, mīlestība. Protams, arī iluzorā cerība reiz kļūt par viņa sievu.

(Publicējam raksta fragmentus.)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu