Mūžīgie mīlestības meklējumi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Tu kādu satiec, iemīlies un... pēc pāris nedēļām vai mēnešiem tā jau ir pagātne. Laiks izpētīt, kāpēc tavas attiecības vienmēr beidzas tik ātri.

Nesen draudzene atklāja, ka pēc vairākām neveiksmīgām attiecībām katru vīrieti, ar kuru viņa aiziet kaut tikai uz vienu randiņu, mēdz iedomāties par sava bērna tēvu. «Tas man ir tāds kā tests. No pirmā priekšstata, kas man rodas par viņu, es prātā tālāk būvēju mūsu ģimenes dzīvi. Ja tā mani apmierina, tad pielieku pūles, lai mums kaut kas iznāktu. Ja ne, tad metu mieru,» teica draudzene.

Savukārt kāds cits mans paziņa pēdējo divu gadu laikā virtuālajā pasaulē ir iepazinies ar vismaz trīsdesmit sievietēm. Ar pusi no viņām viņš esot pārgulējis, taču joprojām nespēj atrast to, ko tik izmisīgi meklē. «Es meklēju mīlestību pasaulē, kurā vairs nepastāv saistības,» ir pārliecināts mans paziņa.

«Es taču lieliski izskatos, esmu forša un gudra. Vīrieši uz mani atskatās… Kāpēc joprojām esmu viena?» Ja šajos prātojumos atpazīsti sevi, visticamāk, piederi to cilvēku sugai, kas laižas lapās no tā, pēc kā ilgojas vairāk par visu pasaulē, — no stabilām partnerattiecībām. Pētījumu mīlestības meklējumu jomā veikusi kāda žurnāliste no Ņujorkas. Džuliāna Štrausa nointervēja 100 brīvus vīriešus un sievietes un grāmatā «Unhooked Generation: The Truth About Why We`re Still Single» («Hyperion», 2006) apkopoja iemeslus, kas mūsdienās daudziem varētu traucēt piedzīvot ilgstošas un harmoniskas attiecības.

Ieklausies, kas mūsu ekspertiem ir sakāms par to visu!

Iemesls nr. 1. Egoisma kults

Šodien kā vēl nekad agrāk tiek uzsvērts, ka pirmām kārtām ir jādomā pašam par sevi un tad par pārējiem, tai skaitā sev tuvajiem. Krīžu un psihoterapijas centra «Taka» psihoterapeite Aiga Abožina ir pārliecināta, ka tikai tad, ja tu rīkojies saskaņā ar sevi, tu vari būt labs arī pret citiem. «Rūpējoties par sevi, tu iemācies rūpēties par citiem. Tā kā tikai tu pati veido savu dzīvi, tad tev ir tiesības izvēlēties, kādām vērtībām sekosi vai kuru cilvēku pielaidīsi sev tuvāk,» uzsver psihoterapeite.

Tomēr reizēm šī apsēstība ar sevi un savām vēlmēm cilvēku mēdz ievilkt vēl dziļāk purvā. Piemēram, Elza (31) pirms gada izšķīrās no vīrieša, ar kuru viņas vecāki un draugi jauno sievieti jau bija «salaulājuši».

«Man patīk būt vienai. Varu darīt visu, kas ienāk prātā, un doties, kurp vien gribu. Man ne ar vienu nav jākonsultējas. Man ir atļauts būt pašai,» stāsta Elza. «Iepriekšējās attiecībās es savu laimi ziedoju vīrietim. Tagad man nebūtu iebildumu trīs četrus gadus padzīvot brīvas sievietes dzīvi, jo mana pieredze rāda, ka otrs cilvēks mēdz nospiest manu personību.»

Mazliet narcisma slēpjas katrā no mums, taču Elzas gadījumā iekšējā narcisma balsij ir nosliece uz ekstrēmismu. Ja arī tu mēdz apgalvot, cik lieliska vai arī cik nepilnvērtīga esi pati vai arī tavs potenciālais partneris, tad padomā, vai nav laiks šķirties no savām ilūzijām par ideāliem. Iemācoties mīlēt sevi ar visiem trūkumiem, tu atbrīvosies no pārmērīgi augstām prasībām pret citiem. Taču nejauc to ar egocentrismu!

Iemesls nr. 2. Šķiršanās efekts

Lai arī pavisam nesen mūs pāršalca priecīga vēsts, ka noslēgto laulību skaits Latvijā strauji pieaug, tomēr šķiršanās statistika vēl joprojām nav iepriecinoša. Eksperti ir pārliecināti, ka izskaidrojums tam ir meklējams mūsu vecvecāku un vecāku pieredzē. Raksturīga Latvijas laulību iezīme esot to nestabilitāte.

Kopš 70. gadu sākuma laulību šķiršanās rādītājs uz 100 noslēgtām laulībām bija 50 vai vairāk. 2003. gadā tas samazinājās līdz 48. Un kā gan lai tādā situācijā notic laulībai kā stabilai institūcijai?

Sociālantropoloģe Karīna Vasiļevska skaidro, ka mēs pārņemam mūsu vecāku uzvedības modeļus, tāpēc pēc viņu šķiršanās arī tev var nebūt viegli dibināt ilglaicīgas partnerattiecības. «Tavu vecāku partneru maiņa var radīt sajūtu, ka tāda uzvedība ir pieņemama. Tādā gadījumā, sākot attiecības, tev būs grūti noticēt, ka ar kādu vari būt kopā līdz mūža galam,» saka sociālantropoloģe.

Savukārt Džuliāna Strausa ir pārliecināta, ka, vēloties sevi pasargāt no līdzīgām sāpēm, kādas izjuti, kad šķīrās tavi vecāki, jebkurā vīrieti atradīsi īpašības, kas ļaus tev viņu atšūt. Tu vienkārši baidies no pieķeršanās, jo tad atkal sāpēs.

http://www.cosmopolitan.lv/

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu