Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis
Iesūti ziņu!

«Kreptīgie» zāļu uzlējumi

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievu tautas medicīna nav iedomājama bez spirta un degvīna, no kura dziednieki prata pagatavot dažādas tinktūras un uzlējumus, kas kaites atņēma kā ar roku.

Apgāds «Nordik» laidis klajā Jeļenas Isjevas apkopotās tautas medicīnas receptes «Ārstniecisko augu degvīna uzlējumi un izvilkumi jūsu veselībai», grāmatā var uzzināt daudz interesanta par spirta un degvīna vēsturi un dziednieciskajām īpašībām. Grāmatas autore norāda: «Visus degvīna paveidus iedala vairākās kategorijās. Vispirms tas ir tīrs degvīns bez jebkādām garšas un aromātiskām piedevām, tad — rūgtie uzlējumi, kuriem pievieno garšaugus un garšvielas, saldie uzlējumi (vai, pareizāk sakot, saldie degvīni), kas nostādināti uz gataviem augļiem vai ogām.» Klasiskam krievu degvīnam jābūt 40 grādus stipram, taču pieļaujamas arī atkāpes, piemēram, rūgtajiem uzlējumiem 30–60, bet saldajiem 18–25 grādi. Interesanti, ka līdz pat 19. gadsimtam Krievijā degvīnu pārdeva aptiekās un lietoja tikai medicīniskiem nolūkiem.

Ja sācis mocīt bronhīts, var izmēģināt šādu senu recepti — ņem 1 glāzi medus, 200 ml trīs gadus vecas alvejas sulu un 250 ml 70% spirta. Visu sapilda tumša stikla traukā, rūpīgi samaisa, cieši aizkorķē un uz piecām dienām noglabā tumšā vietā (līdz medus izšķīdis). Lieto pa ēdamkarotei trīs reizes dienā dažas minūtes pirms ēšanas.

Arī gripas vai augšējo elpceļu infekcijas gadījumā der ieklausīties tautas gudrībā. Lūk, viena recepte: būs vajadzīga 1 tējkarote melnās tējas, 50 ml degvīna, 20 g kaltētu aveņu ogu vai lapu un puslitrs ūdens. Tēju un ogas aplej ar vārošu ūdeni kannā vai termosā un ļauj 10–15 minūtes ievilkties. Pēc tam ielej tasītē, pielej degvīnu un maziem malciņiem izdzer, silti sasedzas un kārtīgi izsvīst. Pirmajās saslimšanas dienās šādu «stipro» tēju var dzert trīs reizes dienā.

Grāmatā atrodamas ārstniecisko augu uzlējumu un tinktūru receptes gan iekšējai, gan ārīgai lietošanai, kā arī ieteikumi — gardu mājās gatavotu degvīnu receptes. «Ar degvīnu jāārstējas pareizi, rūpīgi ievērojot receptēs norādītās devas un papildu ieteikumus,» brīdina grāmatas autore. Cilvēkiem ar alkohola atkarību, slimām aknām vai sirds un asinsvadu slimībām grādīgā lietošana, kaut tikai ārstnieciskos nolūkos, var nodarīt daudz vairāk ļauna nekā laba.

Eksperta viedoklis

Farmaceite Agrita Gailīte: «Esmu šo grāmatu iegādājusies un ar interesi izšķirstījusi, jo arī pati gatavoju ārstniecisko augu uzlējumus. Tie cilvēki, kas jau pazīst ārstniecisko augu spēku, grāmatā noteikti atradīs kādu jaunu ideju. Ja cilvēkam ir kāda nopietna slimība, pirms uzlējumu lietošanas noteikti būtu jāapspriežas ar ārstu vai farmaceitu, jo dažādu ārstniecisko augu uzlējumi var savā starpā būt nesaderīgi. Ļoti uzmanīgiem jābūt tiem, kas lieto medikamentus, jo daudzas zāles nedrīkst lietot kopā ar alkoholu. Un jāiegaumē, ka arī, dzerot zāļu uzlējumus, jāzina mērs!»

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu